V Kine Lumière vystavia premaľby Rudolfa Filu

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lumierelogo resizeV stredu 7. júna o 16.30 hod. sa v bratislavskom Kine Lumière uskutoční vernisáž výstavy premalieb fotografií z filmu Dušana Hanáka Obrazy starého sveta (1972), ktorých autorom je významný slovenský maliar Rudolf Fila. Súčasťou vernisáže bude aj projekcia filmov venovaných jeho tvorbe Farebná sonáta od Alexandra Strelingera a Premeny maľby a maľba premien režiséra Petra Geržu. Kurátorom výstavy je estetik a filozof Peter Michalovič.

Výstava pod názvom Nové obrazy starého sveta predstavuje súbor Filových premalieb fotografií z oceňovaného dokumentárneho filmu Obrazy starého sveta. Pre Dušana Hanáka boli „inšpiráciou pre nakrútenie tohto filmu fotografické cykly starých ľudí významného slovenského fotografa Martina Martinčeka. Niektoré z fotografií týchto starých ľudí boli použité aj vo filme, a pre potreby filmu boli doplnené novými fotografiami ľudí z Liptova a Oravy. Tých ľudí objavil Dušan Hanák a zachytil Vladimír Vavrek,“ hovorí kurátor výstavy, estetik a filozof Peter Michalovič.

 

Z vybraných fotografií vznikol pred pár rokmi kalendár Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý „Rudolfa Filu zaujal natoľko, že sa ho rozhodol premaľovať,“ približuje pozadie vzniku vystavených diel Peter Michalovič. „K fotografiám nepristupoval ako k ´vizuálnej surovine´ alebo ako k obyčajnému podkladu, ale ako k rovnocennému dialogickému partnerovi. V dialógu s reprodukciami fotografií sa pokúsil zvýrazniť zaujímavé body a línie; zviditeľniť originalitu kompozície, ktorá výlučne dovtedy slúžila vizuálnej reprezentácii; upozorniť na tzv. slepé či aspoň nevidené miesta; presunom centra percepcie odkryť nové dimenzie fotografického obrazu a niekedy aj naznačiť polemiku s ním.“ Výstava nie je prvou svojho druhu v Kine Lumière. Vizuálne zaujímavú sériu artefaktov pod názvom Slnko v sieti: Premaľované! vytvoril Rudolf Fila aj pred piatimi rokmi a ponúkol v nej originálnu interpretáciu kalendára venovaného prelomovému filmu Štefana Uhra Slnko v sieti (1962).  

 

Rudolf Fila bol výraznou osobnosťou slovenského kultúrneho života, maliar, pedagóg, básnik, spisovateľ i filozof. Jedinečnosťou výtvarného výrazu pútal pozornosť už v 60. rokoch minulého storočia, neskôr vo svojej tvorbe prešiel od abstraktných malieb k dvojvrstvovým konfrontáciám podmaľby a premaľby. Realizoval viac ako 60 samostatných výstav doma aj v zahraničí a zúčastnil sa vyše 30 domácich a zahraničných skupinových výstav.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.