Votrelec: Covenant (Alien: Covenant)

covenant2Aj keď prequel Votrelca, Prometheus z roku 2012, nedokázal úplne naplniť vysoké očakávania, svojich fanúšikov si našiel. Vzhľadom na to, že sa stal najziskovejším filmom série, vlastne nebolo najmenších pochýb, že sa naisto dočkáme pokračovania. Režisér Ridley Scott navyše i sám zahlásil, že plánuje ďalej rozvíjať svoje univerzum. Votrelec: Covenant je toho jasným dôkazom.

 

Dej sa tentokrát presúva na vesmírnu loď Covenant, ktorá brázdi vesmírom s cieľom kolonizovať odľahlú planétu covenant8Origae-6. Vezie približne tisíc embryí a dvetisíc kolonistov monitorovaných v kryospánku androidom Walterom (Michael Fassbender). Lenže náhodný vesmírny jav má za následok smrť časti kolonistov a to vedie k núdzovému prebudeniu posádky. Práve počas opráv sa však náhle objaví signál z neďalekej a doposiaľ neznámej planéty, ktorá pripomína podmienkami na život samotnú Zem. Znie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda, no posádka sa napriek tomu vydáva preveriť tajomný zdroj vysielania.

 

Votrelec: Covenant sa odohráva desať rokov po snímke Prometheus, pričom do udalostí prvého Votrelca stále zostávacovenant4 osemnásť rokov. Ide teda rovnako o prequel slávneho filmu a pokračuje v tom, čo načal jeho predchodca. V názve však tentokrát nechýba slovíčko Votrelec, ktoré má predznamenávať väčšie prepojenie so originálom. Covenant pre zmenu signalizuje záväzok, alebo pakt a taktiež nejde o náhodnú voľbu – posádku lode totiž tvoria manželské dvojice, čo je nový prvok v sérii. No len tak mimochodom, film sa mal pôvodne nazývať úplne inak – originálny titul znel Alien: Paradise Lost, čiže Votrelec: Stratený raj, čo by v podstate taktiež korešpondovalo s titulnou témou.

 

Toto všetko je zaujímavé hlavne v súvislosti s tým, že už sedemdesiatdeväť ročný, Ridley Scott, v roku 2013, teda covenant5po premiére Promethea verejne zahlásil, že je ateista. Celý film bol pritom pretkaný radou biblických motívov a aby toho nebolo málo, o dva roky neskôr dokonca nakrútil Mojžišov príbeh pod názvom Exodus: Bohovia a králi. No späť k votrelčej sérii – Prometheus sa zameriaval predovšetkým na otázky ohľadom stvorenia života, aj keď sa v ňom pokusy o filozofiu miesili s čistokrvným béčkovým hororom. Covenant, ktorý sa začína hľadaním strateného raja, tieto otázky neopúšťa – aj keď Scott na ne tentokrát nazerá z trochu iného uhla.

 

Tentokrát totiž nejde o hľadanie stvoriteľov ľudstva, ale o zrodenie života ako takého. V centre diania je znova Michaelcovenant6 Fassbender, tentokrát pre zmenu v dvojroli. Na jednej strane stojí teatrálny David z Promethea, na druhej pragmatický Walter z Covenantu. (tu je inak zaujímavé sledovať, že značka prvýkrát a cielene prerušila abecednú postupnosť androidích mien). Práve ich stret prináša odpovede na niektoré otázky a súčasne nastoľuje nové témy. Lenže buďme úprimní – napriek všetkému, čo tu odznelo, nový Votrelec, pochopiteľne, nie je hĺbavým sci-fi zážitkom. Po tejto stránke by sám o sebe nefungoval a v jadre ide prevažne o béčkový a chvíľami poriadne krvavý horor, ktorý sa o o hlbšie myšlienky iba otiera. Ak teda hovoríme o zrodení života, samozrejme, si pod tým treba predstaviť stvorenie samotného votrelca. Nič viac, nič menej.

 

Ridleymu Scottovi však slúži ku cti, že remeslo má stále v malíčku. Votrelec: Covenant je vynikajúco zrežírovaný, čo covenant3len podtrhuje strhujúca sekvencia s návratom na výsadkovú loď. Tempo je omnoho svižnejšie ako vo viackrát spomínanom Prometheovi a výsledok nepostráda určité napätie. Fanúšikov môže potešiť aj výraznejšie odkazovanie na nesmrteľnú klasiku – či už vizuálom, ktorý svojou výpravou, nasvietením, či celkovou štylizáciou odkazuje k nesmrteľnej klasike z roku 1979. To isté sa týka aj vynikajúcej hudby Jeda Kurtzela, ktorá si často pomáha šikovnými citáciami motívov už zosnulého Jerryho Goldsmitha. Skvelé sú aj vizuálne efekty.

 

Ani po ľudskej stránke to nie je vyložene zlé. Posádka Covenantu je rôznorodá a plná sympatických charakterov. Ústrednácovenant7 hrdinka Daniels (Katherine Waterston) je adekvátnou náhradou za Ellen Ripleyovú a príjemným prekvapením je aj presvedčivý výkon Dannyho McBridea v rýdzo nekomediálnej roli. Vzhľadom k dlhšiemu prológu, pravda, zamrzí, že skutočne zapamätateľné postavy sú asi len štyri a zvyšok je len klasickým mäsom do mlynčeka. O ich logickom uvažovaní sa dá taktiež polemizovať, čo dokumentuje i scéna, keď jedna z nich bezmyšlienkovito vlezie do očividnej pasce. Čo sa dá robiť... no pozitívom je aspoň to, že celkovo charaktery pôsobia o niečo živším dojmom.

 

Dosť však záleží i na vašom postoji k originálu. Ak ho považujete za nedotknuteľný a Prometheus vás niektorými covenant9aspektami vyložene urážal, Votrelec: Covenant to u vás nebude mať jednoduché. Nový film sa zákonite nemôže rovnať „dokonalosti“ pôvodného diela a narozdiel od neho ide len o dobre natočený moderný sci-fi horor. Či je to dosť, alebo málo, musíte rozhodnúť vy sami. Nestarnúci režisér má každopádne v pláne ďalšie dva diely, ktoré by mali naplniť jeho víziu a postupne nás doviesť k udalostiam prvého Votrelca. Uvidíme, či sa mu to podarí.

 

covenant1Votrelec: Covenant (Alien: Covenant), Veľká Británia, Austrália, Nový Zéland, USA, 2017
Dĺžka: 122 minút
Scenár: Jack Paglen, Michael Green, John Logan, Dante Harper
Réžia: Ridley Scott
Kamera: Dariusz Wolski
Strih: Pietro Scalia
Hudba: Jed Kurzel
Hrajú: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demián Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollett, Callie Hernandez, Amy Seimetz, Nathaniel Dean, James Franco, Guy Pearce, Noomi Rapace a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 18. mája 2017
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.