Český Febiofest prevalcoval slovenský film Ostrým nožom

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ostrymnozom resizeSlovenský film Ostrým nožom debutujúceho režiséra Teodora Kuhna vyhral hlavnú cenu Grand Prix na českom Febiofeste. Ocenenie si režisér osobne prevzal z rúk čestného predsedu poroty, svetoznámeho fotografa Jana Saudeka na štvrtkovom slávnostnom ceremoniáli v Prahe.

„Ide o výnimočný film s aktuálnou témou boja jednotlivca so systémom. Film s výbornými hereckými výkonmi a silným vykreslením atmosféry bezmocnosti z rodinného nešťastia,“ znelo odôvodnenie 33-člennej poroty, ktorá bola už tradične zložená z filmových fanúšikov na čele s významnou osobnosťou českej kultúry, fotografom Janom Saudkom. Ostrým nožom prevalcoval v hodnotení ďalších deväť snímok nastupujúcich európskych filmárov. „Veľmi si túto cenu vážim. Prijímam ju s pokorou a beriem ju ako záväzok, aby som sa snažil ďalej zlepšovať v práci režiséra,“ povedal počas odovzdávania režisér Teodor Kuhn.

 

Jediná celovečerná súťažná sekcia českého Febiofestu Nová Európa predstavuje prvé snímky nastupujúcich filmárov európskeho kontinentu. „Výber prezentuje myšlienkovo i formálne ambiciózne a odvážne diela. Filmy, ktoré provokujú, reflektujú a prinášajú autorské pohľady na spoločnosť, v ktorej žijeme, na vzťahy, ktoré prežívame, alebo na dramatické udalosti, ktoré sa už stali,“ znie status sekcie. Slovenský film Ostrým nožom, inšpirovaný príbehom vraždy Daniela Tupého, zvíťazil spomedzi desiatich pozoruhodných filmov zo Srbska, Rakúska, Grécka, Portugalska, Lotyšska, Švédska, Škótska, Dánska a Estónska.

 

Ostrým nožom žne úspech aj na domácej scéne, vyslúžil si oslavné filmové kritiky, ktoré ho označili za jeden z najlepších slovenských filmov vôbec. Od jeho premiéry si ho do kín prišli pozrieť desiatky tisíc divákov, čím sa zaradil medzi najúspešnejšie filmy samostatnej slovenskej kinematografie. Na slávnostnej premiére sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska ako aj rodina Daniela Tupého. Stretnutie s rodičmi Daniela Tupého bolo podľa vlastných slov režiséra Teodora Kuhna pre neho vždy momentom pokory a úcty. „Myslím, že im každý dlžíme jedno prepáčte, že im dlžíme päť miliónov prepáčte. Tento film je moje osobné prepáčte,“ povedal. Keď zavraždili Daniela Tupého, bol režisér približne v jeho veku a násilná smrť 21-ročného študenta, ktorá ani po 13 rokoch stále nie je vyšetrená, poznačila celú jeho generáciu. Ostrým nožom vstúpil do kín s ambíciou otvoriť túto boľavú ranu – jednu z najpálčivejších v dejinách moderného Slovenska a nastoliť celospoločenskú diskusiu o spravodlivosti.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.