Slovenský filmový ústav na Febiofeste

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Febio 2015 logo resizeSlovenský filmový ústav (SFÚ) má na 22. Febiofeste ako spoluorganizátor výrazné zastúpenie, na jeho dramaturgii participuje od prvého ročníka festivalu. Filmy z jeho zbierok sú aj tento rok zaradené do niekoľkých sekcií, program podujatia uvedie aj deväť nových filmov, na ktorých spolupracoval ako koprodukčný partner. V Kine Lumière bude krst novej publikácie z edičného oddelenia Naše filmové storočie a pokrstí sa aj kolekcia piatich DVD nosičov Týždeň vofilme. Febiofest bude v Bratislave od 20. do 26. marca 2015.

Filmový archív odkrýva svoje poklady

Slovenský filmový ústav sa na programovej dramaturgii Febiofestu každoročne podieľa archívnymi filmami vo viacerých festivalových sekciách so zámerom pripomenúť si významné diela a osobnosti z dejín slovenskej kinematografie. Pod názvom Poklady filmových archívov tento rok uvádza významné historické diela z krajín vyšehradskej štvorky s reštaurovaným obrazom a zvukom. Z archívu SFÚ sa v nej k divákom dostanú dva filmy, ktoré ústav zdigitalizoval v projekte Digitálna audiovízia, jedinečnom v medzinárodnom kontexte. Premietne sa filmová adaptácia rovnomennej divadelnej hry Petra Karvaša Polnočná omša (1962) režiséra Jiřího Krejčíka o malomeštiackej rodine, ktorej syn bojujúci s partizánmi sa stane ohrozením pre všetkých členov rodiny. Druhým slovenským titulom v sekcii je snímka Dialóg 20 40 60 (1968), označovaná ako film experiment, v ktorej tri príbehy s jedným dialógom,  no v rôznych situáciách nakrútili poľský režisér Jerzy Skolimowski, slovenský Peter Solan a český Zbyněk Brynych. Film prináša originálny pohľad na komplikované partnerské vzťahy a ukazuje netradičný spôsob filmového rozprávania. Obe snímky sa v projekte Digitálna audiovízia reštaurovali za účasti kvalifikovaných odborníkov na obraz a zvuk.

 

Drak sa vracia 002 resizePri príležitosti pripomenutia si tvorby významných slovenských režisérov Febiofest uvedie aj dva filmy, ktoré majú v histórii slovenskej kinematografie dôležité miesto. Oba sú zaradené do sekcie Pocty. Tvorbu režiséra Eduarda Grečnera, ktorý si na slávnostnom otvorení festivalu prevezme Výročnú cenu ASFK za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu, bude reprezentovať balada o láske a nenávisti Drak sa vracia (1967), nakrútená na základe rovnomennej novely Dobroslava Chrobáka. Rozpráva dramatický príbeh uzavretého hrnčiara Martina Lepiša, ktorého okolie obviňuje zo skutkov, akých sa nikdy nedopustil. O generáciu mladší režisér Miloslav Luther, ktorý oslávi tento rok v auguste životné jubileum sedemdesiat rokov, bude mať v programe film Chodník cez Dunaj (1989). Tragický príbeh z obdobia po vzniku vojnovej Slovenskej republiky a Protektorátu Čechy a Morava hovorí o osudoch dvoch priateľov, Slováka a Čecha, obvinených gestapom zo sabotáže a donútených k úteku cez hranice.

 

Z archívnych fondov SFÚ sa premietnu aj štyri filmové rozprávky z 80. rokov minulého storočia od známych slovenských režisérov. Kolekciu tvoria Galoše šťastia (1986) Juraja Herza, Nebojsa (1989) Júliusa Matulu, O živej vode (1987) Ivana Balaďu a Sedem jednou ranou (1988) Dušana Trančíka. Projekcie v sekcii Filmový kabinet deťom bude sprevádzať interaktívna prednáška študentiek z Katedry audiovizuálnych štúdií Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave, z ktorej sa detské publikum dozvie to najdôležitejšie o filme a jeho vzniku i o špecifikách filmového žánru rozprávky. Kolekciu slovenských rozprávok uvidia diváci v zreštaurovanej digitalizovanej verzii, tiež vďaka projektu Digitálna audiovízia.

 

Deväť filmových noviniek v koprodukcii SFÚ

Milan Corba AMADEUS foto Ctibor Bachraty 071 resizeTento rok bude v programe uvedených až deväť koprodukčných projektov, v ktorých sú použité vzácne archívne filmové materiály. Ešte pred oficiálnym vstupom do distribúcie sa na festivale premietne dokumentárny portrét o významnom slovenskom kostýmovom výtvarníkovi, scénografovi a pedagógovi Milan Čorba, ktorý nakrútil režisér Martin Šulík. Ten bude mať na festivale v kinopremiére uvedené aj dva nové diely z druhej série dokumentárneho projektu o československej novej vlne Zlaté šesťdesiate II: Elo Havetta a Zlaté šesťdesiate II: Štefan Uher. Premietať sa budú aj nové diely z cyklu Prvá o významných ženách v slovenskej histórii, na plátno sa tak dostanú fotografka Irena Blühová v réžii Lenky Moravčíkovej-Chovanec, intelektuálka Hana Gregorová od Zuzany Liovej a špiónka Trixi v podaní Petra Kerekesa. S tematikou boja proti nacizmu sú vo festivalovom programe zaradené dokumentárne filmy Návrat do horiaceho domu režisérky Anny Gruskovej, Povstanie. Slovensko 1939 – 1945 režiséra Vladimíra Štrica a hraný film V tichu Zdeňka Jiráského o umelcoch, ktorým nacizmus znemožnil rozvíjať svoj talent.

 

Krst publikácie o filmoch storočia a kolekcie DVD Týždeň vo filme

Oficiálne sa k filmovým priaznivcom na pôde MFF Febiofest dostanú aj novinky z edičného oddelenia SFÚ. Svoj krst bude mať publikácia Naše filmové storočie autorskej dvojice František Gyárfáš a Juraj Malíček, ktorí sa podujali vybrať päťdesiat svojich najobľúbenejších filmov uplynulého storočia od nemých snímok až po postmoderné. Krst publikácie za účasti autorov sa uskutoční v pondelok 23. marca 2015 v Kine Lumière o 20.00 hod. pred projekciou filmu Jima Jarmuscha Noc na zemi (1991) z profilovej sekcie venovanej hercovi Isaachovi de Bankolému. Krstnou mamou publikácie sa stane scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová. Uskutoční sa aj krst kolekcie piatich DVD nosičov so spravodajskými filmami pod názvom Týždeň vo filme 1945 – 1990. Za účasti režisérov a kurátorov výberu Rudolfa Urca a Milana Černáka kolekciu pokrstí dokumentaristka Marcela Jurovská-Plítková, ktorá svoju profesionálnu filmársku dráhu zasvätila spravodajskému filmu. Krst 5DVD sa uskutoční v stredu 25. marca 2015 o 17.30 hod. v Kine Lumière a  spojený bude s prvou verejnou projekciou zdigitalizovaných týždenníkov z DVD.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.