Toni Erdmann získal Cenu Lux

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Toni9 resizeCenu Lux, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament, tohto roku získal film nemeckej režisérky Maren Ade ToniErdmann. O filme sme podrobne písali aj pri jeho premiére v súťaži na festivale v Cannes, aj v našej rubrike Recenzie.

Snímka vznikla v koprodukcii Nemecka a Rakúska a tragikomickou formou nastolila krízu súčasnej rodiny, no s nádejou na jej prekonanie. Zaujala tiež hereckými výkonmi hlavných predstaviteľov Petra Simonischeka a Sandry Hüller v úlohách otca a dcéry. Tohto roku bola konkurencia veľká, v užšom výbere sa napríklad ocitol film tuniskej režisérky Leyly Bouzi Keď otvorím oči a pôvabný animovaný film Ja ako Tekvička švajčiarskeho režiséra Claudea Barrasa, ktorý mimoriadne zaujal aj na nedávnom MFF Bratislava a získal Cenu FIPRESCI. O víťazovi rozhodli, poslanci hlasovaním. Európsky parlament financuje aj titulky k finálovým snímkam, a to vo všetkých 24 oficiálnych jazykoch Európskej únie. Víťazný film sa vyhotoví vo verzii aj pre ľudí so zrakovým a sluchovým postihnutím. Vďaka Cene Lux bolo sto filmov, počas uplynulých desať rokov, premietnutých s veľkým úspechom naprieč celou Európou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.