Hawkeye (TV seriál)

Key resizeFilmový svet superhrdinov od spoločnosti Marvel každoročne ovláda kiná a po novom aj televízne obrazovky. S príchodom streamovacej služby Disney+ sme sa dočkali už niekoľko seriálov z farebného sveta hrdinov a zloduchov. Pri televíznej tvorbe a teda s nižším rozpočtom, sa štúdio Disney nebojí dávať tvorcom príležitosť experimentovať s dlho zaužívanou formou. Dôkazom toho bola hneď prvá miniséria, ktorú sme mohli na Disney+vidieť – WandaVision.

Príbeh bol formálne komponovaný ako klasický americký sitkom, čo bolo na Marvel produkt nezvyčajné a svieže. Druhý seriál, The Falcon and the Winter Soldier sa niesol v duchu špionážnych, akčných trilerov, zatiaľ čo ten tretí nám prezentoval spletitý príbeh alternatívnych realít z perspektívy fanúšikmi obľúbeného severského boha Lokiho. Tentokrát dostal svoju vlastnú minisériu pôvodný člen superhrdinského tímu Key4 resizeAvengers – Hawkeye. Clint Barton, neohrozený lukostrelec, manžel a milujúci otec troch detí zasiahol srdcia fanúšikov svojou ľudskosťou a uveriteľnosťou. Avšak seriál sa nesústredí len na neho. Clint už nie je jediným lukostrelcom na scéne. V uliciach New Yorku sa objavuje jeho možno nástupkyňa - svojská Kate Bishop.

Ubehol jeden rok od sledu katastrofických udalostí, ktoré boli zapríčinené šialeným titánom Thanosom. Clint Barton (Jeremy Renner) alias lukostrelec Hawkeye sa stále vyrovnáva so smrťou Natashi Romanoff (Scarlett Johansson), ktorá svojou obetou zachránila svet. Blížia sa Vianoce, a ešte predtým, ako ich Clint strávi v kruhu svojej milovanej rodiny, bude donútený konfrontovať svoju temnú minulosť. V duchu vianočnej atmosféry na to nebude sám. Pomocnú ruku mu podá Kate Bishop (Hailee Steinfeld), excentrická lukostrelkyňa, s ambíciou stať sa Avengerom a zlatý retríver Lucky, ktorý sa Key5 resizedo tohto konfliktu zapletie nešťastnou náhodou. Spolu sa zamotajú do pavučiny podsvetia newyorskej mafie. Avšak vyčíňanie mafiánskych bossov nebude to jediné, čo im naruší vianočné sviatky. Po krkoch im pôjde aj ruská nájomná vrahyňa Yelena (Florence Pugh), ktorá ma s Clintom nevybavené účty.

Disney+ sa snaží s novým Marvel seriálom zaujať opäť sviežou formou, akú sme v tomto komiksovom svete ešte nevideli. Hawkeye je zo žánrového hľadiska kombináciou staromódneho akčného filmu, v štýle Smrtonosnej pasce (1988), špionážneho trileru, gangsterky a rodinnej vianočnej komédie. Áno, práve vianočná atmosféra dáva tejto minisérii jej nepopierateľný šmrnc. Estetika „idylických amerických Vianoc“ je v tomto seriáli povýšená do podoby neodolateľného gýču. Práve na pozadí tohto gýču rozpráva scenárista a producent Jonathan Igla príbeh, ktorý je pokračovaním viacerých dejových Key6 resizeliniek z predošlých Marvel filmov, vrátane Avengers: Endgame (2019), tohtoročnou Black Widow a dokonca aj seriálom Daredevil, ktorého poslednú sériu sme mohli vidieť v roku 2018. Avšak aj napriek veľmi spletitej zápletke, ktorú naplno oceníte len po pozretí spomínaných filmov a seriálov, je Hawkeye zo všetkého najviac zaujímavým uvedením postavy Kate Bishop. Tá je v príbehu rovnako dôležitá, ako samotný Clint Barton.

Hailee Steinfeld je v roli Kate Bishop funkčná a medzi veteránov tohto rozmanitého filmového sveta bez problémov zapadne. Jeremy Renner ostáva jedným z typologicky najzaujímavejších hollywoodskych hercov súčasnosti. Scenár mu ponúka ukázať postavu Hawkeyea tak, ako sme ho ešte nevideli. Marvel privítal vo svojich radoch taktiež ďalšiu filmovú hviezdu - Veru Farmigu, ktorá si zahrala Eleanor Bishop, teda Kateinu matku. Key2 resizePráve vzťah Eleanor s Kate je srdcom celého príbehu.

Hawkeye je plný zaujímavých a veľmi zábavných konceptov. Či už spomínaná žánrová rozmanitosť, vianočná atmosféra, LARP, alebo práca s diváckymi očakávaniami. Avšak tieto nápady nie sú vždy dobre vyvážené a vo výsledku tvoria pomerne nezaujímavý celok, v ktorom nestihne nič poriadne vyznieť. Nepomáhajú tomu ani často zle napísané dialógy. Z produkčného hľadiska tento projekt pôsobí až na jednu bombastickú a štýlovo nakrútenú akčnú scénu v tretej epizóde, veľmi lacne. Hawkeye je  teda priemerným Marvel seriálom, ktorého falošná výnimočnosť tkvie vo vianočnej estetike. Práve tá dáva tomuto projektu zaujímavú a divácky atraktívnu identitu, ktorá však koniec koncov nemá pre celkový príbeh žiadny význam.

Key7 resizeHawkeye (TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 5 h 36 min. (Minutáž: 47–60 min.)
Manažér projektu: Jonathan Igla
Réžia: Rhys Thomas, Bertie, Bert
Predloha: Don Heck (komiks), Stan Lee (komiks)
Scenár: Jonathan Igla, Tanner Bean, Katrina Mathewson
Kamera: Eric Steelberg, James Whitaker
Hudba: Christophe Beck
Scénografia: Maya Shimoguchi
Masky: Charmaine Balcerzak, Miki Caporusso, Dennis Liddiard
Kostýmy: Michael Crow
Hrajú: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Florence Pugh, Vera Farmiga, Zahn McClarnon, Brian d'Arcy James, Tony Dalton, Alaqua Cox, Fra Fee, Cade Woodward, Ava Russo, Ben Sakamoto, Clayton English, Simon Callow, Aleks Paunovic, Piotr Adamczyk, Linda Cardellini, Avery Gillham, Harris Turner, Jason Scott McDonald, Nico DeJesus, Meghan Manning, Tom Feeney, Aaron Nedrick
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.