Nech je svetlo (SR/ČR 2019)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nech-je-svetloBudiž světlo
Dráma, 93 minút
Scenár a réžia: Marko Škop. Kamera: Ján Meliš. Strih: František Krähenbiel. Hudba: David Solař. Hrajú: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová, Ingrid Timková, Marek Geišberg, Matuš Beniak a ďalší.
Slovenská premiéra: 26. septembra 2019
Príbeh otca, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Všetko sa zvrtne, keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka... Štyridsaťročný Milan (Milan Ondrík) má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam (František Beleš) je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou (Zuzana Konečná) postupne odhaľujú skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba... Marko Škop absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK (1996) a dokumentárnu tvorbu na VŠMU (2001). Jeho dlhometrážny dokumentárny debut Iné svety (2006) získal Cenu divákov a Zvláštne uznanie poroty na MFF Karlove Vary, Holubicu za Talent na festivale dokumentárnych filmov Dok-Leipzig a Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film. Dokument Osadné (2009) získal nomináciu na Griersonovu cenu na BFI London FF a odniesol si Cenu pre najlepší dokument na MFF Karlove Vary. V roku 2015 uviedol do kín svoj prvý hraný film Eva Nová. Ten zaujal na festivale v Toronte, odkiaľ si odniesol Medzinárodnú cenu kritikov FIPRESCI pre objav roka. Na domácej pôde získal film až 5 cien Slnko v sieti – Najlepšia herečka (Emília Vášáryová), Najlepší herec (Milan Ondrík), Najlepší scenár (Marko Škop), Najlepšia réžia (Marko Škop) a Najlepší film. Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala film Nech je svetlo na zisk ceny americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) - známej sošky Oscar v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.