Týždeň slovenského filmu a Slnko v sieti

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ideofilm resizePrehliadka Týždeň slovenského filmu 2016 predstaví od 11. do 17. apríla v Kine Lumière v Bratislave domácu tvorbu uplynulého roka. Nadväzuje na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol vlani so zámerom poukázať na zmeny v slovenskej kinematografii v období posledných rokov. Reprezentujú ich vyššia produkcia, širší divácky záber, nárast návštevnosti domácich filmov a úspechy na významných medzinárodných festivaloch.

Prehliadka je tiež priestorom pre odbornú reflexiu tvorby a podnecuje dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi.

Druhý ročník prehliadky počas jedného týždňa uvedie 21 celovečerných a 6 krátkometrážnych filmov s copyrightom uplynulého roka, ktoré spĺňajú podmienky Štatútu národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Väčšinu z nich divákom osobne predstavia tvorcovia. Otváracím filmom bude premiéra nového slovenského filmu Stanko režiséra Rasťa Boroša, záver bude patriť mimoriadnej projekcii stredometrážneho dokumentu Martina Kollára 5. október (2016), ktorý mal len nedávno svetovú premiéru na MFF Rotterdam.

 

Súčasťou filmového týždňa budú tri odborné panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov a dva workshopy tvorcov nastupujúcej filmárskej generácie, vďaka čomu vznikne priestor pre teoretickú reflexiu celoročnej produkcie i tvorivý dialóg filmárov. V spolupráci s autorskou spoločnosťou LITA sa počas podujatia uskutoční aj diskusia o úprave audiovizuálneho diela v novom autorskom zákone. Počas prehliadky sa bude konať aj slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. apríla a v priamom prenose o 20.25 hod. ho odvysiela RTVS na Jednotke. V dňoch od 8. do 10. apríla sa v Kine Lumière premietne výber z tvorby dvoch osobností, ktoré si prevezmú cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Vo foyeri kina sa uskutoční výstava plagátov k ich vybraným filmom.

Marek Leščák, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie o prehliadke povedal: „Týždeň slovenského filmu ponúkne kolekciu filmov premiérovaných v roku 2015. Nájdu sa medzi nimi filmy, ktoré zarezonovali na prestížnych festivaloch v zahraničí, ale aj tituly, ktoré vyvracajú tvrdenie o tom, že slovenský film nemá potrebnú žánrovú pestrosť. Vo výbere sa objavia drámy, rozprávky, komédie, animované celovečerné filmy či zaujímavé dokumenty. Spojenie Týždňa slovenského filmu s odovzdávaním národných filmových cien Slnko v sieti je prirodzeným krokom. Jeho cieľom je propagovať národnú kinematografiu, ktorá má opäť svoje nezastupiteľné miesto v kultúrnom živote spoločnosti.“
Miro Ulman, programový dramaturg si myslí, že „...rok 2015 možno považovať za viac než úspešný. Vzniklo 28 dlhometrážnych filmov, návštevnosť v kinách vzrástla o 11,77 percent a všetky slovenské filmy v našich kinách videlo vyše 300 000 divákov. Pri výbere filmov do programu prehliadky Týždeň slovenského filmu sme kritériá ustálili v súvislosti s prechodom udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti na jednoročný cyklus, čo znamená, že premietneme filmy, ktoré spĺňajú podmienky účasti zo Štatútu národných filmových cien Slnko v sieti. Vďaka tomu Týždeň slovenského filmu poskytne divákom jedinečnú príležitosť vidieť počas siedmich dní na jednom mieste filmy, ktoré sa môžu o toto ocenenie uchádzať, vybrať si svojich favoritov a v závere týždňa konfrontovať svoju voľbu s názorom členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.“

 

Národná cena Slnko v sieti
SlnkovsietiNárodnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si osobne prevezmú režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther v sobotu 16. apríla 2016. Počas slávnostného večera budú vyhlásení aj držitelia cien v ďalších trinástich kategóriách. Národné filmové ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia a ich odovzdávanie je súčasťou prehliadky.

 

Rozsiahla tvorba Juraja Jakubiska a Igora Luthera je významnou súčasťou slovenského filmu a jedinečný autorský rukopis oboch tvorcov dodnes formuje nasledujúce generácie. Obaja vstúpili do slovenskej kinematografie ako absolventi pražskej FAMU v 60. rokoch minulého storočia, v mimoriadne tvorivom období našich dejín. Ich prvé filmy vznikali vo vzájomnej spolupráci.

 

Režisér, scenárista, kameraman, fotograf a výtvarník Juraj Jakubisko (1938) zaujal svojimi filmami už počas štúdia réžie, viaceré z nich získali ocenenia na zahraničných festivaloch. Debutoval v roku 1967 filmom Kristove

Juro resizeroky, oceneným cenou FIPRESCI na MFF v Mannheime. Jeho nasledujúce  tri filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a Dovidenia v pekle, priatelia (1970), ktorý bol dokončený až v roku 1990, boli z politických dôvodov dlho zakázané. V 70. rokoch bol Jakubisko nútený venovať sa výlučne dokumentárnej tvorbe, kedy vznikli jeho pozoruhodné dokumenty. K hranému filmu sa vrátil v roku 1979 snímkou Postav dom, zasaď strom, neskôr nakrútil divácky obľúbené filmy Nevera po slovensky (1980), Tisícročná včela (1983), Perinbaba (1985) a Sedím na konári a je mi dobre (1989). Na aktuálnu spoločenskú situáciu po zmene režimu v roku 1989 reagoval filmom Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Jakubisko od roku 1993 žije a pracuje v Prahe, kde nakrútil filmy Nejasná správa o konci sveta (1997) a Post coitum (2004). V roku 2008 mal premiéru jeho historický veľkofilm Bathory, najdrahší filmový projekt v strednej Európe, ktorý sa stal najnavštevovanejším domácim filmom v ére samostatného Slovenska.

 

Kameraman Igor Luther (1942) vyštudoval na FAMU odbor kamera. Už počas štúdií spolupracoval s režisérom Elom Havettom či Jurajom Jakubiskom. S Jakubiskom ako kameraman realizoval jeho debut IgorLuther resizeKristove roky a o dva roky neskôr aj film Vtáčkovia, siroty a blázni. Lutherova kameramanská práca vo filme Kristove roky zaujala francúzskeho režiséra a zakladateľa nového románu Alaina Robbe-Grilleta, s ktorým nakrútil slovensko-francúzske koprodukčné filmy Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom... (1970). Začiatkom 70. rokov Luther emigroval a natrvalo sa usadil v Nemecku, kde spolupracoval s predstaviteľmi mladého nemeckého filmu Michaelom Verhoevenom a Ulrichom Schamonim, a tiež so slovenským emigrantom Stanislavom Barabášom. S režisérom Volkerom Schlöndorffom nakrútil Oscarom ocenený film Plechový bubienok (1979) a tiež Služobníčkin príbeh (1990), s Andrzejom Wajdom drámu Danton (1983). Koncom 90. rokov sa pracovne vrátil do Prahy, kde nakrútil psychoanalytickú grotesku Postel (1998) v réžii Oskara Reifa, dokument Noční rozhovory s matkou (2001) režiséra Jana Němca a ďalšie filmy. S bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, nakrútil v novom miléniu filmy Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014).

 

Počas slávnostného večera budú vyhlásení aj držitelia cien v ďalších trinástich kategóriách, o ktorých v dvojkolovom hlasovaní rozhodli akademici. Do nominácií sa prebojovalo celkovo 15 filmov. Najviac nominácií majú Eva Nová Marka Škopa, ktorá má šancu získať  víťazstvo v 9 kategóriách, a Koza Ivana Ostrochovského so 6 nomináciami. V kategórii Najlepší hraný film sa oba filmy budú o víťazstvo uchádzať spolu s filmom Deti Jaroslava Vojteka. V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Comeback Mira Rema, Tak ďaleko, tak blízko Jaroslava Vojteka a Vlna vs. breh Martina Štrbu. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali Fongopolis Joanny Kozuch, Malá z rybárne Jana Baleja a Nina režisérskej dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková. Ceny sa ďalej odovzdajú v kategóriách najlepšia filmová réžia, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, ďalej najlepší filmový architekt – scénograf, kostýmy/masky a v kategóriách najlepší ženský herecký výkon a najlepší mužský herecký výkon. Národné filmové ceny Slnko v sieti sa budú udeľovať najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015.

 

Odovzdávanie cien Slnko v sieti je súčasťou druhého ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu.
Po jej skončení sa výber filmov presunie do vybraných miest slovenských regiónov. Prehliadku organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), jej spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Partneri prehliadky sú Nadácia Tatra banky, autorská spoločnosť LITA a Slovenská pošta.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.