Baby Driver

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Baby10 resizeŽánrovo bohatý a nadpriemerne hodnotený film talentovaného Edgara Wrightea Baby Driver prináša do slovenských kín pútavú zmes gangsterky, muzikálu a romantiky. Ansel Elgort ako mladý chalan Baby je šoférom auta nielen bankových lupičov (medzi inými aj výborný Jamie Foxx) pod vedením mafiánskeho bossa v podaní Kevina Spaceyho. Niečo sa vydarí, iné sa pokašle. Niekto sa zamiluje, iný zomiera. Niekto klame, iný zavádza.

Film disponuje niekoľkými žánrovými postupmi, kde dominantné postavenie preberá gangsterka. V meste sa Baby resizenachádza niekoľko kriminálnych živlov. Niektorí menej, iní nebezpečnejší než samotný a najvyšší boss podsvetia. Medzi lupičmi je niekoľko, ktorí toto povolanie robia pre radosť či pre peniaze, no sú aj takí, ktorí nedobrovoľne splácajú staré resty. Práve hlavná postava je charakterom ambivalentným. Nepovie veľa, čiže je podozrivý. Nerobí takmer nič, iba riadi auto, no každý si myslí, že dostane zaplatené tak, ako ostatní. Avšak, opak je pravdou. V každej situácii sa zachová čestne, no okolnosti nedovolia inak a v určitých momentoch sa prispôsobuje prostrediu, v ktorom sa pohybuje. Pomerne spletitá príbehová línia obsahuje niekoľko flashbackov do minulosti hlavného hrdinu, napomáhajúce lepšie spoznať jeho Baby2 resizeminulosť i pochopiť jeho konania, aj keď ide o subjektívne poznanie obmedzené iba na hlavnú postavu.

Snímka je originálna mnohými strihovými sekvenciami akčného žánru, no na počudovanie, prepletené motívmi na spôsob akéhosi novodobého muzikálu. Iného. Originálneho. Zmätočného. Naháňačky, rýchle autá i hlavný hrdina akoby mali vopred pripravenú choreografiu. Čím napínavejšia scéna, keď majú hlavní hrdinovia už na mále a utekajú z vykradnutej banky doslova v hodine dvanástej, sa tempo a rytmus Baby8 resizehudobnej a strihovej skladby zvyšujú. Tak vznikajú sekvencie, kde hlavný hrdina kráča po ulici, prešľapuje v presne určených krokových variáciách, pričom ako rekvizity mu slúžia veci navôkol. Lampa, roh ulice či plastové poháriky s kávou. Autá a streľba skáču, lietajú, hučia a strieľajú v exaktných basových tónoch inak veľmi kvalitnej hudby.

Romantická zložka film najviac podkopávala autenticitu zobrazovanej fikčnej reality a tvorila najslabší článok celej snímky. Okrem toho, že medzi hlavným protagonistom a hlavnou ženskou predstaviteľkou nefungovala ako sa hovorí Baby5 resize„chémia“ a herci v týchto scénach miestami pôsobili komicky, ich vzťah mal spád rýchlejší, než ktorákoľvek zo spomenutých rytmických strihových sekvencií. Dvojica sa do seba zamilovala v momente a takmer bez akýchkoľvek pochybností. Každý člen z tohto páru je po niekoľkých dňoch známosti ochotný obetovať hoci aj život za druhého. Popravde, nie veľmi realistický scenár. Aj melodráma totižto musí mať dobrý scenár, aby nevyznela priveľmi nedôveryhodne.

Režisér a zároveň aj scenárista sa snažili obsiahnuť priveľké množstvo motívov na tak malej ploche ako je stodvadsať Baby4 resizeminút. Každý motív, či už romantický alebo kriminálny, akoby nebol úplne rozvinutý. Režisér načrtne situáciu, prichádza rýchla peripetia, alebo je úplne vynechaná a nasleduje rozuzlenie, čím film neponúka priestor k finálnej katarzii. Okrem fanušíčiek Elgorta, zo snímok určených pre vekovú kategóriu teens, sa pravdepodobne nenašlo veľa divákov, ktorým prišlo hlavného hrdinu ľúto, pretože počas týchto krátkych epizód k nemu nestihol byť akokoľvek, či už pozitívne alebo negatívne naklonený.

Baby12 resizeBaby Driver , USA, Veľká Británia, 2017
Dĺžky: 112 minút
Scenár a réžia: Edgar Wright
Kamera: Bill Pope.
Strih: Jonathan Amos, Paul Machliss
Hudba: Steven Price
Hrajú: Ansel Elgort, Jon Bernthal, Jon Hamm, Eiza González, Micah Howard, Lily James, Morgan Brown, Kevin Spacey, Morse Diggs, CJ Jones, Sky Ferreira, Lance Palmer, Hudson Meek, Viviana Chavez, Jamie Foxx, Walter Hill a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 27. júla 2017
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.