Marcové číslo časopisu Film.sk

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Obalkamarec resizeMarcové číslo Film.sk je bohaté na nové slovenské filmy. Predstavuje až sedem snímok, ktoré vstupujú do distribúcie a dve ďalšie reflektuje v recenziách. V rozhovore s autormi aktuálnej publikácie Dejiny slovenskej kinematografie1869 – 1969, filmovými historikmi Václavom Macekom a Jelenou Paštékovou sa číslo venuje histórii slovenskej kinematografie, no vracia sa aj k nedávnym úspechom našich filmov na Berlinale.

Prvé Dejiny slovenskej kinematografie vyšli pred dvadsiatimi rokmi a obsiahli obdobie od počiatkov kinematografie až po dianie v čase vzniku publikácie. V týchto dňoch sa k čitateľom dostáva prvý zväzok ich druhého vydania, ktorý prináša rozšírený, komplexnejší pohľad, zohľadňuje nové možnosti bádania aj práce mladých filmových historikov. Obaja autori knihy Dejiny slovenskej kinematografie 1869 – 1969, filmoví historici Václav Macek a Jelena Paštéková hovoria rozhovore o dôvodoch vzniku prepracovaného vydania Dejín, o nových aspektoch reflexie i metódach skúmania, no aj o neprebádaných miestach histórie slovenskej kinematografie.

Najväčší priestor má v marcovom čísle má rubrika Novinky. V nadväznosti na premiéry nových slovenských filmov informuje o historickej dráme Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka, ktorý získal na udeľovaní výročných cien Český lev až dvanásť sošiek, o politickom thrilleri Únos Mariany Čengel Solčanskej, ktorý návratom k politicky motivovaným udalostiam našej novodobej histórie v 90. rokoch rozprúdil celospoločenskú diskusiu, o rodinnej dráme Ivety Grófovej Piata loď ocenenej na Berlinale cenou detskej poroty Krištáľový medveď a o novom filme Baba z ľadu režiséra Bohdana Slámu, ktorý v hlavnej úlohe so Zuzanou Kronerovou odkrýva neľahké vzťahy medzi tromi generáciami a zároveň prináša nádej, že človek môže vziať svoj život do vlastných rúk v akomkoľvek veku. Do kín mieri aj nový dokument Roberta Kirchhoffa Diera v hlave o rómskom holokauste. Režisér na ňom pracoval takmer trinásť rokov s cieľom upozorniť na stratu spoločenskej pamäti, ktorá začala už po druhej svetovej vojne. V Novinkách predstavujeme aj existenciálnu drámu Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii debutujúceho režiséra Róberta Fiľa a dokumentárny film Erika Baláža Život v oblakoch, prvý diel z jeho tatranskej trilógie Tajomné Karpaty. O všetkých filmoch hovoria samotní tvorcovia.

Aj v nadväznosti na februárovú rubriku Aktuálne, venovanú distribúcii slovenských filmov v uplynulom roku, prinášame informácie o celkovej filmovej distribúcii na Slovensku. Tá sa vlani niesla v znamení úspechov. Do kín prišlo 5 667 071 divákov, čo je najviac od roku 1994, a rekordné boli aj hrubé tržby v ére samostatnej Slovenskej republiky a počet slovenských a koprodukčných filmov, ktoré sa dostali do kín. Vlani bola najnavštevovanejším filmom animovaná snímka Hľadá sa Dory a najúspešnejším domácim titulom Červený kapitán režiséra Michala Kollára.

V kolekcii Recenzií figurujú dva slovenské a dva zahraničné filmy. Dokumentárny film Profesionálna cudzinka režisérky Anny Gruskovej reflektuje filmová teoretička Eva Filová, ktorá sa pri osobnom pohľade naň pokúša nájsť objektívne hodnotenie filmu. Dokument Maroša Beráka Sprisahanie šedej rasy, ktorý recenzuje poslucháč audiovizuálnych štúdií na FTF VŠMU Adam Straka, sa nezaujíma o samotnú tému UFO, ale v strede jeho pozornosti stojí človek zasiahnutý touto témou. Publikujeme aj recenzie na dokument Hitchcock/Truffaut, čo je netradičná forma adaptácie slávnej rovnomennej knihy rozhovorov oboch režisérov, a tiež na čerstvého víťaza Oscarov a držiteľa Zlatého glóbusu, drámu Moonlight o láske a homosexuálnom napätí medi dvomi černochmi. V Ohlasoch sa vraciame na 46. MFF Rotterdam, kde mal premiéru nový film Terezy Nvotovej Špina, a na 67. Berlinale, tento rok mimoriadne úspešné pre slovenskú kinematografiu vďaka oceneniam Strieborný medveď – Cena Alfreda Bauera pre film Cez kosti mŕtvych Agniezsky Holland a Krištáľový medveď pre film Piata loď Ivety Grófovej.

Profil v marcom čísle je pri príležitosti 70 narodenín venovaný obľúbenému i oceňovanému slovenskému hercovi Jurajovi Kukurovi, ktorý sa ako jeden z mála presadil v medzinárodnom kontexte. V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú dokumentarista Jaro Vojtek, kostýmová výtvarníčka Katarína Štrbová Bieliková a režisér Patrik Lančarič.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.