Mária, kráľovná škótska (USA/Veľká Británia 2018)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mary-kralovna-skotskaMary Queen of Scots
Historická dráma, 124 minút
Scenár: Beau Willimon. Réžia: Josie Rourke. Kamera: John Mathison. Strih: Chris Dickens. Hudba: Max Richter. Hrajú: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan, Martin Compston, Ismael Cordova, Brendan Coyle, Ian Hart, Adrian Lester, James McArdle, David Tennant, Guy Pearce a ďalší.
Slovenská premiéra: 7. februára 2019
Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete prekážala Mária nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z viacerých príčin len mizerné vyhliadky. Z druhej strany obe panovníčky spájala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť... Mária, kráľovná škótska vznikla v produkcii spoločnosti Working Title, ktorá má s oboma panovníčkami bohaté skúsenosti vďaka dvom filmom o kráľovnej Alžbete, kde excelovala Cate Blanchett.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.