Doctor Strange

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Doktor resizeSuperhrdinské komiksové filmy momentálne prežívajú zlatý vek a v kinách sa im darí ako nikdy predtým. Darí sa im lákať divákov bez rozdielu pohlavia a veku a štúdiá sa doslova predháňajú v tom, akým  novým charakterom dajú šancu. V minulosti to pritom ani zďaleka neplatilo, a to ako niektorí tvorcovia narábali so slávnymi postavičkami bolo občas až smutné. Keby Doctor Strange vznikol pred dvadsiatimi rokmi, asi by to nedopadlo vôbec dobre. Našťastie, však vznikol až dnes.

Marvel Studios drží nad charaktermi, ktoré mu zostali, ochranný štít a pri prevode na filmové plátna im venuje adekvátnu starostlivosť. Niekto to môže nazvať predvídateľnou hrou na istotu, no niet pochýb, kto momentálne Doktor12 resizekraľuje v tomto žánri. Najvážnejšia konkurencia v podobe DC Comics sa zatiaľ stále hľadá, mutantom až na Deadpoola trochu dochádza dych a Sony to so Spider-manom radšej vzdalo a spojilo sily práve s jeho materskou stajňou. Žiadna dominancia netrvá večne a ani Marvelu to nebude vychádzať donekonečna. Zatiaľ im to však vychádza a Doctor Strange pod režijným vedením Scotta Derricksona je toho jasným dôkazom.

Stephen Strange je jemne arogantný, do seba zahľadený neurochirurg a rád sa predvádza svojou fotografickou pamäťou. Tieto charakterové črty názorne predvedie už hneď vo svojej prvej scéne, len aby o pár okamihov na to ukázal, že Doktor11 resizena záchrane ľudského života mu naozaj záleží. Avšak iba vtedy, keď to má zmysel a nehrozí, že si neúspešným zákrokom pokazí svoje renomé. Stephen Strange je skrátka nový Tony Stark, čo dokazuje nielen svojimi neustálymi poznámkami, ale aj záľubou v luxuse (medicína pravda nevynáša tak, ako obchod so zbraňami). Lenže aj jeho, tak ako Starka, postihne istá udalosť, ktorá ho navždy zmení.

Doctor Strange predstavuje vstupenku Marvelu do sveta mágie. Tej sa doposiaľ vyhýbal ako čert svätenej vode, ale tentokrát už nemal na výber. Hlavný hrdina totiž po nešťastnej autohavárii stratí cit v oboch rukách a po sérii nezdarov sa nakoniec uchýli ku krajnému riešeniu. Tým je akýsi Doktor13 resizeKamar-Taj, kde sa dokázal vyliečiť aj jeden úplne beznádejný pacient. Kamar-Taj je však miesto, kde neplatia klasické pravidlá a bežne sa tam ohýba realita, či využíva astrálna projekcia. To predstavuje pre ústrednú postavu, i samotného diváka, stret s niečím doposiaľ nepoznaným. Film z toho stretu ťaží maximum a ukazuje nám svet plný superhrdinov v úplne inom svetle. Darí sa mu to pritom takým spôsobom, že to bez problémov zapadá do už vytvoreného univerza. Marvel sa tejto chvíle mierne obával, ale faktom je, že na to nemal najmenší dôvod. Týmto ťahom totiž mohol od začiatku iba získať.

Doktor2 resizePokiaľ sa vám zdalo, že Nolanov Počiatok sa držal až príliš na uzde, Doctor Strange vám to potvrdí. Čiastočnú inšpiráciou touto snímkou sa ani nesnaží zakrývať, ale v porovnaní s ňou zachádza omnoho ďalej. Mnohé scény berú svojou nápaditosťou dych a čarovanie už dávno nepôsobilo tak zábavným a sviežim dojmom. Po technickej stránke nie je čo vytknúť a ku štedrej výprave a vydareným vizuálnym efektom sa pridáva aj, na marvelovské pomery, viac než kvalitná hudba. To preto, lebo tentoraz za ňou stál jeden z najuznávanejších hudobných skladateľov súčasnosti, Michael Giacchino. A znova nesklamal.

Doktor8 resizeJednoznačným ťahúňom je Benedict Cumberbatch v titulnej úlohe. Jeho charakter je dostatočne zaujímavý a herecké schopnosti jeho predstaviteľa na adekvátnej úrovni, aby dokázal zaujať, či už vo svojej civilnejšej podobe, alebo v kostýme s levitujúcim plášťom. Potešiteľné však je, že nie je jedinou prekreslenejšou postavou. Výborná je i Tilda Swinton ako Prastará a výrazne za ňou nezaostáva ani čarodejník Mordo v podaní Chiwetela Eijofora. Ostatné postavy už majú o poznanie menší priestor, čo obzvlášť zamrzí u talentovanej Rachel McAdams. Aj zloduch je, bohužiaľ, tradične skôr na vedľajšej koľaji, lenže keď už nič, jeho motivácie sú aspoň jasné a pochopiteľné. A hrá ho Mads Mikkelsen, ktorý ho svojou charizmou i tak ťahá k tomu lepšiemu z dielne štúdia.

Doktor3 resizeVyčítať by sa toho dalo viac. Dejová  kostra je funkčná, no nijak zvlášť objavná, čo sa však dá ospravedlniť tým, že ide o klasický príbeh zrodu. Svojim spôsobom je na škodu aj svižné tempo v druhej polovici, vďaka ktorému sa Strange stáva z ľudskej trosky až podozrivo rýchlo majstrom svojho nového umenia. Lenže všetky tieto menšie nedostatky sa dokážu stratiť mávnutím ruky v zrkadlovej dimenzii. Doctor Strange nie je bezchybný, ale ponúka dostatočné spektakulárne a zábavné divadlo, aby ste mu to dokázali odpustiť. Už len za to, akým originálnym spôsobom si dokáže poradiť so záverečnou hrozbou, si pozornosť nepochybne zaslúži.

Doktor10 resizeDoctor Strange, USA, 2016
Dĺžka: 115 minút
Réžia: Scott Derrickson
Scenár: Jon Spaihts, Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Kamera: Ben Davis
Strih: Sabrina Plisco, Wyatt Smith
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton, Benedict Wong, Amy Landecker, Scott Adkins, Daniel Eghan, Chris Hemsworth, Umit Ulgen, Meera Syal, Stan Lee a ďalší
Produkcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 3. novembra 2016
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.