Vláda (Borgen/The Fortress, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

vlada1Pohľad na politiku sa vo filmovom spracovaní najčastejšie odohráva v dramatických súradniciach, generovaných  škandálnymi odhaleniami korupcie, zneužívania moci a podvodov a jej predstavitelia nemajú obvykle žiadne pozitívne profily. Nebývajú ani trochu sympatickí a už vôbec nie čestní.

Pre názorný kontrast stačí pripomenúť americký seriál Dom z kariet (2013-2018) a takmer démonickú postavu Francisa Underwooda. Dánski tvorcovia to riskli a namiesto obvyklých obvinení divákom predložili realistickú každodennosť moci. Ústrednú postavu seriálu Vláda, Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen, známa i z amerického seriálu Westworld), recenzenti odkazovali na političku, prvú  ženskú predsedníčku  dánskej vlády Helle Thorning -Schmidt (2011-2015), ktorá  vyhlásila, že seriál bol síce skvelý, ale označila ho za „fikciu, ktorá má málo spoločného s ňou i s politickou realitou“.

vlada2Kuloáry svorne tvrdili, že seriál sledoval vtedajší britský premiér David Cameron a listom tvorcov ocenila aj Hilary Clinton.  Vysielal sa v takmer sedemdesiatich krajinách sveta a verejné i súkromné osudy jeho postáv zdieľali aj televízni diváci v ČR i SR.

vlada3V úvode prvej série sa Dánsko pripravuje na voľby. Šance pre stranu Nyborgovej  nie sú príliš vysoké, ale k zvratu dôjde  šikovným manévrom jej spin doktora, mediálneho poradcu Kaspera Juula (Pilou Asbek, Euron Greyjoy zo seriálu Hra o tróny). Keď mu jeho bývalá priateľka, novinárka Katrine Fonsmarková (Birgitte Hjort Sorensen) zavolá, že jej ženatý milenec, hovorca premiéra Ole Dahl, leží v posteli mŕtvy, rýchle pribehne na pomoc. Pošle zúfalú a vyľakanú Katrine preč. Rýchle upratuje jej stopy v hotelovej izbe a narazí na zaujímavé doklady, usvedčujúce premiéra Larsa Hesselboa (Soren Spanning) z toho, že využíval služobnú platobnú kartu na nákup šiat pre svoju ženu. Najprv  tento kompromitujúci materiál ponúka svojej šéfke, ale Birgitte ho odmietne s tým, že ona vedie predvolebný boj čestne. Urobí teda krok, ktorý  jej nakoniec pomôže. vlada4Posunie účty Michelovi Laugassenovi (Peter Mygind), veľkohubému a ambicióznemu vodcovi Strany slobody. Ten ho neváha využiť pri predvolebnej televíznej debate a hodí ho Hesselboovi do tváre. Birgitte má skvelú reč a jej strana sa stane neočakávane víťazom volieb. Zaujímavé je, že špina diskvalifikovala ako obvineného, tak obviňujúceho. Obe strany  stratili potrebné percentá a kráľovná poverí zostavením vlády Nyborgovú.

vlada5V prvej sérii sa dozvieme o hlavných protagonistoch všetko o ich súkromí. Premiérka má dve deti, Magnusa a Lauru, skvelého muža Philipa (Mikael Birkkjaer), ktorý prednáša na univerzite. Katrin pracuje v televízii a do žiadanej pozície  politickej moderátorky sa dostáva po tom, čo kdosi prezradil o jej kolegyni Hanne Holm (Benedikte Hansen), že zase pije. Hanne odchádza do novín, práve tých, do ktorých zamieril aj urazený politik machiavelistického razenia, Michel Laugassen. Katrin smrť Oleho hlboko prežíva. Keď sa zjaví pri jeho hrobe s kyticou, stretáva sa s jeho manželkou, sprevádzanou deťmi. Surovo ju odoženie a zdrvená Katrin, tehotná a rozhodnutá dieťa Oleho si nechať, odchádza do nemocnice na potrat.

vlada6Aj keď je v podstate zložité rozprávať vo filme o politike, ktorá je predovšetkým dielom rozhovorov a rokovaní, tvorcovia Vlády sa vyhli akémukoľvek nudnému stereotypu kabinetných diskusií. Zásluhu má na tom predovšetkým podrobná scenáristická príprava, dôkladné a veľmi presné budovanie jednotlivých postáv, zachytených v celom spektre charakteristických detailov. V úvode sa Birgitte pokúša bezvýsledne napasovať do kostýmu, pribrala a je to vidieť. Sledujeme jej rozhodné a miestami tvrdé konanie, ale i pochybnosti a rozpaky. Pozorne si všíma Philipove atraktívne študentky a s úzkosťou stráži svoj rozpadávajúci sa rodinný život s krízami okolo oboch detí. vlada7Pozornosti jej mediálneho poradcu, Kasperovi, neunikne žiadna príťažlivá žena, ani tetovanie na kotníku ministerky, bojujúcej vo vláde Nyborgovej o rovnosť medzi mužmi a ženami. Tvorcovia sa dokážu s presným citom pre mieru podielu medzi  verejným a súkromným, pohybovať od triviálnych banalít k veciam podstatným a dôležitým. Je to zrejme záležitosť efektívnej kolektívnej práce, skúseností a, samozrejme, talentovanej empatie.

vlada8Jednotlivé príbehy sa dotýkajú kabinetných záležitostí, ako je skladanie koalície, alebo zháňanie rozpočtu pre prijatie štátneho rozpočtu, domácej i zahraničnej politiky. Birgitte si musí poradiť s odhalením tajnej väznice na území Grónska, kam Američania vozia väzňov z Guantanáma, ale i dilemu, čomu dať prednosť, diktátorovi z východu, prinášajúcemu do Dánska výhodnú zakázku na kúpu turbíny, alebo disidentovi, kritizujúcemu jeho tyranské mocenské metódy. Politický štýl, ktorý predvádza fiktívna dánska premiérka je ideálom, ktorý má s najväčšou pravdepodobnosťou ďaleko do reality, ale napriek tomu je táto vízia príťažlivá svojou morálkou, čestnosťou vo veciach  vedenia politického boja, alebo názoru na to, či  obchodné záujmy majú ustúpiť humanitárnym ohľadom.

vlada9Do druhej série, obdobia vládnutia, kedy Birgitte udržiava krehkú rovnováhu medzi tlakom ambícií koaličných partnerov a napĺňaním vlastného programu a politických vízií, vstupuje ako liberálna politička. Chce cielene pomáhať utečencom z krajín, kde prebieha vojna, chce rovnosť žien a s kapitánom dánskeho priemyslu Crohnom dokáže uzavrieť obojstranne výhodnú dohodu. Má odvahu, zapojí sa do vyjednávaní o mieri vo vzdialenej africkej krajine a triumfuje pri podpísaní zmluvy medzi prezidentami bojujúcich krajín. Súkromný život pani premiérky však kolabuje, opustí ju muž po tom, čo ho donútila vzdať sa miesta riaditeľa v spoločnosti, obchodujúcej so štátom a u jej dcéry sa prejaví psychická choroba. Na záver vyhlasuje voľby do dánskeho parlamentu - Folketingu.

vlada10V tretej sérii je po voľbách, v ktorých zvíťazil bývalý premier Hesselboe. Birgitte vystúpi z  politiky, prenáša a venuje sa biznisu. Nájde si milenca, britského architekta. Vracia sa z Hongkongu a chce viesť svoju domovskú stranu Umiernených. Vo voľbách prehrá s Jacobom Krusem. Smer dánskej politiky sa jej nepáči a preto sa rozhodne založiť  stranu Nových demokratov. Katrin Fonsmarková je jej nová mediálna poradkyňa. Vzťah s Kasperom nevyšiel, ale narodil sa im syn. Púšťajú sa do problémov s chovom dobytka a následne postavením prostitúcie v Dánsku. Voľby, ktoré rozhodnú o ich ďalšom osude sa blížia.

vlada11Charakteristika mocenskej mašinérie je sústredená na víťazstvo vo voľbách, zložité vyjednávanie s partnermi i oponentami v presadzovaní cieľov a ídeí. Významnou súčasťou politického diania je zápas o čo najlepší obraz v médiách a v seriáli sledujeme paralelne  politických  i mediálnych frontmanov v ich súkromných dilemách, rozhodovaní o tom, čo má väčší význam, práca alebo rodina. Dokonale rozpracovaná štruktúra  jednotlivých osudov sa bravúrne vyhýba zjednodušujúcim schémam, neuchyľuje sa ani k prázdnemu idealizmu ani k paušálnemu zatracovaniu. vlada12Vláda je obrazom zrelej politickej kultúry, bez gangsterského primitivizmu  a bezohľadného mocenského pragmatizmu. Je to reflexia, určená všetkým, voličom i voleným zástupcom ľudu. V našich zemepisných šírkach názorne demonštruje  modely toho, čo patrí do civilizovaného kódu politickej kinderstube.

Vláda (Borgen/ The Fortress, TV seriál), Dánsko, 2010–2013
Dĺžka: 28 hod. 48 min. (Minutáž: 55–59 min.)
Manažér projektu: Adam Price
Réžia: Jesper W. Nielsen, Louise Friedberg, Annette K. Olesen, Mikkel Nørgaard, Søren Kragh-Jacobsen, Rumle Hammerich, Jannik Johansen, Charlotte Sieling, Henrik Ruben Genz
Scenár: Adam Price, Jeppe Gjervig Gram, Tobias Lindholm, Maja Jul Larsen, Jannik Tai Mosholt, Maren Louise Käehne, Henrik Vincent Thiesen
Kamera: Magnus Nordenhof Jønck, Eric Kress, Lars Vestergaard, Jørgen Johansson, Erik Zappon, Lasse Frank, Rasmus Heise, Jan Pallesen
Hudba: Halfdan E.
Strih: Kasper Leick, Per K. Kirkegaard, My Thordal, Martin Schade, Andri Steinn, Janne Bjerg Sørensen, Gerd Tjur, Peter Brandt, Lars Therkelsen, Nicolaj Monberg
Zvuk: Nino Jacobsen, Michael Dela, Morten Groth Brandt, Andreas Holtti, Lisbet Obel, Morten Holsted, Morten Bak Jensen, Jacques Pedersen, Asser Borgen
Scénografia: Knirke Madelung
Masky: Tina Helmark, Jeanet Keil, Charlotte Laustsen, Svend Nielsen, Lisbeth Rishøj Olsen, Lene Majgaard Arentsen, Erik Schiødt, Christina Dahlin
Kostýmy: Stine Thaning, Nancy Nickerson, Linda Wallentin, Trine Finnich, Charlotte Moe, Pia Anthony
Producentka: Camilla Hammerich
Hrajú: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen, Mikael Birkkjær, Anders Juul, Lisbeth Wulff, Kasper Lange, Lars Knutzon, Søren Spanning, Peter Mygind, Bjarne Henriksen, Morten Kirkskov, Ole Thestrup, Iben Dorner, Petrine Agger, Dar Salim, Jannie Faurschou, Patricia Schumann, Signe Egholm Olsen, Christian Tafdrup, Jens Jacob Tychsen, Jens Albinus, Kristian Halken, Julie Agnete Vang Christensen, Alastair Mackenzie, Ricard Lawrence, Flemming Sørensen, Lars Brygmann, Rikke Lylloff, Mille Dinesen, Marie Askehave, Anne Sofie Espersen, Michelle Bjørn-Andersen, Hanne Hedelund, Lars Mikkelsen, Henrik Birch, Laura Allen Müller, Preben Kristensen, Johannes Lilleøre, Mia Lyhne, Kenneth M. Christensen, Ulf Pilgaard, Sune Kofoed, Anna Elisabeth Goth Engel, Victor Stoltenberg, Lue Dittmann Støvelbæk, Ida Dwinger, Thomas Gaarde, Kaya Brüel, Stine Stengade
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.