Novinárka ( The Journalist, TV seriál)

Jour resizeNovinárka je nový japonský seriál od streamovacej spoločnosti Netflix, ktorý režíroval Mičihito Fudži, tvorca oceňovaného rovnomenného filmu z roku 2019. Reflektuje príbeh o zanietenej novinárke spravodajských médií, vzdorovito prenasledujúcej pravdu vo vládnom maskovaní. Seriál divákom prináša osudy niekoľkých individuálnych charakterov, ktoré sa prelínajú, a napokon sa všetky stretnú v jednom bode, aby vytvorili súdržnú drámu. Novinárku by sme vedeli označiť prívlastkom „slow burn“ dráma.

Pri niekoľkých prvých epizódach je v podstate veľmi ťažké naladiť sa na tento seriál. Mala som pocit, že nedokáže plne udržať pozornosť ani moju, ale ani divákovu. Myslím si, že za tento fakt mohli témy slúžiace, ako hnací motor príbehu, najmä politika a korupcia. Počas prvej epizódy Jour2 resizesom tápala, o čom asi tento seriál bude. Na jej konci som však už mala akú-takú predstavu o jeho smerovaní.

S tým súvisí aj tempo príbehu, ktorý disponuje mnohými pomalými sekvenciami. Tie mnohokrát zbytočne predlžujú vývoj deja. A to aj v prípade, že ide o maximálne emocionálne vypäté situácie. Dôsledkom toho bola absencia pocitu jednorazovo „zhltnúť“ seriál od samého začiatku do úplného konca. Koniec predchádzajúcej časti vo mne nevyvolal túžbu po vzhliadnutí ďalšej a ďalšej. Úplne postačila jedna, či dve denne. Šesť epizód od 40 minút do 1 hodiny tak ubieha naozaj pomaly. Priam pomalšie než by bolo potrebné.

V seriáli síce priveľmi necítiť paralelu s pôvodným filmom, no môžeme v ňom nájsť Jour3 resizeniekoľko rovnakých premís. Dej sa sústredí na hlavné témy, ako podvody, klamstvá a následné vyšetrovanie týchto udalostí. Tie by mali byť pre diváka naozaj zaujímavé. Navyše, Novinárka sa pomerne intenzívne zameriava aj na problémy týkajúce sa japonskej spoločnosti. Tlmočí pomerne univerzálne témy, ktoré sa však odlišujú práve národnými špecifikami. Vládne krytie ilegálnych praktík, komerčné krytie, mocné ťahy aristokracie, fake news, či podvody a klamstvá. Práve tieto témy dokážu efektívne sprostredkovať konflikty jednotlivých postáv. Tým najintenzívnejším je zachovanie integrity v kontraste k službe štátu a vládnucej vrstve. Kde by táto paralela fungovala lepšie než v spoločnosti, Jour4 resizektorá si tak veľmi zakladá na cti.

Zaujímavé pasáže však mnohokrát prerušovala síce krásna, no rušivá hudba. Tá akoby nešla „tón v tóne“ s dejom, ale proti nemu. Najmä v prípade menej zrozumiteľných dialógov. Niektoré scény tak kvôli hlasu a intenzite hudby pôsobia zmätočne. Hudba však nebola jediným zvláštnym štylistickým prvkom. Miestami som mala pocit, že šlo aj o niektoré pohyby kamery. Zoom zábery na niektoré postavy naozaj nefungovali tak, ako mali. V spojení s prehnaným hereckým prejavom a odzoomovaním  pôsobili skôr komicky. Napriek tomu je potrebné dodať, že väčšia časť záberov, na obrovské a rozľahlé mesto s jeho neutíchajúcim ruchom, boli naozaj po estetickej stránke potešujúce. Jour5 resizeDokonale odrážali kontrast medzi preplneným davom i vyľudnenosťou niektorých častí. Kamera tiež dokonale reflektovala intenzívne a intímne emócie hlavných postáv.

Novinárka predstavuje sociálny komentár, týkajúci sa mocných ľudí a kritizujúci ich zodpovednosť voči ľuďom, ktorým by mali slúžiť. Charaktery sú rozmanité, komplexné a silné vo vytváraní intenzívnych emocionálnych hereckých výkonov. Téma nemusí zaujať každého diváka, rovnako ani pomalé tempo. Pre tých, ktorí sa však rozhodnú dopozerať seriál do konca, to bude možno celkom pútavá dráma.

Jour7 resizeNovinárka (The Journalist , TV seriál), Japonsko, 2022
Dĺžka: 5 h 3 min. (Minutáž: 45–57 min.)
Réžia: Mičihito Fudžii
Predloha: Isoko Mochizuki (kniha)
Scénár: Jošitacu Jamada, Mičihito Fudžii
Hrajú: Rjóko Jonekura, Gó Ajano, Rjúsei Jokohama, Šinobu Teradžima, Tomorowo Taguči, Masato Hagiwara, Micuru Fukikoši, Hidetaka Jošioka, Kódži Ókura, Ren Hanami
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz. a Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.