Black Mass: Špinavá dohoda (Black Mass)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Black9 resizeJohnny Depp si v posledných rokoch pošramotil reputáciu hviezdy, ktorá priťahuje do kín čisto silou mena. Pritom sa  dlho o nič podobné ani nesnažil a vďaka Pirátom z Karibiku sa mu to podarilo. Lenže nebyť tejto série a nemenej úspešnej Alici v krajine zázrakov, už dávno si na neho ani nespomenieme.

Ďalšie nákladné blockbustery, Osamelý jazdec, Temné tiene a Transcendencia, skončili v červených číslach, menšie projekty, kde môžeme zaradiť aj Rumový Denník alebo Charlie Mortdecai, boli vyloženými prepadákmi.  Aj po Black10 resizehereckej stránke sme si od neho zvykli na vyšší štandard a miesto toho sa začal strácať v rolách ťažko uchopiteľných podivínov. Netrúfam tipovať, či je Black Mass: Špinavá hra závanom starých deppovských čias, alebo signalizuje istú zmenu, ale v prvom rade ide o dobrý film.

Na počiatku stála kniha Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob od Dicka Lehra a Gerarda O'Neilla vychádzajúca zo skutočných udalostí. Tá pojednáva o jednom z najhľadanejších zločincov v histórii vôbec, Jamesovi „Whiteym“ Bulgerovi. Kým jeho brat to dotiahol na jedného z najvplyvnejších politikov v Massachusetts, on sa dal na dráhu profesionálneho zločinu už v mladosti a postupne sa vypracoval na pozíciu mafiánskeho bossa. Výrazne mu pri tom pomohol jeho kamarát z detstva Black11 resizeJohn Connolly, ktorý z neho ako federálny agent spravil svojho informátora a zaistil mu nedotknuteľnosť. Whitey však ako dieťa ulice nebol žiadny anjel a jeho živnou pôdou bol hazard, či obchod s drogami. Jeho zločiny ho nakoniec dostihli, až v značne pokročilom veku po šestnástich rokoch, na slobode. Nečudo, že jeho životný osud prišiel zaujímavý aj filmárom. Bulger a Connolly dokonca poslúžili ako inšpirácie aj pri Scorseseho oscarovom remaku Volavky, Skrytej Identite. Black Mass urćite nedosahuje kvality tých najlepších gangsterských opusov, ale hanbu im nerobí. Film pokrýva predovšetkým udalosti rokov 1975-1995 a zachytáva prudký vzostup nepríliš sympatického gangstera. Je až prekvapivé sledovať, akú veľkú zásluhu na tom mala samotná FBI, ktorú Black12 resizezaujímalo všetko, len nie samotný Bulger. Ten z tejto obojstrannej dohody ťažil maximum a využíval ju na maximalizovanie svojho vplyvu.

Dej je dostatočne bohatý a hlavne v prvej polovici názorne ukazuje, čo všetko bol ochotný spraviť pre úspech a že často neváhal vykonávať špinavú prácu aj sám. Hoci bol informátorom, nikdy nezradil svojich blízkych, a „krysy“ vo vlastných  radoch vyložene neznášal. Adekvátne namaskovaný Johny Depp je v tejto roli naozaj bezchybný a potvrdzuje talent na mafiánske charaktery (Krycie meno Black4 resizeDonnie Brasco, Kokaín, Verejní nepriatelia). Nevypočítateľnosť jeho postavy, pri ktorej nikdy neviete, či sa vám práve nechystá streliť guľku do hlavy, názorne podtrhuje aj scéna pri večeri v druhej polovici. Je až škoda, že jeden z najsilnejších momentov vyzradila už marketingová kampaň.

Režisér Scott Cooper sa do sveta celovečerného filmu Black6 resizezapísal oceňovaným Zmätkom v duši. Jeho tretí film sa vyznačuje sebaistým rukopisom a, skôr vhodným pomalším tempom, ale škatuľka životopisnej drámy mu predsa len zväzuje ruky. Konštantnú kvalitu dokáže udržiavať takmer celý čas, ale chýba viac vynikajúco vypointovaných scén, vzrušenia a strhujúcich chvíľ. V zásade len verne a veľmi zručne napĺňa očakávanú šablónu. Bude vám to stačiť? Mne to tentokrát stačilo.

Black7 resizeBola by však chyba ísť na Black Mass ako na nového Deppa. Aj keď je v ňom tým najlepším, film sa môže pochváliť hviezdnou hereckou zostavou a ponúka veľké množstvo známych mien. Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Peter Sasgaard alebo Corey Stoll si kradnú časť priestoru pre seba a v deji sa nestrácajú. U mnohých iných postáv je to o niečo slabšie, pretože dvojhodinová minutáž je na daný žáner a množstvo prestavených postáv krátka. Dopláca na to aj Jesse Plemons, ktorý sa podľa Black resizeúvodu javí ako jedna z najdôležitejších vedľajších postáv, aby následne takmer úplne zapadol.

Iste, v minulosti sme si užili aj zábavnejšie a komplexnejšie posedenia s mafiánmi. Aj tohtoročný Netflixovský Narcos atakuje vyššie méty. Celkovo však nie je dôvod na nespokojnosť a pre bežného diváka ide o niečo atraktívnejšiu možnosť ako sú nedávne Legendy Zločinu.


Black5 resizeBlack Mass: Špinavá dohoda (Black Mass),USA , 2015

Dĺžka: 123 minút
Réžia: Scott Cooper
Scenár: Mark Mallouk, Jez Butterworth
Kamera: Masanobu Takayanagi
Strih: David Rosenbloom
Hudba: Tom Holkenborg
Hrajú: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Juno Temple, Kevin Bacon, Jesse Plemons, Peter Sarsgaard, Corey Stoll, Sienna Miller, Adam Scott, Julianne Nicholson, Rory Cochrane, W. Earl Brown, James Russo a ďalší.
Distribúcia: Contitental film
Premiéra v SR: 19. novembra 2015
Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.