Jafara Panahiho odsúdili na šesť rokov

jafar-panahiLen niekoľko dní po tom, ako usporiadatelia medzinárodného filmového festivalu v Berlíne zverejnili informáciu, že pozvali známeho iránskeho režiséra Jafara Panahiho za člena medzinárodnej poroty nadchádzajúceho 61. Berlinale, tlačové agentúry vydali smutnú správu. Iránsky súd odsúdil medzinárodne oceňovaného režiséra na šesť rokov vo väzbe, zakázal mu nakrúcať filmy a vycestovať do zahraničia na 20 rokov.
 
 

 

"Pán Panahi má stráviť šesť rokov vo väzbe za protištátnu propagandu. Nemôže tvoriť filmy, písať akékoľvek scenáre, cestovať do zahraničia a poskytovať rozhovory pre lokálne či zahraničné médiá 20 rokov," informovala advokátka filmového tvorcu Farídi Ghejrat. Verdikt jej oznámili v sobotu a má 20 dní na poslanie odvolania.

Jafara Panahiho zatkli v pondelok 1. marca v jeho dome spolu s manželkou, dcérou a 15 hosťami. Väčšinu z ostatných zadržaných krátko na to prepustili. Ako v apríli vyhlásilo ministerstvo kultúry, režiséra zatkli pre film o nepokojoch po minuloročných prezidentských voľbách. Panahiho nezatkli po prvý raz - nakrátko ho spolu s rodinou zadržali minulý rok v lete po tom, čo navštívil na teheránskom cintoríne spomienkovú ceremóniu za zosnulú demonštrantku Nedu Ághu Soltán.

Panahi patrí medzi najznámejších iránskych režisérov. Jeho film Offside získal v roku 2006 Strieborného medveďa na Berlinale, snímka Dayereh (Kruh) roku 2000 Zlatého leva na v Benátkach. V roku 2007 predsedal porote na slovenskom festivale Art Film. Napriek medzinárodnému úspechu väčšinu jeho diel v iránskych kinách zakázali.

Mohammad Rasulov, ďalší opozičný filmár, dostal takisto šesť rokov väzenia. Jeho právnik sa tiež proti rozsudku odvolá.

Obaja filmoví tvorcovia podporovali opozíciu v iránskych prezidentských voľbách, ktoré sa konali vlani v júni. Zástancovia reforiem tvrdia, že zákonným a oprávneným víťazom je opozičný líder Mír Hosejn Musáví a že prezident Mahmúd Ahmadínežád vyhral voľby len vďaka obrovským manipuláciám s hlasmi voličov.

Trest odňatia slobody na tri a pol roka si už odpykáva ďalší opozičný filmár Mohammad Núrizad. Odsúdili ho za šírenie protivládnej propagandy a za urážku lídrov krajiny.

Irán zatkol od augusta vyše 80 politických aktivistov a osobností, obvinených z vyvolávania povolebných nepokojov. Odsúdil ich na smrť, alebo poslal do väzenia na šesť mesiacov až 15 rokov.



Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.