Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi (Belle et Sébastien 3: Le dernier chapitre)

Bela resizeBella a Sebastian, príbeh chlapca a veľkého psa, rezonuje v pamäti niekoľkých generácií  televíznych aj filmových divákov. Pri zrode rovnomenného televízneho seriálu a knihy v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia stála francúzska herečka, scenáristka a režisérka Cécile Aubry (1928 - 2010), ktorá do ústrednej postavy Sebastiána obsadila svojho syna Mehdiho.

V treťom tisícročí, presnejšie v roku 2013 , sa rozhodol tému na novo spracovať  francúzsky cestovateľ, chovateľ ťažných psov, spisovateľ a filmár Nicolas Vanier. Dej  preniesol do roku 1943, do čias druhej svetovej vojny, holokaustu a okupácie Francúzska. Úspech si o dva roky vyžiadal pokračovanie, ktoré sa odohrávalo v roku 1945, ale Bela11 resizedo režisérskej stoličky si sadol Kanaďan Christian Dugnay. O oboch filmoch sme podrobnejšie písali v našom časopise.
Zdá sa, že štafeta dobehla do cieľa, lebo do kín prichádza tretia, záverečná časť série, Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi.  Tvorcovia zdôrazňujú, že  titul vznikol na motívy knihy Cécile Aubry.  Podobne ako v predchádzajúcich dvoch častiach sú na rovnakom poste scenáristi Juliette Sales a Fabien Suarez, hudbu komponoval Armand Amar a  koordinátorom práce  so zvieratami bol cvičiteľ psov Andrew Simpson. Režisérsku taktovku však prebral Clovis Cornillac, ktorý si zároveň s chuťou zahral postavu bývalého majiteľa Belly, zloducha Josepha a dominuje aj na filmovom plagáte.

Bela7 resizeFilm sa začína  spomienkou na to, ako  starý horal, pastier César (Tchéky Karyo) v snehovej búrke našiel v horách vyčerpanú ženu, ktorá zomrela pri pôrode malého Sebastiána. On sa chlapca ujal a vychoval  ho ako svojho vnuka. Tretia časť sa odohráva v roku 1948. Sebastián (Félix Bossuet) má už dvanásť rokov, jeho milovaná Bella má tri krásne šteniatka, otec Pierre, ktorého chlapec našiel v druhej časti, sa ožení s Angelínou a odchádzajú  na dvojtýždennú svadobnú cestu do Kanady, kam neskôr chce presťahovať celú rodinu, čo Sebastiána zaskočí lebo chce zostať žiť so starým otcom. Nečakane však musí riešiť iný problém: zrazu sa objaví bývalý majiteľ Belly, zákerný a krutý Joseph (Clovis Cornillac), aby si Bela6 resizeju i jej malé odviedol. Sebastián sa rozhodne tomu zabrániť...

Scenár je pomerne predvídateľný a nenáročný. Kým však v predchádzajúcich častiach hrala prím krása drsnej prírody a boj s jej nástrahami, teraz je v popredí boj s ľudskou zlobou. Kamera i diváci však zameriavajú pozornosť skôr na  scény s pôvabnými šteniatkami. Mimochodom, dej sa odohráva v priebehu niekoľkých týždňov, ale keďže psíčkovia rastú ako z vody, musel cvičiteľ Andrew Simpson starostlivo naplánovať s chovateľmi niekoľko vrhov a hľadať  čo najpodobnejšie typy. Samotnú Bellu, podobne ako v predchádzajúcich dvoch filmoch, Bela12 resizestvárňovali štyri ovčiarske pyrenejské horské psy.

Zasnežené Alpy, múdry a odvážny pes a známy príbeh. Teraz sledujeme ako Sebastián  zo šantivého a tvrdohlavého chlapca postupne dozrieva a opúšťa bezstarostné detstvo. Humoristickú, nie najvydarenejšiu líniu, predstavuje postava starostu. Dospelých divákov asi poteší motív rysujúceho sa vzťahu medzi Cézarom a osamelou starnúcou učiteľkou , ktorá miluje psov. Herecky však dostal najväčší priestor a aj si svoju úlohu zloducha Josepha, poznačenú  takpovediac westernovými prvkami, asi najviac užíval režisér. Kým divácky Bela4 resizenajúspešnejší sú nesporne nádherne huňatí herci na štyroch labkách.

Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi je trochu rozprávka, trochu dobrodružný príbeh o priateľstve chlapca a verného psa. Filmovo slušne nakrútený s vydareným slovenským dabingom režiséra Zora Laurinca. Predpokladám, že nielen v kinách, ale v budúcnosti aj na televíznej obrazovke, si nájde svojich divákov bez ohľadu na generačnú príslušnosť.  

Bela3 resizeBella a Sebastian 3: Navždy priateľmi (Belle et Sébastien 3: Le dernier chapitre), Francúzsko, 2017
Dĺžka: 93 minút
Réžia: Clovis Cornillac
Scenár: Juliette Sales, Fabien Suarez
Kamera: Thierry Pouget
Hudba: Armand Amar
Cvičiteľ psov: Andrew Simpson
Hrajú: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Clovic Cornillac, Thierry Neuvic, Margaux Chatelier, André Penvern, Anne Benoît, Lilou Fogli, Naëlle Thomas, Octave Bossuet, Olivier Bouana a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 31.mája 2018
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.