V Uherskom Hradišti bude mať slovenský film široké zastúpenie

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

UherskeHradistelogo resizeLetná filmová škola (LFŠ) v Uherskom Hradišti je podujatie s dlhoročnou tradíciou a patrí k najväčším filmovým prehliadkam v Českej republike. Rovnako bohaté v jej programe je každoročne aj zastúpenie slovenskej kinematografie. Tento rok diváci uvidia štrnásť slovenských dlhometrážnych filmov, doplnia ich krátke snímky i diskusie s účasťou slovenských zástupcov. Jubilejná 45. LFŠ Uherské Hradište sa začne v piatok 26. júla a potrvá do 4. augusta 2019.

Najhorúcejšou novinkou z domácich titulov bude nový film Marka Škopa Nech je svetlo (2019), len nedávno uvedený vo svetovej premiére na MFF Karlove Vary, kde získal Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty a jeho hlavný predstaviteľ Milan Nechjesvetlo resizeOndrík Cenu za mužský herecký výkon. Film je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo a zároveň sa dozvedá pravdu o sebe samom.

V sekcii českých a slovenských noviniek sa premietne päť súčasných slovenských a koprodukčných filmov, medzi nimi dráma Ostrým nožom (2019) Teodora Kuhna inšpirovaná vraždou Daniela Tupého, príbeh z prostredia outsiderov Punk je hned! (2019) Juraja Šlauku, historická dráma o rozporuplnom mužovi svojej doby Toman (2018) Ondřeja Trojana, filmový rozhovor dvoch osobností československej histórie Hovory s TGM (2018) Jakuba Červenku, tragikomický film o zblížení dvoch generačne i kultúrne rozdielnych ľudí Na streche (2019) Jiřího Mádla a atypické roadmovie Staříci (2019) o dvojici bývalých politických väzňov od režisérskej dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník. V atmosfére letného kina sa predstaví mysteriózny triler Trhlina (2019) Petra Bebjaka, rozprávka Čertovské pero (2018) Marka Najbrta a humorná dráma Teroristka (2019) Radka Bajgara.

Letná filmová škola dáva pravidelne priestor aj klasickým dielam. Zo slovenských medzi ne tento rok budú patriť Utekajmeuzide resizekomédia Utekajme, už ide! (1986) o ľudskom šťastí, indickej mágii a manželskej nevere od režiséra Dušana Rapoša a impresionisticky ladený príbeh Sladké hry minulého leta (1969) režiséra Juraja Herza, ktorý je oslavou radosti zo života a túžby po nemožnom. Obidva filmy budú uvedené pri príležitosti udelenia Výročnej ceny AČFK za prínos českej kinematografii slovenskému hercovi Milanovi Lasicovi. V sekcii zameranej na hľadanie identity národa, tento rok s dôrazom na humor, sa premietne film Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre (1989), príbeh dvoch charakterovo rozdielnych priateľov, komedianta Pepeho a frontového vojaka Prengela, ktorý sa odohráva tesne po skončení druhej svetovej vojny.

Bohato bude zastúpená krátkometrážna tvorba. Okrem trojice študentských filmov Ad revidendum (2018) Matúša Ryšana, Hrejivá komédia o šialenstve, depresii a nesplnených snoch (2017) Michala Ďuriša a Výlet (2018) Daniela Riháka sú pre divákov pripravené profily generačne spriaznených tvorcov, dokumentaristu Mareka Kuboša a animátora Martina Snopeka. Kubošovu tvorbu zastúpia filmy Cesta fotografa (1995), Hlas 98 (1998), Žel. st. 2. tr. Kraľovany (1998), Taká malá propaganda (2001), doplnené jeho celovečerným debutom Posledný autoportrét (2018). Snopekovu tvorbu budú reprezentovať snímky Drezúra (1997), Stretnutie (1997), Havran a líška (1998), Pik a Nik (2006), Každodenná paša (2001), Monštrum (2018) i spoločný film s Ivanou Laučíkovou Posledný autobus (2011) a kolektívne dielo ešte z čias Snopekovho štúdia na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) Kroky, skoky, roky... a posledný zhasne (1994 – 1995). Obaja tvorcovia sa podujatia zúčastnia osobne. Zaujímavosťou bude tiež uvedenie dvoch krátkych archívnych filmov slovenských tvorcov Petra Solana (Vianočný dar, 1953) a Jaroslava Pograna (V podzemí, 1954) z obdobia ich štúdia na pražskej FAMU.

O slovenskej kinematografii sa bude hovoriť aj počas sprievodných podujatí. Diskusia pod názvom Vznik študentských filmov na FAMU Praha a VŠMU Bratislava bude venovaná fenoménu študentskej tvorby a zúčastnia sa jej režisér a súčasne pedagóg na bratislavskej VŠMU Martin Šulík a študent VŠMU Jakub Spevák. Uskutoční sa aj diskusia nazvaná Etika nakrúcania dokumentárneho filmu, o ktorej budú hovoriť slovenskí dokumentaristi Barbora Berezňáková, Marek Kuboš a Miro Remo. Najviac aktivít so slovenskou kinematografiou sa na LFŠ uskutoční v utorok 30. júla, v tento deň budú v kine Hviezda v predaji aj edičné produkty z predajne Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Klapka.sk za zvýhodnené ceny.

Viac: https://lfs.cz/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.