Cannes 3: Úžasná a odvážna Adèle

Cannes 2013 logoNepamätám sa, že by v ankete časopisu Le film francąis z pätnástich novinárov 11 dalo zlatú palmu niektorému filmu. Možno 5 až 6, ale nie 11. To však ešte nič neznamená, veľká porota môže mať celkom iný názor. Medzičasom však vyhlásila svoje ceny porota FIPRESCI a tá podľa väčšiny najlepšiemu filmu festivalu  La vie d´Adèle - Chapitre 1 et 2 (Život Adèle - Kapitola 1 a 2) režiséra Abdellatif Kechicheho cenu udelila.

Abdellatif Kechiche (francúzsky režisér narodený v Tunisku) v trojhodinovom filme o vášnivej láske a dramatickom rozchode dvoch lesbičiek mal tú odvahu, že milostných scény nakrútil detailne. Tvorca jeho kvalít však, našťastie, nemôže skĺznuť do porna, scény sú mimoriadne odvážne, ale z estetického hľadiska precízne a dovolím si povedať Adele 2 resizekrásne a vkusne snímané. Isto sa nájdu puritáni, ktorí budú híkať a pohoršovať sa, ale kvalite filmu neublížia. Snímka o vášnivej láske dvoch povahovo diametrálne odlišných žien – intelektuálky a dievčaťa z ľudu, je provokatívna a zaujímavá zároveň. Naívnejšia Adèle sa musí vyrovnať s rozchodom so životnou partnerkou a postaviť sa na vlastné nohy. Cesta to bude bolestná, ale hrdinka je na ňu pripravená. Vydať sa napospas kritike mala odvahu už známa Léa Seydouxová a mladá herečka, ktorú si Kechiche vybral režisér na castingu Adèle Exarchopoulosová. Adèle je objavom festivalu, jej zrelý herecký výkon využívajúci celú zložitú šklálu rozpoloženia hrdinky, je obdivuhodný. Obe herečky však hrali ako o život. Aby však nedošlo k omylu je to síce príbeh o lesbičkách, no predovšetkým film o láske, tríznivej, sebazničujúcej, ale zároíveň oslobodzujúcej. Taký krásny film o láske už dávno nevznikol. Adeptov na mužskú hereckú cenu je niekoľko, no z herečiek zatiaľ prichádzajú do úvahy predovšetkým úžasná Adèle, ale aj Lea. Najšalamúnskejšie by  bolo dať im cenu ex aequo. Jedným dychom však treba dodať, že viac zaujala mladučká Adèle. Taký talent sa často nenájde...

Grigris resizeNa to, aby film emocionálne zasiahol diváka stačí málo, nie je nutné ohurovať technikou a násilnosťami, ako sa to “podarilo” Nicolasovi Windingovi Refnovi vo filme Only God Forgives, v ktorom zašiel až do Thajska, aby do obyčajnej kriminálky násilne vpašoval tajomno. Chvála Mahmat-Saleh Harounovi, že sa v hlboko ľudskom príbehu a handicapovanom tanečníkovi a jeho problémoch s bandou pašerákov nedal strnhúť k nechutnostiam. Grigris je snímka, ktorá potešila a zaujala. Ešte viac potešilo road movie skúseného majstra Alexandra Payna Nebraska, tiež jednoduchosťou rozprávania a hlboko ľudským prístupom k Nebraska resizepríbehu starého muža (hrá ho sugestívne Bruce Dern), ktorý si nedá vyhovoriť, že leták, v ktorom mu oznamujú, že vyhral l milión dolárov, je neplatný. Počas potovania do Nebrasky vyplávajú na povrch žiale a prehry celej rodiny, osobitne otca. Ten príjíma životné skúsenosti s pokorou, bez reptania a vzdania sa svojho sna. Na otázku prečo Payn nakrútil film v čierno-bielej verzii povedal: “ Vždy som po tom túžil a táto téma si to aj žiadala. Amerika je teraz v depresii, teda je to film o pravde a realite dnešných dní. No zároveň  portrét jednej rodiny – melancholický a humorný zároveň. Ako sám život.”

 

Kolhaas resizeNa Madsa Mikkelsena sa dá pozerať vo všetkom. Tentoraz sme jeho herecký výkon obdivovali vo filme Michael

Kohlhaas. Francúzsky režisér Arnaud des Pallieres nakrútil príbeh z XVI. storočia podľa románu Heinricha von Kleista. V roku 1969 bola v súťaži adaptácia tohto románu od režiséra VolkeraSchlöndorffa. Príbeh nespravodlivom obvinení jedného človeka, zavraždení jeho manželky a jeho vzbura proti nespravodlivosti, je dostatočne známy. Okrem skvelej Mikkelsenovej kreácii je pozoruhodná najmä krásne snímaná príroda.

 

Dobrá správa pre Slovensko

 

Pandy resizePráve sme sa dozvedeli, že porota Cinéfondation a krátkych filmov pod  taktovkou Jane Campionovej udelila svoju tretiu cenu ex aequo rumunskému filmu Tudora Cristiana Jurgiu  Ȋn Acvariu (In the Fishbowl) a animovanej snímke Matúša Vizára Pandy.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.