Cestokluby Kino a svet na festivale Hory a mesto

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Horyamesto resizeJednou z najobľúbenejších častí programu festivalu Hory a mesto sú cestokluby Kino a svet, ktoré prinášajú autentické a silné príbehy, dokumentárne svedectvá, overené skúsenosti, cenné rady, strhujúce zábery a najmä stretnutia so zaujímavými ľuďmi. Stopom 35 000 km, leto za polárnym kruhom s 350 kozami, rok v Barme – aj také budú rozprávania cestovateľov na festivale (22.3. – 26.3.2017.) Tohtoročnou novinkou je blok o cestovaní s deťmi.

„Cestokluby Kino Svet ponúkajú silné, autentické príbehy, priestorovú rozmanitosť, rôznosť v spôsobe cestovania a vnímania krajiny. Je tu snaha o cestovanie v čase, pobudnúť v danej krajine dlhší čas, alebo opakovaným návratom pravdivo zachytiť dynamiku meniaceho sa sveta. Ako novinku ponúkame tému cestovania s deťmi, s tým spojené radosti, starosti ako aj cenné rady,“ povedala dramaturgička programovej sekcie cestokluby Soňa Oravcová. V spomínanom novom bloku je napríklad prednáška Veroniky Čiernikovej Los Tres Peregrinos – Tri generácie na púti do Santiaga de Compostela a Martin Žilka bude hovoriť o objavovaní a spoznávaní sveta detskými očami. „Na festival každoročne prichádzajú zanietení cestovatelia, publicisti, pre ktorých je cestovanie zásadná súčasť ich životov. Mnohí sa pravidelne vracajú, aby sa podelili so svojimi skúsenosťami a inšpirovali tak ďalších. Viacerí spomínajú, aké dôležité je vžiť sa s daným prostredím, adaptovať sa, je to nevyhnutnosť, ktorá prehlbuje zážitky,“ dodala projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková.

Jednou z priorít festivalu je podporiť a dať priestor „čistému cestovaniu“. „Ide o snahu dotknúť sa bezprostredne krajiny, s úctou a rešpektom precítiť tradičný spôsob života. Ak sa dá, čo najviac s využitím vlastných zdrojov, či už pri použití dopravného prostriedku  - bicykla, miestnej dopravy alebo prebývania v krajine,“ doplnila Soňa Oravcová. Výborný príklad takejto formy cestovania prezentuje vo svojom najnovšom filme mladý cestovateľ a amatérsky filmár Adam Lisý, ktorý na festivale uvedie len nedávno dokončený film Slovensko na šnúrkach. Mapuje v ňom jedinečný pokus Ľuboša Kravca zdolať Slovensko od najzápadnejšieho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly (buď po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglide). Milada Izakovičová priblíži drsný cyklisický prechod najodľahlejšieho kúta západného Mongolska, oblasti posiatej stovkami jazier, divokých riek a štvortisícových ľadovcových končiarov – Na bajkoch v krajine Džingischána.

Medzi slovenskými cestovateľmi vzniká nový fenomén, cestovanie sa stáva určitou formou spolupráce s miestnymi obyvateľmi. Petra Oravcová a Kateřina Mejsnerová predstavujú v prednáške Furahia maisha! Užívaj si život! dočasný spoločný domov s farmármi v Tanzánii, nezabudnuteľné stretnutia s ľuďmi na cestách po Zambii a v prvom rade iný pohľad na hierarchiu hodnôt „bohatého Západu“. Kristína Kironská bude hovoriť o roku prežitom v jednej z najmenej rozvinutých krajín Ázie, v Barme, prednáška sa volá Jeden rok v krajine úsmevov – Mjanmarsko (Barma). Viktória Kisková a Martin Siska prežili leto na nórskych lazoch za ďalekým polárnym kruhom a jesennú cestu smerom na juh s 350 kozami. Svoje skúsenosti vyrozprávajú v prednáške s názvom Nórsko – kozy, hory a samota za polárnym kruhom.

Niektoré cestovateľsko-dobrodružné skúsenosti zaujmú dĺžkou a rozsahom. Adriana Hižňanová a Mišo Pačuta prešli neuveriteľných 35 000 km Stopom z Ohňovej zeme po Aljašku, a ako sami hovoria, s použitím prsta sa dostali takmer od pólu k pólu a prešli tak 13 krajín.  Mnohí cestovatelia sa do daných krajín a oblastí opakovane vracajú, zachytávajú dynamiku meniaceho sa sveta. Ide o akési cestovanie v čase. Skúsený cestovateľ Svetozár Krno sa takýmto spôsobom venuje Kaukazu, gruzínskej Svanetie a výstupu na Elbrus (5 643 m), ako aj na iné štíty. Jeho prednáška sa volá Farby, ľudia a báje Kaukazu. Gruzínsko zlákalo aj ďalšieho významného cestovateľa, ktorý sa opakovane vracia na festival, Jozefa Terema. V prezentácii Gruzínsko včera a dnes sa venuje výstupu na legendárnu horu Kazbek, treskúcej kaukazskej zime, vodke a víne, ale aj porovnaní, ako vyzeralo Gruzínsko 17 rokov dozadu a dnes.
 

Na tohtoročnom festivale sa stretneme aj s novými spôsobmi spracovania cestovateľského zážitku. Prednáška Indie rickshow troch mladých olomouckých divadelných a filmových technikov, ktorí si hovoria Manťáci.cz, predstavuje dobrodružnú cestu zo severu Indie na juh na siedmich konských silách – malých motorizovaných rikšiach.  Cestovanie – to je aj objavovanie nielen nepoznaného, ale aj takmer nedotknutého svetom. Práve tomuto pohľadu sa venuje Mikuláš Sliacky, ktorý v prednáške Posledný raj približuje svoje potulky po najväčšej vnútrozemskej riečnej delte sveta Okawango v Botswane, ktorá je skutočným rajom pre divoké zvieratá.

Program piatich festivalových dní tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby Kino a svet a sprievodné akcie. Hlavnými hosťami budú lezci, ktorí lámu svetové rekordy a posúvajú hranice neprekonateľného na možné. Mladý americký lezec Kevin Jorgeson a svetová jednotka v skalnom lezení Adam Ondra vyliezli ako jediní voľným štýlom najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitoch, v Bratislave o tom povedia viac; pricestuje aj nemecká profesionálna lezkyňa a spisovateľka Ines Papert. Hosťami festivalu budú, samozrejme, aj slovenskí horolezci, skialpinisti a ďalší športovci. Miro Peťo ponúkne multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne, Pavol Šeliga zase o paraglajdovaní v Iráne. Igor Koller a Vladimír Porvazník priblížia svoje lezecké výkony na ceste Nos v Yosemitoch a Stano Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne prierez svojou lezeckou kariérou. Kajakárka Luciša Hollá zase priblíži svoju expedíciu na divokých vodách Ekvádoru.


  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.