The Prom

Prom8 resizeMuzikály sú všeobecne veľmi obľúbené, niektoré sa dlho spomínajú (Mama Mia), niektoré sú prijaté rozpačito (La La Land, nespravodlivo), na mnohé si ani nespomenieme. Najnovší muzikál The Prom uvádza Netflix s reprezentatívnym hereckým obsadením (Meryl Streep a Nicole Kidman) v réžii Ryana Murphyho. Okrem množstva tanečných čísel a dobrej muziky, ktorá vo filme dominuje, ústrednou myšlienkou filmu je tak prepotrebná tolerancia. Mladú Emmu (Jo Ellen Pellman) v štáte Indiana prudérna spoločnosť vylúči zo školského plesu, lebo sa priznala, že je lesbička – problém akceptovať jej orientáciu a vyrovnať sa s ňou sa tiahne celým filmom.

Režisér, scenárista a producent Ryan Murphy sa na začiatku svojej kariéry venoval väčšinou televíznym seriálom, jeho filmovým debutom bola komediálna dráma Hlava nehlava, úspech u divákov mali aj filmy Jesť, meditovať a milovať, Rovnaké srdcia a muzikálová satirická komédia Glee. The Prom je Prom2 resizeadaptáciou úspešného broadwayského muzikálu a možno práve ten bol pri realizácii kameňom úrazu, lebo čo unesie divadlo, môže byť vo filme handicap. Snímka, ako som už spomenula, je plná tanca a hudby, a to na úkor dialógov, všetko čo herci nestačia vypovedať zaspievajú. Zo začiatku to až tak prekážalo, ale keď toho bolo priveľa príbeh stratil na svižnosti, ba dokonca miestami až nudil. Je nutné však dodať, že herci veľa zachránili, najmä stále vynikajúca Meryl Streep.

Premiéra o živote Eleanor Roosveltovej dopadne katastrofálne, kritika roznesie najmä hlavnú predstaviteľku, ktorú hrá bývalá veľká hviezda Dee Dee Allen (Meryl Streep) a tiež predstaviteľa Roosvelta Barryho Glickmana (James Corden). Je to pre nich veľká rana, hru stiahnu z repertoáru, ale vo chvíli keď sa im dostane do uší správa, že mladú lesbičku Emmu nepustia na školský ples, vidia v tom príležitosť zachrániť ju, ale najmä sa zviditeľniť a opravProm resizeiť si pošramotenú reputáciu. Do partie sa pridá večná čakateľka na dobrú úlohu Angie Dickinson (Nicole Kidman) a nadaný mladý herec i skladateľ Trent Oliver (Andrew Rannells). Odcetujú do Indiany, v meste nie je ani poriadny hotel, ale nešťastníci sa nevzdávajú. Medzitým spoločnosťou odvrhnutá Emma Nolan (Jo Ellen Pellman), prežíva tajnú lásku so spolužiačkou Allysou Greene (Adriana DeBose), ktorej matka Mrs. Green (Kerry Washington) je hlavnou organizátorkou protestu proti mladému dievčaťu. Na stranu populárnych hercov sa pridá tolerantný a sympatický riaditeľ školy Tom Hawkins (Keegan-Michael Key), no nikto z nich neráta s podrazom. Je pre všetkých bolestný, najmä pre Emmu, lebo sa sklame aj vo svojej láske. No podobné príbehy nekončia tragédiou, spravodlivosť by mala zvíťazť, ako to uvidíte, keď vydržíte 132 minút pri obrazovke.

Takže, ako sa vydaril muzikál The Prom? Trochu gýčovito, s priehrštím dobrých pesničiek (zaujme najmä Prom6 resizeBláznicé srdce a iné), s dokonale zvládnutými tanečnými vsuvkami. Remeselne niet čo filmu vytknúť a predsa mu chýba tá povestná iskra, chýba mu šarm, ľahkosť a zmysel pre filmovú skratku. Na tú akoby všetci zabudli, a to nielen v tomto prípade. Vizuálne je to farbisté, košaté, trblietavé a pompézne dielo. Kritika v tomto smere by bola neoprávnená, lebo tvorcovia si dali skutočne veľkú prácu na každučkom detaile. Možno až priveľmi. No čo si skutočne zaslúži uznanie, že prispeli k problémom LGBT+ komunity s citom a veľmi adresne. Mnohí ľudia si ani neuvedomujú čo mladí ľudia, keď zistia svoju orientáciu, prežívajú. Majú strach priznať sa rodičom, spolužiakom, prosto zažívajú muky a mnoho ľudí nad nimi ohrnuje nos. Neraz prídu aj o rodinu, ba dokonca aj o strechu nad hlavou. Všetky negatíva, ktoré takto orientovaní jedinci zažívajú, sú podané striedmo, vkusne a nevtieravo. To je najväčší vklad muzikálu The Prom. Takto pochvalne sa však už nedá vyjadriť o snímke ako celku. Hudobné čísla sú síce prevedené Prom3 resizekvalitne, ale je ich príliš veľa a čo mi azda najviac prekáža, že sú, až na malé výnimky, nie veľmi invenčné, skoro na jedno kopyto. Zapamätala som si len dve melódie, a to je dosť málo. To isté sa dá povedať, síce o dokonalej choreografii, ale tvorcovia takisto stratili zmyslel pre mieru.

Z hercov dominovala ako vždy Meryl Streep v úlohe rozmarnej, ale zraniteľnej herečky Dee Dee. Napriek skvelému výkonu sa nedá porovnať jej radosť zo spevu a tanca vo filme Mama Mia, v ktorom bola oveľa uvoľnenejšia a hodnovernejšia. Dobre si s úlohou poradil James Corden ako Barry a mimoriadne sympaticky vyznel Keegan-Michal Key ako Tom. Svoj part výborne zahral aj Andrew Rannells ako Trent. Nicole Kidman nemá veľa čo hrať, ale zapadla do režijnej koncepcie. Objavom je Jo Ellen Pellman, ktorá úlohe ťažko skúšanej hlavnej hrdinky vtisla pečať istej hodnovernosti. Emma je v jej podaní raz ubolená, reziProm12 resizegnovaná, nerozhodná, potom zrazu schopná vziať život do vlastných rúk. Sympatická je Ariana DeBosse ako váhajúca, ale milujúca Alyssa. Kerry Washington, jej matka a zástupkyňa rodičovského výboru, s vervou zvýraznila všetky negatívne povahové črty človeka neschopného prijať súčasnú realitu. Voči nervnej a pôsobivej kamere Matthewa Libatiquea nemožno mat nijaké výhrady, zmienku si zaslúži aj muzika Matthewa Sklara, ale obdiv predovšetkým kostýmy Loua Eyricha.

Muzikál The Prom predchádzala povesť, že poľuje na Oscara. Pochybujem, že sa mu to podarí, ale jeden nikdy nevie. Aj keď si mimoriadne cením herecký, spevácky a tanečný výkon Meryl Streep mala už lepšie kreácie. Pri celkovom dojme sa neviem zbaviť pocitu, že mnohé sme už videli, no v nie tak zhutnenej forme, že snímka pracuje s veľkou dávkou hollywoodskeho klišé, že je trochu gýčová, že sa príbeh miestami rozpadá, lebo chcel veľa povedať, a že je to len milá story na rozveselenie. No hlavná myšlienka nabádajúca na toleranciu si zaslúži uznanie.

Prom7 resizeThe Prom, USA, 2020
Dĺžka: 132 minút
Réžia: Ryan Murphy
Predloha: Chad Beguelin (kniha), Bob Martin (kniha), Jack Viertel (kniha)
Scenár: Jack Viertel (divadelní hra)
Kamera: Matthew Libatique
Strih: Danielle Wang
Scénografia: Jamie Walker McCall
Kostýmy: Lou Eyrich
Producenti: Adam Anders, Dori Berinstein, Bill Damaschke, Alexis Martin Woodall, Ryan Murphy, Matthew Sklar, Bob Martin
Hrajú: Jo Ellen Pellman, Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Keegan-Michael Key, Kerry Washington, Andrew Rannells, Carlena Britch, Monroe Cline, Ariana DeBose, Logan Riley Hassel, Nathaniel J. Potvin, Tracey Ullman, Kevin Chamberlin, Mary Kay Place, Nico Greetham, Chet Dixon
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.