Mimi a Líza na Cartoon Forum

Katarina_Kerekesova_resizeSlovenská režisérka, animátorka a producentka Katarína Kerekesová bola ako prvá zo Slovenska vybratá so svojím novým projektom animovaného seriálu Mimi a Líza na Cartoon Forum. Cartoon Forum (http://www.cartoon-media.be/FORUM/about.php) je najvýznamnejšie európske podujatie určené pre výrobcov a vysielateľov animovaných seriálov. Účastníkom ponúka vynikajúcu platformu na prezentáciu projektov, vytváranie medzinárodných koprodukcií, a tým aj možnosť vzniku nových kvalitných animovaných produkcií. Koná sa vždy v septembri v rôznych krajinách Európy.

Od svojho vzniku v roku 1990 víta každoročne približne 750 účastníkov: tvorcov, potenciálnych investorov, významných vysielateľov, producentov, ale i novinárov. Vďaka Cartoon Forum bolo za ostatných vyše 20 rokov dofinancovaných viac než 450 animovaných seriálov, ktoré sú momentálne v produkcii alebo sa už úspešne vysielajú v rôznych, nielen európskych krajinách.

Mimi_a_Liza_2_resizeTento rok sa Cartoon Forum konalo od 13. do 16. 9. v starobylom poľskom meste Sopot. Prezentovalo sa na ňom 66 projektov z rôznych krajín Európy. Jedných z nich bol aj 2D animovaný seriál Kataríny Kerekesovej, Mimi a Líza. Je to projekt 13 - dielneho večerníčkového seriálu pre deti predškolského a mladšieho školského veku. Prináša dobrodružné príbehy dvoch dievčatiek z jedného činžiaka - poslušnej Mimi a bláznivej Lízy. Obe spoločne odhaľujú tajuplné, fantastické svety svojich susedov. Seriál neprináša iba mnoho dobrodružných a vtipných momentov, ale aj posolstvo o nutnosti tolerovať všetky deti bez rozdielu. Projekt Mimi a Líza je momentálne vo fáze dokončovania vývoja scenárov. V postprodukčnom štúdiu „ekran“, pod vedením animátora Petra Košťála, sa produkuje pilotná časť seriálu.

Mimi_a_Liza_resizeAutorka projektu Katarína Kerekesová vyštudovala animovanú tvorbu na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Spolu s Vandou Raýmanovou, Michalom Strussom, Martinom Snopekom, Ivanou Zajacovou, Ivanou Šebestovou a i. patrí k silnej mladej slovenskej animátorskej generácii. Už na škole zaujala snímkou Milenci bez šiat (1996). Druhý film, bábkový Pôvod sveta (2002), vychádza z brazílskej mytológie a bol nakrúcaný v exteriéri. Animovaný bábkový muzikál Kamene (2010) mohli diváci na Slovensku vidieť v rámci Projektu 100 pred filmom Jana Švankmajera Prežiť svoj život. V súčasnosti sa úspešne uvádza na mnohých prestížnych festivaloch po celom svete. Katarína Kerekesová svojou účasťou na Cartoon fore nielenže otvorila dvere medzinárodnej spolupráci na projekte seriálu Mimi a Líza, ale aj slovenským tvorcom do profesionálneho sveta európskeho animovaného priemyslu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.