Týždeň slovenského filmu

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tyzden logoPrehliadka Týždeň slovenského filmu sa uskutoční  od 13. do 19. apríla 2015 v Kine Lumière v Bratislave. Divácke a festivalové hity sa konajú od 1. do 12. apríla v rovnakých priestoroch. Organizuje ju Slovenská filmová a televíznaakadémia (SFTA), jej spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a partnerom podujatia je autorská spoločnosť LITA. Ambíciou organizátorov je vyprofilovať Týždeň slovenského filmu ako reprezentatívnu prehliadku so sprievodnými akciami, ktorej vrcholom by mal byť už v budúcom roku ďalší ročník odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti.

Týždeň slovenského filmu chce zaplniť biele miesto medzi podujatiami na Slovensku a každoročne zmapovať domácu filmovú tvorbu. Zároveň chce vytvoriť priestor pre odbornú reflexiu tvorby a podnietiť dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi. Jej zámerom je poukázať na zmeny v slovenskej kinematografii v období posledných rokov, ktorých výsledkom je vyššia produkcia, širší divácky záber a úspechy na významných medzinárodných festivaloch. Chce zdôrazniť tieto pozitívne tendencie v tvorbe, a preto je dramaturgicky koncipovaná ako podujatie, ktoré predstaví tvorbu uplynulého roka, a tiež divácky a festivalovo úspešné filmy za posledných päť rokov.

 

Prvý ročník bilančnej prehliadky slovenskej kinematografie v priebehu jedného týždňa predstaví 23 celovečerných hraných a dokumentárnych filmov a krátkometrážne a stredometrážne filmy s copyrightom uplynulého roka, ktoré spĺňajú podmienky Štatútu národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Jej súčasťou sú verejne prístupné odborné diskusie a workshopy. Prehliadke predchádza podujatie Divácke a festivalové hity 2008 – 2013, počas ktorého sa premieta výber 17 celovečerných filmov, ktoré mali nad 50 000 divákov v slovenských kinách, alebo ktoré si priniesli významné ocenenia z prestížnych medzinárodných festivalov, vrátane úspešných krátkometrážnych filmov.

 

Súčasťou prehliadky sú aj tri panelové diskusie s hodnotením hraných, dokumentárnych a animovaných filmov z roku 2014 s dôrazom na vyzdvihnutie diel, ktoré posúvajú slovenskú filmovú tvorbu novým smerom. Uskutočnia sa aj workshopy nastupujúcej generácie slovenských filmárov, ktorých diela zarezonovali na významných festivaloch a ktorí dôverne poznajú európsky audiovizuálny priestor a majú skúsenosti s vývojom, nakrúcaním či distribuovaním svojich filmov.

 

Marek Leščák, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, scenárista
„Na prehliadke Týždeň slovenského filmu môže divák zhliadnuť celú produkciu filmov za rok 2014, a to za symbolické vstupné jedno euro za film. Väčšina slovenských filmov sa vďaka slabšej propagácii a silnej konkurencii ohreje v kinách len pár týždňov a divák, ktorý sa o nich dozvie, si vybraný film niekedy ani nestihne pozrieť. V Kine Lumiere si teda nájde filmy, ktoré nestihol vidieť. Svoj zážitok z filmov môže potom priamo konfrontovať s tvorcami, ktorí sú pozvaní na všetky projekcie.“

 

Martin Šulík, člen Prezídia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, režisér
„Sledovať slovenskú produkciu nie je jednoduché. Divákom chýbajú o filmoch informácie, nedokážu ich vnímať v širšom kinematografickom či kultúrnom kontexte. Sme presvedčení, že koncentrovanie najlepších diel do jedného bodu by umožnilo divákom vidieť filmy vo vzájomných súvislostiach, mohlo by viesť ku konfrontácii jednotlivých tvorivých prístupov, vytvorilo by predstavu o tematických líniách, načrtlo by ucelený obraz o smerovaní našej kinematografie.“

 

Miro Ulman, programový dramaturg
„Rok 2014 bol z hľadiska filmovej produkcie rekordný. A to nielen v ére samostatného Slovenska, ale v celej histórii slovenskej kinematografie. V roku 2014 totiž vzniklo 27 dlhometrážnych slovenských a koprodukčných filmov pre kiná. V roku 1993 vznikli na Slovensku len tri dlhometrážne filmy pre kiná a až do roku 2001 vznikali len 2 až 4 filmy ročne. Viac než dvadsať filmov za rok sa vyprodukovalo len počas posledných troch rokov. Čo sa týka produkcie a finančnej podpory, situácia sa už stabilizovala.“

 

LITA, autorská spoločnosť – partner podujatia Týždeň slovenského filmu
Partnerom prehliadky Týždeň slovenského filmu je LITA, autorská spoločnosť. LITA je občianskym združením autorov, ktoré zastupuje vyše 2200 autorov z rôznych oblastí tvorby – audiovízie, literatúry, divadla a výtvarného umenia. Slovenským tvorcom pomáha zorientovať sa v oblasti autorského práva, uplatňuje a spravuje ich práva. LITA je partnerom SFTA pri odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti. Na túto vzájomnú úspešnú spoluprácu LITA v tomto roku nadviazala podporou projektu Týždeň slovenského filmu. Slovenský film a predovšetkým jeho tvorcovia, či už sú to scenáristi, režiséri, autori dialógov, ale aj autori literárnych predlôh LITE nie sú ľahostajní, zaujíma ju postavenie autora v spoločnosti a kreatívnom priemysle a snaží sa o jeho zlepšenie.

 

Keďže sa v Európe pripravuje reforma autorského práva a na Slovensku aktuálne rekodifikuje autorský zákon, LITA, ktorá aktívne na tomto procese participuje, presadzuje riešenia výhodné pre autorov. Pre audiovizuálnych autorov sa snaží zabezpečiť predovšetkým zlepšenie ich ekonomického postavenia podieľaním sa na ďalšom využití diela – neodňateľné právo na odmenu predovšetkým pri sekundárnych použitiach, zlepšenie vyjednávacích pozícií pri uzatváraní zmlúv a ďalšie. V kontexte pripravovaných zmien chce LITA v spolupráci so SFTA uskutočniť sériu panelových diskusií s cieľom otvoriť témy súvisiace s legislatívnym postavením autora pri tvorbe a jeho postavení pri zhodnocovaní audiovizuálnych diel. Cieľom diskusií je nielen pomenovať problémy, ale nachádzať, navrhovať a presadzovať riešenia. Prvá panelová diskusia sa uskutoční v máji tohto roku za účasti režisérov, scenáristov, zástupcov legislatívy a LITA.

Viac: www.lita.sk.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.