V Třinci tri slovenské filmy

SFU_resizeV súťažnej sekcii 19. ročníka prehliadky českých, poľských a slovenských filmov Třinecké filmové babie leto v susednej Českej republike budú podobne ako vlani našu krajinu zastupovať tri slovenské filmy. Mimo súťaž sa v tradičných sekciách prehliadky odpremietajú aj ďalšie slovenské novinky, mnohé za účasti tvorcov. Prehliadka sa začne už v stredu 21. septembra a potrvá do 25. septembra 2011.


V súťažnej sekcii debutov na tomto dlhoročnom podujatí, ktoré je obľúbeným stretnutím zástupcov i priaznivcov troch blízkych kinematografií, budú Slovensko reprezentovať filmy Marhuľový ostrov Petra Bebjaka, Mŕtvola musí zomrieť Jozefa Paštéku a mrtvola_musi_zomriet1_resizeViditeľný svet Petra Krištúfka. O cenu Zlatý debut sa budú uchádzať spolu s ďalšími ôsmimi titulmi z Poľska a Českej republiky. Festivalová sekcia Hity sezóny je prehľadom najlepších titulov uplynulého roka, vrátane predpremiér, a patrí k divácky mimoriadne atraktívnym. Z našich titulov ponúkne snímky Cigán Martina Šulíka, Dom Zuzany Liovej a Lidice Petra Nikolaeva. Sekcia celovečerných dokumentov uvedie snímku Nesvadbovo Eriky Hníkovej. Tradíciou organizátorov je pozývať k projekciám filmov aj tvorcov jednotlivých titulov, účasť zo slovenských prisľúbili scenárista a režisér Jozef Paštéka s producentom Patrikom Paššom (Mŕtvola musí zomrieť), režisér Peter Bebjak (Marhuľový ostrov) a scenáristka a režisérka Zuzana Liová (Dom). S prednáškou Súčasná slovenská kinematografia na podujatí vystúpi estetik a filmový teoretik, prof. Peter Michalovič.

Oviditelnysvet_trojan_resize držiteľovi hlavnej ceny Zlatý debut na prehliadke rozhodne šesťčlenná odborná porota, pričom každá krajina bude mať v porote dvoch zástupcov. Slovensko budú reprezentovať scenárista Ondrej Šulaj a Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V minulosti cenu Zlatý debut získali v Třinci dva slovenské filmy, a to Ticho Zuzany Liovej (2006) a Démoni Róberta Švedu (2008). Okrem hlavnej ceny Zlatý debut sa na prehliadke bude udeľovať aj Cena divákov.

Viac : www.tfl.cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.