Zmenšovanie (Downsizing)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zmensovanie resizeHistória fascinácie svetom liliputov sa pravdepodobne začína knihou anglického autora Jonathana Swifta Gulliverove cesty, ktorú napísal v roku 1735. Zoznam filmových adaptácií knihy je úctyhodný, rovnako i najrôznejších variácií na tému veľkých a malých, zmenšených obvykle v rámci nejakého ušľachtilého i menej ušľachtilého cieľa.

Pripomeňme si napríklad film Vnútorný vesmír (Innerspace, 1987) režiséra Joa Danteho, alebo Fantastickú cestu (Fantastic Voyage, 1966) Richarada Fleischera, ktorá sa zrejme tohto roku dočká novšej verzie. Nemali by sme zabudnúť aj na film poľského režiséra Juliusza Machulského Kingsajz (1987). Jeho Olo Jedlina, malý obyvateľ Zmensovanie2 resizeŠuflandie sa za pomoci nápoja Polo-Cockta stáva „veľkým“ členom sveta a odmieta sa vrátiť do malých pomerov svojej vlasti, kde ho považujú za zradcu a vyvrheľa. Táto politická paralela zabávala koncom 80. rokov svojou hravou invenciou rozpadávajúci sa komunistický tábor. Miniaturizácia bola vždy dôkazom technologického progresu a z predmetného sveta úspešne migrovala aj do oblasti ľudskej spoločnosti. V diele vedeckého umu človiečikovia plnia spravidla dobrodužnú a riskantnú misiu.

V tomto príbehovom rámci sa pohybuje i film Alexandra Payna Zmenšovanie. Vedci dovedú výskum zmenšovania ľudí, s cieľom obmedziť alarmujúcu demografickú situáciu k vytúženému cieľu, a naštartujú jeho masové využitie. Kolónia, Zmensovanie7 resizekam sú títo nízkorozmerní občania umiestnení má charakter dovolenkovej destinácie, žijú tu bez materiálnych starostí, o všetko je dokonale postarané. Hrdinovia príbehu, manželská dvojica Šafránkovcov, sa na stretnutí bývalých spolužiakov stretávajú s Johnsonovcami. Tí podstúpili zložitú „operáciu“ a žijú si v pohodlí a luxuse. Vrelo toto rozhodnutie odporúčajú aj Paulovi (Matt Damon) a Audrey (Kristen Wiig). Sú bezdetní a ich obyčajné životy, naplnené večnými finančnými kaukuláciami v snahe vylepšiť svoju bytovú situáciu si žiadajú zásadný obrat. Súhlasia teda s prekročením rubikonu, chcú byť malí, neškodní a šťastní. Vidíme  podrobnú prípravu k podstúpeniu zmenšovacieho procesu. Preč musia vlasy i ochlpenie, dokonca Zmensovanie6 resizei zuby. Nový Paul sa po prebudení dozvedá nepríjemnú správu. Z letiska mu volá vystrašená Audrey. Na poslednú chvíľu si všetko rozmyslela a z Paulovho života sa stráca. Jeho ďalšie osudy sa ani zďaleka nepodobajú vytúženému ideálu. Je sám a hoci sa stretáva so slobodnou matkou Kristen, Audrey mu nová kandidátka na vzťah nedokáže nahradiť. Kľud a pokoj jeho melancholického rozpoloženia narúša sused Dušan (Christoph Waltz). Organizuje vo svojom byte búrlivé večierky a Paul jeho vábeniu neodolá. Keď sa ráno prebúdza na podlahe, uprostred postvečerkového chaosu, upúta ho vŕzgajúca protéza jednonohej vietnamskej upratovačky Ngoc Lan Tau (Hong Chau). Ako bývalý terapeut sa ihneď chopí iniciatívy a ponúkne Zmensovanie3 resizejej opravu protézy.   

V tomto bode sa hladký priebeh príbehu láme a od popisu života v „malom svete“ v štýle satiry a čierneho humoru sa púšťa do komplikovaného sociálno - politického aranžmá. Paul vkročí so svojou vietnamskou pacientkou do pomerov „tretieho sveta", úbohého slumu, husto osídleného biednymi obyvateľmi, vzdialenými od všetkého, čím žije biela klientela. Bývalá vietnamská aktivistka, násilne zmenšená mocenským zámerom Zmensovanie12 resizeodstrániť kritickú opozíciu, dovedie Paula k chorej spolubývajúcej. Priniesla jej lieky a jedlo po záruke, ktoré jej bohatí klienti dovolili odniesť pri upratovaní. Chce aby jej Paul pomohol. Noha počká.  

Všetko, čo nasleduje po tomto novom entré sa odohráva v réžii nejasného zámeru zošiť predchádzajúce pasáže s ekologicko mesiášskym posolstvom záchrany ľudstva. Má sa tak udiať odchodom do podzemia, lebo len tam je možné prežiť. Paul, zástup následuje, ale včas sa spamätá a pochopí, že jeho poslanie pomáhať a chrániť má inú adresu. Príbeh, zrejme plánovaný na obvyklú metráž, jednoducho neuniesol ďalšie Zmensovanie10 resizevrstvenie s ambíciou demonštrovať viac, než apel na kritické preľudnenie planéty. Koncept paralely malého a veľkého sveta, ich bizarne humorné presahy, mal väčšie možnosti a ich gradácia v podobe potenciálnych nezhôd a konfliktov by možno bola úspešnejšia. Z príbehu sa stratili ďalšie osudy Audrey, Paulovej ženy a šanca nahliadnuť do jej života tak ostala nevyužitá. Ghetto, do ktorého dobrovoľne odchádzajú ľudia, s víziou neproduktívneho a pasívneho života, aby sa v reáli vyhli obvyklým ekonomickým problémom a vyhoveli tak výzve k záchrane planéty, je priestorom plným možností na rozohranie Zmensovanie9 resizetejto absurdnej situácie. Pekne ju vystihuje jedna z postáv filmu. Sťažuje si na svoju chorobu, ktorou sa nikto nezaoberá, lebo veda má vyššie ambície.

Tento nezvládnutý projekt prominentného režiséra, s filmografiou, kde figuruje ako Bokovka (2004), alebo O Schmidtovi (2002) s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom, je zahodenou šancou, pri ktorom stačilo len pribrzdiť ambície a pridať viac hravej invencie.

Zmensovanie11 resizeZmenšovanie (Downsizing), USA, 2017
Dĺžka: 135 minút
Réžia: Alexander Payne
Scenár: Alexander Payne, Jim Taylor
Kamera: Phedon Papamichael
Strih: Kevin Tent
Hudba: Rolfe Kent
Hrajú: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Rolf Lassgard, Ingierd Egeberg, Udo Kier, Soren Pilmark, Jason Sudeikis, Maribeth Monroe, James van der Beek, Kristen Thomson, Patrick Gallagher, John Reynolds, Martha Girvin, Neil Patrick Harris, Laura Dern a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 1. februára 2018
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.