Kto prevezme Hercovu misiu a Zlatú kameru na Art Film Feste

Art Film Fest 2012 logo resizeO jubilejnom 20. ročníku Art Film Fest prinášame na Filmpress.sk vždy nové a čerstvé informácie. Z tlačovej besedy k festivalu uvedieme tentoraz, pre mnohých (samozrejme, okrem filmov) azda tie najatraktívnejšie.  Ako prítomných informoval, viceprezident festivalu, riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery Peter Hledík, cenu Hercova misia si tohto roku prevezmú a pripevnia svoje mosadzné plakety vo festivalovom parku, francúzska herečke Emmanuelle Béart, svetoznámy oscarový herec Ben Kingsley a český herec Miroslav Donutil.

Art Film Fest cenou Zlatá kamera ocení tohto roku jedného z najuznávanejších ruských režisérov Andreja Michalkova Končalovského (brata Nikitu Michalkova), slovenského kameramana Doda Šimončiča a slovenského dramaturga a režiséra Rudolfa Urca.

 

Béart resizeEmmanuellle Béart  získala už vo svojich  dvadsiatich rokoch Cézara za úlohu vo filme Manon, dostala úlohu v americkom filme Schôdzka s anjelom, divácky populárnych komédiách s Pierrom Richardom, hrala po boku Toma Cruisa, Jeana Rena a Jana Voighta v De Palmovej Mission: Impossible. Na Art Film Feste uvedú na jej počesť známy film Francoise Ozona 8 žien.

 

KIngsley resizeBena Kingsleyho svetoznámeho anglického herca si vždy budeme pamätať ako nezabudnuteľného Gándhího, za ktorého dostal Oscara. Na Oscara bol nominovaný ešte aj za vedľajšiu úlohu vo filmoch Bugsy a Sexy beštia a za hlavnú úlohu vo filme Dom z piesku. Nakrútil takmer 70 filmov  a naposledy sme ho mohli vidieť v snímke Hugo Martina Scorseseho. Na festivale uvedú na jeho počesť snímku Sexy beštia.

 

Donitil resizeMiroslav Donutil jeden z najpopulárnejších českých hercov sám o sebe vyhlasuje, že študovať herectvo na brnianskej JAMU išiel  možno aj preto, aby nemusel študovať matematiku. Zrejme to nebude celá pravda, lebo asi zvíťazili rodinné gény - rodičia boli ochotníci. Člena činohry pražského Národného divadla sme mohli vidieť v Postřižinách, Galoše šťastia, Správna trefa, Tankovy prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pelíšky, Želary a mnohých ďalších filmoch .

 

Na úvod festivalu si ocenenia prevezmú Béart, Končalovský a Šimončič, na záver Kingeley, Donutil a Urc.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.