Film o Stračinovi dostal Cenu študentskej poroty

StracinaŠestnásty ročník medzinárodného festivalu horských filmov Mountain Spirit Festival (Duša hôr) sa konal v poľskom Zakopanom 27.- 30. 8.2020.

Študentská porota ocenila slovenský dokumentárny film o hudobnom skladateľovi Svetozárovi Stračinovi: "Zavedením prvkov charakteristických pre folklórne skupiny nás režisér približuje k duši hôr. Berúc do úvahy názov festivalu príde nám na um práve Svetozár Stračina. Príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom jeho hudby, ktorá znie v celom filme. Aj archívne fotografie nás aktívne vťahujú do deja. Ľudia, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou celého filmu, nás inšpirujú vnímať ho ešte pozitívnejšie. Cítime, že je to niečo veľmi blízke našej kultúre z regiónu Podhalie. Svetozár Stračina nás očaril ako film, ako človek a ako symbol miestnej kultúry."

Stračina bol výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýňajú aj tých, ktorí sa tradíciám vyhýbajú. Zanechal po sebe rozsiahle dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Režisér Pavol Barabáš dodáva: „Mnoho mladých ľudí hľadajúcich svoju životnú cestu čelí potrebe definovať svoje korene. Keď človek vie, odkiaľ prišiel, jednoduchšie sa mu určuje smer a cieľ ďalšej cesty. A v súčasnej dobe plnej kultúrnych a civilizačných stretov je otázka vlastnej identity ešte nástojčivejšia.“

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.