Dheepan (Dheepan - L'homme qui n'aimait plus la guerre)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Dheepan3 resizeRýchlosť, s akou sa domácim cinefilom servírujú víťazné filmy zo svetových festivalov je neobvyklá i vďaka festivalu Be2Can2 a niet si na čo sťažovať. Príjemný výber z „prvej ligy“ vedľa domácej produkcie tak vzbudzuje zvedavosť, ako dlho ešte potrvá odvaha figurovať na programoch kín vedľa týchto titulov a rátať počty prázdnych sedadiel.

Pre nás asi nie je nič vzdialenejšie ako prehľad o tom, kto bol v práve počas občianskej vojny na Srí Lanke (1983-2009), keď o právo na svoj vlastný štát bojovali Tamilskí tigri, partizánska organizácia, ktorá v roku 1991 Dheepan2 resizespáchala úspešný atentát na indického premiéra Rajiva Ghándiho, kvôli účasti indickej armády na potlačení vzbúrených Tamilov. Ak sú správne informačné zdroje, ktoré tvrdia, že práve počas tejto vojny prišli tamilskí partizáni/teroristi so sebevražednými pásmi a rovnako, ako prví začali využívať ženy v sebevražedných útokoch, môžme si predstaviť, že by namiesto hlavnej postavy filmu Dheepana, mohol napríklad figurovať príslušník Talibanu, alebo Al Kajdy, bezproblémovo čerpajúci azylové nároky krajiny EU.
    
Dheepan7 resizeV úvode filmu sme svedkami pohrebného rituálu. Tamilskí tigri podľa hinduistického zvyku pália svojich mŕtvych, prezliekajú sa do civilu a strácajú sa v utečeneckom tábore. Dheepan (Antonythasan Jesuthasan) je jedným z nich. Aby dostal falošný pas po rodine, ktorá už nežije, súhlasí s tým, aby sa k nemu pripojila žena s fiktívnou dcérou. Dopravia sa do Francúzska, pre miestneho úradníka si vymyslia vierohodnú historku a môžu sa sťahovať do prideleného bytu. Dheepanovi šikovne radí tlmočník, čo presne má povedať, aby uspel.
          
Dheepan6 resizeVzťahy „manželskej“ dvojice nie sú ideálne. Yalini (Kalieswari Srinivasan) odmieta zodpovednosť za dievča a trvá na tom, že odíde k svojej sesternici do Anglicka. Pracuje u postihnutého starca, ktorému za 500 euro varí a upratuje. Jeho byt slúži ako centrála zločineckej organizácie na čele s Bhepanom (Vincent Rottiers), práve prepusteným z väzenia. Dheepan sa stane správcom bytového objektu. Úspešne sa vyhýba prebiehajúcim sporom dvoch gangov, ale v istom momente má dosť streľby a nalinkuje bielu čiaru pre územie bez zbraní. Odpoveďou je tehla, zhodená zo strechy. Takmer mu dopadne na hlavu. Keď mu šokovaná Yalini telefonuje z bytu starca, ktorého spolu s Bhepanom práve Dheepan5 resizezastrelili, zachová sa tak, ako mu velí jeho vojnová skúsenosť. Ozbrojí sa mačetou, šrubovákom a je znova v boji. Idylický záver na záhrade jeho domu, kam dorazí autom, aby sa zvítal s Yalini, držiacej v náručí novorodenca, síce vyznieva ako zmierenie, ale zároveň nereálna fiktívna predstava. Môžeme si vybrať.

Pochybnosti a údiv vyvoláva ležérna ignorancia faktu, že vlastne ide o príslušníka teroristckej organizácie. Iste, chce žiť život bez vojny, odmieta sa pripojiť k tamilskému generálovi, Dheepan resizezháňajúcemu vo Francúzsku zbrane pre svoju armádu, a v boji so zločincami bráni svoju rodinu. Romantizácia hrdinu, túžiaceho po láske a harmónii v časoch, keď je pre imigračné úrady prítomnosť bývalých „partizánov“, čerpajúcich právo na azyl čiernou morou, vyznieva viac než polemicky.

Režisér Jacques Audiard vo filme Dheefan (Zlatá palma z tohtoročného Cannes) vytvára svet homogénneho násilia. Je vlastne jedno, kde Dheepan bojuje. Európske predmestie je Dheepan9 resizerovnakým mínovým poľom ako cejlónska džungľa. Pri takomto výklade reality vlastne nevieme, čoho sa treba viac báť, neschopnosti úradov zistiť pravú identitu emigrantov, alebo  európskych predmestí, kde sa z moci úradnej k domácim gangstrom umiestňujú  azylanti s nejasnou identitou. Ak by sa nás predsa len zmocnil bezbrehý humanizmus, stačí si predstaviť, že vedľa vás býva mierumilovný sused s novým pasom a nabrúsenou mačetou.
    
Dheepan4 resizeDheepan (Dheepan - L'homme qui n'aimait plus la guerre), Francúzsko, 2015
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Jacques Audiard
Scenár: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré
Hudba: Nicolas Jaar
Kamera: Éponine Momenceau
Strih: Juliette Welfling
Hudba: Nicolas Jaar
Hrajú: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Faouzi Bensaïdi, Marc Zinga, Bass Dhem, Franck Falise, Joséphine de Meaux, Jean-Baptiste Pouilloux, Jana Bittnerová a ďalší.
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 15. októbra 2015
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.