Siedmy syn (Seventh Son)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Syn resizeFilm Siedmy syn režiséra Sergeja Bodrova sa pýši hviezdnym obsadením. Dominuje mu ikonická Julianne Moore, tá v polohe krutej kráľovnej čarodejníc miestami vzbudzuje skutočný strach, sekunduje jej prestarnutý rytier Jeff Bridges, či menej známy Ben Barnes (okrem iného sa predviedol v obdobnom žánri, vo filme Narnia), či talentovaná Alicia Vikander. Sympatické tváre, ktorým pristanú dobové kostými i hrdinská téma.

Marketingovým ťahom producentov bolo obsadenie mladého herca Kitta Haringtona, známeho zo seriálu z produkcie HBO Hra o tróny. Jeho postava však z obrazovky zmizne tak rýchlo, ako sa na nej objaví, čo potvrdzuje, že Jon Snow je Syn2 resizelen dobre zvolenou návnadou slúžiacou na nalákanie násťročných divákov, a tak by sa zároveň dala definovať cieľová skupina. Výpravná dráma vznikla v réžii Sergeja Bodrova a je adaptáciou knižných príbehov o lovcoch duchov od Angličana Josepha Delaneya.

Príbeh filmu Siedmy syn dramaturgicky sústredene rozvíja dve dejové línie, jednou z nich je putovanie rytierov do nepriateľského kráľovstva, počas ktorého sa lovec duchov, tútor John Gregory snaží pripraviť na boj svojho učňa, sedliaka Toma. Druhá línia zobrazuje kráľovnú, ku ktorej sa postupne pridávajú spojenci. Jej sila rastie priamoúmerne so silou protivníkov, ktorých prekážky na ceste paradoxne posilňujú a prostredníctvom nich tvorcovia odkrývajú Tomov skrytý potenciál i tajnú zbraň. Deje sa pretínajú a vzájomne dopĺňajú, v Syn4 resizepodstate je ich obsahovou náplňou to isté - príprava na rozhodujúci boj. No vyvrcholenie, ktorým má byť konfrontácia Johna Gregoriho a mocnej kráľovnej čarodejníc v “sľubovanom” súboji je vo výsledku fádne, slabé a katarzné uspokojenie sa nekoná.

V príbehu dochádza k budovaniu napätia prostredníctvom časovej tiesne, krvavý spln je “deadlineom”, definitívnym dátumom, keď sa chystá sila zla udrieť s najväčšou mocou. Práca so symbolmi, príznačnými pre žáner, je pomerne dobre dávkovaná, tvorcovia sa “nevyžívajú” v bizarnostiach a prvky vytváranej reality sú pomerne vkusne zvolené, avšak bez výraznejšieho nápadu.

Syn7 resizeNa záchranu ľudstva majú hrdinovia obmedzený čas, za jeden týždeň sa Tom naučí bojovať, stihne sa zamilovať, ale čo je najdôležitejšie spozná tajomstvo svojho pôvodu a dospeje. Príbeh tieto súvislosti odhaľuje postupne, prekvapenia dávkuje prezieravo, dejové zvraty sú presne načasované, dramaturgická štruktúra sa odvíja so schematickou presnosťou. Jednotlivé postavy nadobúdajú silu v kontexte so svojou prehistóriou, vzájomné prepojenia síce odzrkadľujú a objasňujú motivácie postáv, aj zlo má dôvod na hnev, nik nie je bez viny, no u hrdinov nedochádza k žiadnym premenám, od začiatku zostávajú úlohy presne rozdelené, dobrí zostanú dobrými a jediná možnosť vysporiadať sa so záporákmi je zničiť ich…

Siedmy syn pracuje so zjednodušením, je povrchne akčným Syn3 resizefilmom, ktorý sa bez výraznejšej snahy inovovať pohodlne uchyľuje ku klišé žánru, počnúc voľbou postáv (cynický rytier, trochu nemotorný, no “čistý” učeň, krutá kráľovná, čarodejníci nadobúdajúci silu premenou na zvieracie monštrá a podobne) pokračujúc priamočiarou naráciou a zjednodušeným rozdelením svetov na dobro a zlo, až po ľúbostný motív, kde láska “slúži”, ako prostriedok na oslabenie hrdinov a prináša skazonosné zvraty (strata talizmanu a podobne), a tak city robia hrdinov zraniteľnými a odvádzajú pozornosť od ich poslania.
Syn11 resizeSnímka nevybočuje z priemeru obdobných žánroviek, je síce zvládnutá na profesionálnej filmárskej úrovni, no kvalitám spomínaného seriálu Hra o tróny, ktorý je invenčným znovuzrodením fantasy žánru, je len povrchnou recykláciou klišé a predstavuje tak jednohubku primárne zameranú na akciu.

Siedmy syn je gýčovitý, na zmysli diváka útočí “neokrôchane”, priamočiaro, a to bez akejkoľvek snahy o hlbší prienik pod pozlátko, do ktorého svoju prázdnotu balí. Na druhej strane sú tvorcovia na koni, pridŕžajúc sa konvencií majú uzdu našich emócií pevne v rukách a presne vedia využiť potenciálne nosné momenty. Namiešali koktejl, ktorý diváka viac menej uspokojí, no spomínať naň dlho nebude.

 

Syn10jpg resizeSiedmy syn (Seventh Son), Veľká Británia, USA, Kanada, Nemecko., Čína, 2014
Dĺžka: 103 minút
Réžia: Sergej Bodrov
Scenár: Charles Leavitt, Steven Knight, Matt Greenberg
Kamera: Newton Thomas Sigel
Strih: Jim Page, Paul Rubell
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú:  Kit Harington,Jeff Bridges, Julianne Moore, Ben Barnes, Alicia Vikander, Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue, Gerard Plunkett, Timothy Webber, Isabelle Landry, Thai-Hoa Le, Jason Scott Lee a ďalš
Premiéra v SR: 8. januára  2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.