FREM ocenili Zvláštným uznaním na Festivale Jeden svet

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

FilmExpandedlogo resizeČesko-slovenské dokumentárne sci-fi režisérky Viery Čákanyovej s názvom FREM získalo Zvláštne uznanie medzinárodnej poroty na Filmovom festivale Jeden svet. Výnimočný film o umelej inteligencii nakrúcaný v nehostinných podmienkach Antarktídy bol tento rok uvedený na významných svetových festivaloch počnúc medzinárodnou premiérou na prestížnom Berlinale.

Zvláštne uznanie na Jednom svete, nedávna výhra ceny Pavla Kouteckého za najlepší dokumentárny debut na českom festivale ELBE DOCK ako aj pozitívne ohlasy medzinárodnej kritiky a úspešná národná distribúcia pod taktovkou distribučnej spoločnosti FREMSTILL1 resizeFilm Expanded sú hmatateľnými dôkazmi, že FREM patrí k udalostiam filmovej sezóny ostatného roka nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Všetci, ktorí snímku doposiaľ nevideli a sú na ňu zvedaví, si ju môžu teraz pozrieť cez streamovaciu platformu DAFilms.sk.

Snímka FREM bola jedným z desiatich filmov, ktoré na Jednom svete súťažili o hlavnú cenu medzinárodnej poroty v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva.  „Zvlášť chceme vyzdvihnúť film FREM a jeho silný vizuálny prístup, odvahu tvorcov pokúsiť sa vykročiť z tradičných ‚ľudských’ pravidiel filmu a sprostredkovať vnímanie sveta, ktorý čoskoro stratíme a pre ktorý viac nebudeme dôležití. FREM nás stavia do pozície, z akej sa na svet ‚díva’ umelá inteligencia. Vytvára sa tak priestor na prenikavo slobodné myšlienky a interpretácie, s čím sa vFREMSTILL2 resize dokumentárnych filmoch často nestretávame,” odôvodnila rozhodnutie udeliť zvláštne uznanie medzinárodná porota.

Film je reakciou na súčasnú vlnu posthumanistického myslenia spôsobeného rozvojom technológií a umelej inteligencie rovnako ako klimatickou krízou. Ľudský druh si začína uvedomovať svoju nedôležitosť a pominuteľnosť a ľudská identita sa ocitá v kríze. Snímka FREM sa pokúša tento pocit reflektovať a vytvárať odľudštený a odcudzený pohľad na krajinu a prírodu za hranicami ľudského vnímania skutočnosti. „Žijete pri nula stupňoch, bez záchodu, kúrenia v plesnivom kontajneri a živíte sa sáčkovými polievkami. Niekedy bol taký silný vietor, že sme nemohli vyliezť von, nie ešte vypustiť dron s kamerou. A teraz si predstavte, že v takýchto náročných podmienkach robíte hyper-sci-fi snímku o umelej inteligencii,” FREMSTILL3 resizevyjadrila sa režisérka Viera Čákanyová v rozhovore pre Denník N.

Distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá FREM priniesla na jeseň slovenskému publiku sa aj v časoch eskalujúcej pandémie a neskorého leta podarilo prilákať do kina bezmála tisíc divákov. „Máme obrovskú radosť, že FREM, ktorý je vlajkovou loďou nášho distribučného katalógu, hoci má už za sebou neobyčajne sýtu a úspešnú medzinárodnú festivalovú dráhu aj národnú distribúciu, dokázal cez kanály ľudskoprávneho Jedného sveta prílakať ďalšie obrovské množstvo divákov a osloviť medzinárodnú porotu,” vyjadril sa spoluzakladateľ a manažér distribučnej spoločnosti Film Expanded Matej Sotník.

FREM je teraz dostupný na streamovacej platforme DAFilms.sk, kde ho môžu vidieť všetci diváci, ktorí ho nestihli v kinách či na Jednom svete.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.