Rovnodennosť (Equinox, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ecuinox3 resizeŽe to s mystikou vždy nevyjde vedia už aj diváci dánskeho seriálu Rovnodennosť, pojednávajúcom o vcelku opotrebovanej situácii, keď za istých okolností ktosi bez stopy zmizne a podrobne sa vyšetruje, ako sa to stalo a kam sa stratenci podeli. Začíname malou Astrid. Jej zvedavé oči sliedia za staršou sestrou Idou, jej hádkami s matkou a odchodom na maturantské oslavy. V Dánsku získavajú študenti hneď po zložení maturitnej skúšky čapicu so šiltom a triedy sa vydávajú na vyzdobených nákladiakoch na okružnú cestu po meste. Keď Ida vylezie na korbu, je to naposledy, čo ju jej rodina videla. Zakrátko auto prudko zabrzdí a zmiznú všetci okrem šoféra a troch študentov. Nič si nikto nepamätá a vyšetrovanie skončí bez akéhokoľvek výsledku. Astrid po tejto udalosti trpí úzkostnými duševnými stavmi, halucináciami a všelijakými inými traumami.

Jej stav spôsobí rozkol aj medzi rodičmi, rozvedú sa a dievča je zverené do otcovej starostlivosti. Spánkové vidiny, v ktorých hľadá sestru v tajomnej temnej krajine pokračujú za prítomnosti záhadnej bytosti s rohami, alebo ušami? Malú Astrid otec dovedie do detskej psychiatrickej Ecuinox4 resizeliečebne, kde sa jej pokúšajú pomôcť. Ďalej sme s ňou už ako s dospelou osobou, je rozvedená, má dieťa a pracuje v rádiu, kde má akúsi svoju show o poverách. Všetko ide v normále, až jej raz večer zavolá muž a tvrdí, že odpľuť si cez rameno, na znak zrušenia magickej moci kúzla nestačí. „ Keď ťa chcú, vezmú si ťa. Existuje ďalšia realita. Ta, čo je za tou, v ktorej sme... Ja som tam bol a stane sa to znova.“ Ukáže sa, že volá Jakob Skipper, jeden z trojice preživších. Poznal jej sestru Idu a odkazuje ju na knihu, kde je popis údajných povier, ale tie sú vraj skutočné. Tento telefonát ju zbaví psychickej rovnováhy a vydá sa pátrať po zmiznutej sestre i tými ostatnými. Činí tak s úctyhodnou posadnutosťou, v akomsi roztržitom, hypnotickom móde, akoby ju čosi neustále zo spomínaného ďalšieho (štvrtého?, piateho?) rozmeru volalo a lákalo. Zistí, že šofér nákladiaku bol tri roky v kóme, policajti jej pustia záznamy z vypočúvania trojice, ktorá prežila a rovnako bezvýznamný je i rozhovor s triednym učiteľom.

Táto fáza hľadania a vysvetľovania je dosť monotónna a stráca dynamiku, chýbajú jej akčné a zmysluplné situácie. Retardujúco pôsobia i Ecuinox2 resizeretrospektívne časti, predchádzajúce nešťastiu a všetkému čo sa s Astrid dialo po tejto udalosti. Nevyrovnanosť scenára sa nedá celkom pripísať začiatočníckej neskúsenosti, medzi piatimi začiatočníkmi je napríklad Andreas Garfield, ktorý sa podieľal na skvelom seriáli Unášaní búrkou (2017). Uviedla ho v roku 2019 slovenská televízia.

Podozrivo pôsobí zmienka o tajomnej knihe s citáciami nejakého Cyninga, kráľa žiadajúceho dobrovoľnú smrť. V ručne spísanej knihe je mapa ostrova, kde sa má konať za jarnej rovnodennosti nejaký rituál, zasvätený Ostare, germánskej bohyni jari. (Pochádza z nej názov Easter, sviatok, ktorý poznáme ako Veľkú noc.) Ku knihe je priložená mapa ostrova, kde sa má konať a Jakob navrhuje, aby sa tam štvorica spolužiakov vydala. Narazia na podivnú skupinku ľudí a je zrejmé, že Ida je vyvolenou a čaká ju rituálne pasovanie za Ostaru v podobe bizarnej súlože s ďalekosiahlymi následkami. Je do nich zapletená aj jej matka, i preto nasleduje rozvod.

Celá táto konštrukcia, postuEcuinox resizepne odhaľovaná Astrid nesie znaky opotrebovanosti a v žiadnom prípade nemá originálnu koncepciu. Návštevu v archívnych knižniciach, kde nejaký odborník vykladá na základe podkladov z mytologických prameňov cestu k uchopeniu príčin a pozadia celej kauzy sme videli už mnohokrát. Chýbajú už len Breughelove obrazy alebo iné lacné pomôcky pre navodenie mystického napätia. Táto povrchná explikácia, dokonaná scenáristickou nedostatočnosťou, znižuje radikálne kvalitu seriálu. Vzhľadom na to, že ide o dánsku produkciu, je to veľké sklamanie. Predsa len sme zvyknutí u Dánov na inú úroveň.

Nápad využiť mytologické súvislosti ako motivačné pozadie celého príbehu je, samozrejme, legitímny, ale vyžaduje podrobnejšie znalosti pohanských tradícií a ich vierohodnejšie ukotvenie. Aspoň také, aké tvorcovia predviedli v americkom seriáli Outsider (prístupný na HBO GO, recenzovali sme ho i na našom webe). Ten sa opieral o kvalitnú literárnu predlohu Stevena Kinga s jeho invenčnou bravúrou a dosadením tieňového dvojníka, doppelgangera. Astrid v príbehu nemá jasného protihráča. Vágny Cyning je vyhnaný do neurčitého rozmeru a tam končí rovnako neurčito aj samoEquinox3 resizetná Astrid.

Dôležitý faktor, prírodné prostredie, samo osebe zdroj mystickej energie, tak dôležitej v podobných konceptoch, je tu vcelku nepovšimnuté. Komunita uctievačov pohanských bohov sa objaví len raz, pri návšteve ostrova a nemá v príbehu širší priestor. Novopohanské kulty sú dnes vcelku rozšíreným hnutím, snažiacim sa o obnovu predkresťanských tradícií v snahe o uchopenie prírodne orientovanej spirituality. Majú rôzne smery a často sú sprevádzane ezoterickými, okultnými alebo šamanskými disciplínami. V dnešnej rozvibrovanej dobe, siahajúcej po neštandardných výkladoch sveta a jeho nepredvídateľnej minulosti, sa tešia pozornosti a ponúkajú inšpiráciu všetkým, čo vedia načúvať a spracovávať. Tvorcovia tohto seriálu medzi pozorných senzibilov, otvorených impulzom z nepreskúmaných svetov, rozhodne nepatria.

Ecuinox5 resizeRovnodennost (Equinox, TV seriál), Dánsko, USA, 2020
Dĺžka: 4 h 33 min. (Minutáž: 41–53 min.)
Manažér projektu: Tea Lindeburg
Réžia: Søren Balle, Mads Matthiesen
Scenás: Tea Lindeburg, Andreas Garfield, Jacob Katz Hansen, Bo Mikkelsen, Mie Skjoldemose
Kamera: Laust Trier Mørk, Mattias Troelstrup
Hudba: Kristian Leth, Fridolin T. S. Nordsø
Zvuk: Morten Groth Brandt
Scénografia: Knirke Madelung
Masky: Katrine Tersgov, Maja Provstgard, Christina Vestergaard
Kostýmy: Rikke Simonsen
Producent: Dorthe Riis Lauridsen
Hrajú: Danica Curcic, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Hanne Hedelund, Viola Martinsen, Fanny Bornedal, August Carter, Ask Truelsen, Alexandre Willaume, Peder Holm Johansen, Rasmus Hammerich, Zaki Nobel Mehabil, Tina Gylling Mortensen, Susanne Storm, Joen Højerslev, Eskil Tonnesen, Andrea Engelsmann Persson, Marie Hammer Boda, Petrine Agger, Kirsten Lehfeldt, Maria Rossing, Britta Wesley Bech, Camilla Bendix, Henrik Birch, Sarah Boberg, Thomas Chaanhing, Elias Budde Christensen, Luca Reichardt Ben Coker, Ole Dupont, Kasper D. Gattrup, Martin Greis-Rosenthal, Vibeke Hastrup, Morten Hauch-Fausbøll, Anders Hove, Mette Kolding, Troels Malling Thaarup, Maj-Britt Mathiesen, Asbjørn Krogh Nissen, Elvir Ramović, Sadi Tekelioglu
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.