Kirchhoff premietol ukážky z filmu Cesta lesom

Cestalesom2 2V pondelok 14. marca 2016 hostilo bratislavské KC Dunaj iniciatívu Stredoeurópske fórum o fašizme, v rámci ktorej o nesmierne aktuálnych témach diskutovali slovenskí i zahraniční hostia a odborníci. Jednou z tém, ktorým sa podujatie venovalo, bol rómsky holokaust, ktorému sa už niekoľko rokov venuje dokumentarista Robert Kirchhoff.

Na fóre premietol naplnenej sále ukážky zo svojho pripravovaného dokumentu o rasovej genocíde rómskeho obyvateľstva. Celovečerný film Cesta lesom by mal prísť do slovenských kín na jeseň a podľa Kirchhoffových slov by nemal byť akýmsi „etnografickým safari“, ale snímkou o stále aktuálnom konflikte „nás“ a „ich“, o Európe, ktorá Cestalesom2 1Rómom neverí. „Európa sa zjednotila, ale paradoxne sa vnútorne rozdelila. V poslednom období sledujeme takmer neuveriteľné prejavy xenofóbie, rasizmu a neznášanlivosti v Európe, ktorá proklamuje, že stojí na princípoch humanizmu a tolerancie,“ tvrdí  režisér.

 

Cesta lesom vznikala priebežne od roku 2003, keď sa začala formovať jej koncepcia. V roku 2012 Kirchhoff projekt znovu oživil a k jeho produkčnej spoločnosti atelier.doc pristúpila spoločnosť HITCHHIKER Cinema. V roku 2013 do projektu koprodukčne vstúpila verejnoprávna RTVS, nasledovaná o rok neskôr Českou televíziou. V súčasnosti je film v poslednej fáze postprodukcie a okrem prezentácie na Stredoeurópskom fóre proti fašizmu bol prezentovaný aj na 5. ročníku East Doc Platfrom v Prahe. Najbližšie sa projekt predstaví 23. marca 2016 v rámci tzv. Industry Days, sprievodného podujatia Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest v Bratislave.
Viac  www.thrutheforest.com

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.