Súčasné slovenské filmy na prehliadke v Budapešti

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

EvaNova resizeUž vo štvrtok 15. septembra sa v budapeštianskom kine Toldi začne trojdňová prehliadka Dni slovenského filmu, ktorej zámerom je maďarským divákom predstaviť aktuálnu tvorbu našich filmárov. Paralelne s ňou odštartuje aj prehliadka slovenských filmov z reprezentatívnej blu-ray kolekcie SK PRES, ktorá potrvá do decembra. Podujatie sa koná v nadväznosti na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie.

Prehliadka Dni slovenského filmu nesie symbolické motto spolupatričnosti a porozumenia Pozri sa susedovi do tváre. Počas nej sa premietne pätica najúspešnejších slovenských filmov za posledné tri roky, ktoré vzišli z ocenených a nominovaných filmov na národnú filmovú cenu Slnko v sieti 2016 a boli uvedené na domácej prehliadke národnej kinematografie Týždeň slovenského filmu. Podľa organizátorov prehliadky zo Slovenského inštitútu v Budapešti ide o filmy, ktoré sa „zaoberajú dôležitými aktuálnymi otázkami, znepokojujú a bavia zároveň. Navyše silné zastúpenie menšinových maďarských hercov a producentov je v súčasnej slovenskej produkcii prekvapivo významné.

 

Otváracím filmom trojdňového podujatia je celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015), ktorý získal najviac národných filmových cien Slnko v sieti. Počas troch dní diváci uvidia aj filmy Deti (2014) Jara Vojteka, Koza (2015) Ivana Ostrochovského, Čistič (2015) Petra Bebjaka a česko-slovenský koprodukčný film Domácí péče (2015) režiséra Slávka Horáka. Prehliadku otvorí slovenský veľvyslanec v Budapešti Rastislav Káčer a maďarská režisérka Ildikó Enyedi. Po projekcii úvodného filmu sa uskutoční beseda na tému Aký je súčasný slovenský film? – Opäť na dobrej a úspešnej ceste?. Moderovať ju bude maďarský filmový historik Peter Gerencsér a zúčastní sa jej slovenský režisér a producent Mátyás Prikler. Prehliadku organizuje Slovenský inštitút v Budapešti, v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a kinom Toldi. Podujatie je súčasťou projektu SK PRES – Predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie a potrvá do 17. septembra.

 

V septembri v Budapešti odštartuje aj prehliadka slovenských filmov z reprezentatívnej blu-ray kolekcie SK PRES, ktorá potrvá do decembra. V kultúrnych priestoroch Auróra a Kék Ló budú uvedené filmy Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka, Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka, Sila ľudskosti – Nicholas Winton (2002) režiséra Mateja Mináča, Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského a Pokoj v duši (2009) Vladimíra Balka. Cieľom oboch budapeštianskych paralelných podujatí je upozorniť maďarské publikum na úspešnú súčasnú i archívnu slovenskú filmovú tvorbu.

 

Trailer na prehliadku Dni slovenského filmu v Budapešti: https://www.youtube.com/watch?v=Fwvl1b7nqScc

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.