V nedeľu uvedie ČT film Zuzany Piussi Ukradnutý štát

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ukradnuty resizeČeská televízia kúpila film Zuzany Piussi Ukradnutý štát a túto nedeľu, 26. júla 2020 ho uvedie v televíznej premiére o 23.20 hod. na druhom kanáli v rámci nočného Dokumentárneho klubu, ktorý prezentuje zásadné medzinárodné spoločenské dokumenty. Klub má silnú odozvu nie len medzi českými, ale aj medzi slovenskými divákmi.

Celovečerný dokument reaguje na systém, v ktorom Slovensko žije, na ohrozenie demokracie a praktiky, ktoré sa pripisujú najvyšším vládnym kruhom. Zarezonoval na medzinárodných festivaloch, získal cenu Trilobit – Cenu Ferdinanda Vaňka 2020 za prínos občianskej spoločnosti a pred pár dňami mu udelili Cenu samozvancov, ktorá nesie odkaz Andreja Stankoviča.  „Tento film vyvolal aj pozitívne aj negatívne reakcie. Situácia, ktorou sa v ňom zaoberám, sa stále vyvíja. Aktuálne pracujem na filme V hmle o očiste justície, a budem ním nadväzovať na snímky Ukradnutý štát a Nemoc tretej moci,“ povedala filmárka Zuzana Piussi, ktorá sa dlhodobo venuje veľkým justičným prípadom, ktoré predstavujú zlyhávanie spravodlivosti.

 

Film Ukradnutý štát uviedli medzinárodné festivaly dokumentárnych filmov ako Ji.hlava a Jeden svet, mali ho možnosť vidieť aj diváci na festivaloch v Poľsku, Maďarsku a v iných krajinách. Do simultánnej distribúcie po celom Slovensku a do českých kín bol nasadený v novembri 2019. Niektoré projekcie sprevádzali diskusie tvorcov, novinárov a miestnych protikorupčných aktivistov. Na zabezpečenie kinodistribúcie filmu prispel Audiovizuálny fond. Spolu s filmom Univerzity a sloboda vyjde tohto roku aj na DVD.

 

Autorský dokumentárny film Zuzany Piussy & Víta Janečka Univerzity a sloboda akcentuje strategické dopady problémov vo vysokoškolskom systéme na verejný život a demokratické inštitúcie, čo je téma, ktorá aktuálne a opakovane zasahuje aj slovenskú politickú scénu. Film koprodukovala Česká televízia, ktorá pripravuje jeho odvysielanie, film je pre českých aj slovenských divákov k dispozícii aj on-line na serveri pre dokumentárne filmy DAFilms (https://dafilms.com/film/10811-university-and-freedom).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.