Halloween zabíja (Halloween Kills)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hallo2 resizeKeď Laurie Strodeová (Jamie Lee Curtis) videla svojho večného filmového protivníka naposledy, stál na najnižšom schodku pivnice jej domu a nemohol z nej von. Bola totiž prestavaná na dômyselnú skrýšu, ale zároveň tiež neprekonateľnú pascu. Tak mu tam pustila trochu plynu, v správnom momente vhodila dnu zapálenú svetlicu na zahriatie a pretože jej bolo práve trochu nevoľno z toho, ako ju Michael chvíľku pred tým nožom pošteklil v oblasti žalúdka, posadila sa radšej s pomocou dcéry Karen (Judy Greer) a vnučky Allyson (Andi Matichak) na korbu nákladiaku, čo to mal zhodou okolností celkom vhodne nasmerované do miestnej nemocnice. Lenže potom sa v pozadí ozvali sirény približujúcich sa požiarnických áut...

Keď videl naposledy haddonfieldského „bubáka“ zástupca šerifa Frank Hawkins (Will Patton), Michaelov manipulativný a tak trochu zvrátene zvedavý psychiater ho pobodal na krku. Síce následne svoj stret s dlhoročným pacientom neprežil, neplánovane „terapeuticky“ však uvoľnil vo Hallo resizeFrankovi dlhé roky potlačovanú spomienku so značným prídavkom pocitu viny. V roku 1978 sa totiž pokúšal výstrelom zachrániť kolegu z nie práve najpríjemnejšieho Michaelovho objatia a nielenže pri tom netrafil toho správneho, ale zasiahol do krku nešťastne a s veľmi rýchlymi smrteľnými následkami práve policajta, ktorého sa pokúšal zachrániť. Následne, akoby to nestačilo, svoju vinu ešte zdvojnásobil, keď kvôli dojmu, že v tú noc bolo preliatej už priveľa krvi, zabránil Michaela zastreliť jeho vtedajšiemu psychiatrovi Dr. Loomisovi (legendárny zosnulý Donald Pleasence, „vzkriesený“ za pomoci vzhľadového dvojníka Toma Jonesa Jr., hlasového dvojníka Colina Mahana a efektného vylepšenia CGI animáciou).

„Len“ s vážnou posttraumatickou stresovou poruchou prežili prvú návštevu prízraku ešte Hallo3 resizeiní, momentálne sa stretávajúci každý rok v bare a plačúci si do piva. Chlapec, o ktorého sa vtedy Laurie starala ako pestúnka Tommy Doyle (v dospelosti hraný Anthonym Michaelom Hallom), zdravotná sestra prvého Myersovho psychiatra Dr. Loomisa Marion Chambersová (Nancy Stephens z originálu), Lindsey Wallaceová (Kyle Richards z originálu), ktorej pestúnkou bola Michaelom zavraždená Lauriena kamarátka a dcéra vtedajšieho haddonfieldského šerifa Leigha Bracketta (Charles Cyphers tiež z originálu), spoločne s Lonniem Elamom (v dospelosti hraným Robertom Longstreetom), čo vrahovi tvárou v tvár nahlas oľutoval svoje útoky šikany voči Tommymu a zrejme ho práve to zachránilo... Všetci prichádzajú s rozhodnutím po štyridsiatich rokoch zúčtovať so svojimi úzkosťami, depresiami, pocitmi viny aj s Michaelom Myersom, nech to stojí, čo to stojí...

Hallo4 resizeHalloween zabíja je nielen priamym pokračovaním dnes už klasického Halloweenu režiséra Johna Carpentera z roku 1978, ale tiež jeho rovnomenného a výročného pokračovania v réžií Davida Gordona Greena z roku 2018. Ako prostredná časť plánovanej trilógie odohrávajúcej sa počas jedinej noci, netradične začína in medias res. Ešte netradičnejšie - nezaoberá sa len životnými peripetiami troch generácií žien rodiny Strodeovcov, ale predstavuje ako hlavných protagonistov rozsiahlejší kolektív obyvateľov traumatizovaného mesta – čím možno niekomu príjemne pripomenie strašidelné historky z amerických predmestí tak často sa objavujúce na stránkach románov Stepehena Kinga. Aby fanúšikov tradičnejšie štruktúrovaných slasher hororov možno trochu sklamal tým, že s dramaticky otvoreným koncom odsúva toľko očakávanú záverečnú konfrontáciu až na ďalší diel Halloween končí, naplánovaný na rok 2022. Okrem iného úplne ignoruje udalosti siedmych pokračovaní originálu a dvoch remakeov od čias Halloweenu II (1981) Ricka Rosenthala Hallo5 resizeaž po Halloween II (2009) Roba Zombieho. A s nimi aj existenciu súrodeneckého vzťahu medzi Laurie Strodeovou a Michaelom Myersom, na ktorom si celá filmová séria po udalostiach Carpenterovej pre žáner zásadnej klasiky prakticky zakladala.

Scenár režiséra Davida Gordona Greena, Scotta Teemsa a väčšinou komediálneho vo filme však neúčinkujúceho herca Dannyho McBridea, sa podobne ako v prvej časti ich autorskej trilógie nezdržiava rozpitvávaním vrahových psychologických motivácií, ale práve introspektívnym vhľadom do vnútra jeho obetí. Keďže obe časti trilógie vznikli v produkcií Jasona Bluma a on rád dopĺňa štandardné hororové schémy o neprehliadnuteľný sociálny komentár. Osudy niekdajšej kráľovnej „finálnych“ dievčat významovo opäť poukazujú na hnutie MeToo, aby svojou dekády pretrvávajúcou Hallo7 resizeparanojou, dávkovanou v duchu vrcholového charakterového herectva Jamie Lee Curtis, ktorá životom so zbraňou v ruke, stranením sa ľudí niekde v lese a dômyselným vytváraním a kladením pascí, takmer až zosobňuje kultúrny stereotyp trumpovského „dezoláta“. Chýbajú snáď len nejaké homofóbne poznámky alebo prejavy agresie voči imigrantom z jej strany a Michael Myers by z bezpečnostných dôvodov urobil lepšie, ak by zostal radšej ukrytý za múrmi psychiatrickej liečebne... Podobne, ako bola Laurie obeťou Michaelových útokov, jej „liberálnejšie“ orientovaná dcéra Karen (citlivo nekomediálna Judy Greer) sa stala zase pre zmenu obeťou Lauriených výchovných metód. Nesmel pri tom chýbať ani nemilosrdný výcvik prežitia v nehostinnom prostredí. Našťastie, je v príbehu ešte zástupkyňa najmladšej generácie – vnučka Allyson. Chápe Hallo8 resizeobe strany a ich názory, obe ženy má rada také, aké sú a vždy tak trochu fungovala ako rodinný vzťahový mediátor.

Postavy v Halloween zabíja sú podobne ako v predchádzajúcej časti nejednoznačnejšie, stále však napriek občasnej charakterovej ambivalencií sympatické. Divák si k nim dokonca môže vytvoriť intenzívnejší vzťah, než k všedným slasherovým „zárezom“ na rukoväti vrahovho noža. S pridaním ďalších postáv, ktoré podobne ako Laurie prežili útok v pôvodnom Carpenterovom filme, búriaci sa, lynčujúci dav na čele s Tommym Doyleom akoby od hlavnej protagonistky série na krátku chvíľu prebral štafetu a zdedil po nej tiež všetky „nezdravšie“ názory. Nastáva určitá tvorcami úmyselne navodená charakterová „inflácia“. Film začne skúmať dopady davovej psychózy – a nejeden divák si možno Hallo10 resizepripomenie útok na Kapitol zo 6. januára 2021, hoci finálny zostrih Halloween zabíja vraj vznikol ešte pred tým, ako k spomínanej udalosti došlo. Aby film v kritickom momente zdvihol varovný prst a postavy si samé položili otázku, či vo svojom boji proti zlu už predsa len neprekročili hranicu, ktorú by prekračovať rozhodne nemali. A áno, dav síce nepobehuje s horiacimi fakľami ako v dávnych retro hororoch, ale vidly v ňom rozhodne použité sú...

V mnohom scenáru pomáha výrazná miera humorných scén. Humor odľahčuje napätie alebo paradoxne napätie graduje. Dodáva groteskný rozmer, nápaditosť a azda ľahšiu stráviteľnosť zobrazovaným násilnostiam, pretože Michael tento raz skutočne láme svoje likvidačné rekordy... V konverzácií tlmočené humorné historky a zážitky dokonca niekedy Hallo9 resizekontrapunkticky vyvolávajú v postavách a divákovi pocity dojatia, alebo sa postarajú o krátku milostnú medzihru dvoch zo zranení sa zotavujúcich pacientov ležiacich vedľa seba v nemocnici. To sú prvky, ktoré sa zvyčajne v tematicky podobných filmoch neobjavujú. Tvorcovia nezabúdajú ani na to, že predvečer sviatku všetkých svätých má byť aj zábavnou oslavou, keď nenosia masky len psychicky narušení likvidátori. Rovnako tak je mesto Haddonfield zabývané aj postavami, ktoré sa s Michaelom Myersom nikdy nestretli, neveria naňho alebo sa neváhajú komicky udomácniť na adrese jeho trvalého bydliska.

Kamera Michaela Simmondsa si úplne vychutnáva prechádzky nočnými ulicami malého mesta, sníma dekorácie Matthewa Sullivana aj kostýmy Emily Gunshor s nadšením, vizuálnou energiou a určitou špecifickou eleganciou často absentujúcou v početných Hallo12 resizestarších dieloch filmovej série. Naznačuje, dráždi predstavivosť publika a napriek pomerne veľkému počtu explicitne usmrtených tiel, pomáha udržať zlovestný pocit strachu a umocniť režisérovo pohrávanie sa s atmosférou. John Carpenter so synom Codym a Danielom A. Daviesom opäť „kriesia“ ikonický hudobný motív aj s použitím syntetizátorov presne v duchu 80. rokov. Halloween zabíja vracia do hry legendu hororového žánru odetú v kombinéze automechanika, s prevrátenou halloweenskou maskou Williama Shatnera alias kapitána Kirka zo Star Treku na hlave a s poriadne nabrúseným kuchynským nožom. Robí to skutočne dôstojne, naratívne netradične a vo vrcholných scénach dokonca nezabudnuteľne. Nie je to však film pre každého.

Hallo11 resizeHalloween zabíja (Halloween Kills), USA, Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 105 minút
Réžia: David Gordon Green
Scenár: Scott Teems, Danny McBride, David Gordon Green
Kamera: Michael Simmonds
Hudba: John Carpenter, Cody Carpenter, Daniel A. Davies
Strih: Timothy Alverson
Scénografia: Richard A. Wright
Kostýmy: Emily Gunshor
Produkcia: Malek Akkad, Jason Blum, Bill Block
Hrajú: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, James Jude Courtney, Nick Castle, Anthony Michael Hall, Will Patton, Thomas Mann, Jim Cummings, Dylan Arnold, Robert Longstreet, Charles Cyphers, Scott MacArthur, Michael McDonald, Kyle Richards, Nancy Stephens, Lenny Clarke, Omar J. Dorsey, Brian F. Durkin, Jibrail Nantambu, Stephanie McIntyre, Matthew Warzel, Bob Odenkirk
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 21. októbra 2021
Foto: CinemArt SK

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.