Poďte osláviť animovaný film

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Fest Anča logo 3 resizeUž túto stredu 18. júna sa v Žiline začína medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča 2014. Prinesie na plátna exkluzívne premiéry oceňovaných filmov z najprestížnejších festivalov, ale aj obľúbené slovenské večerníčky, výborné koncerty, zaujímavé výstavy, workshopy či exkluzívne podujatie Game Days. Päťdňová oslava animácie vyvrcholí 22. júna odovzdávaním filmových ocenení.

Prvý festivalový deň venovala Anička detským divákom. Odštartuje ho premietanie populárnych československých večerníčkov zo 60. a 70. rokov. Tento rok si najmladší diváci opäť zasadnú aj do porotcovského kresla v Medzinárodnej súťaže krátkych filmov pre deti a rozhodnú o víťazovi.  Čaká ich veselý deň s poriadnou dávkou animákov.

 

Chlapec a svet resizeFest Anča premietne 502 krátkych a celovečerných snímok na Stanici Žilina-Záriečie, v Novej synagóge, Ster Century Cinemas, v Rondel klube a v kníhkupectve Artforum. Jedným z divácky najatraktívnejších filmov je rodinný celovečerák Chlapec a svet (O Menino e o Mundo) brazílskeho režiséra Alêho Abreu, ktorý práve získal na najprestížnejšom festivale animovaných filmov Annecy hlavnú cenu Cristal Award a Cenu divákov. Je to silný a nádherne farebný príbeh mladého chlapca, ktorý putuje po svojej krajine a spoznáva rozličných ľudí či veci. Rodičia sa nemusia báť, že ich deti nebudú filmu rozumieť. Je totiž bez dialógov a s príjemne energickou hudbou. „Chlapec a svet myslí na všetky generácie divákov rovnako.“ prezradil programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo. „Vďaka hravosti si ho obľúbia deti. Dospelý človek zas popri bezprostrednej nálade rozozná veľmi otvorené posolstvo reagujúce na realitu  súčasnej spoločnosti.“  V Žiline uvidíte aj ďalší film, ktorý zarezonoval na festivale Annecy. Snímka o láske amerického tvorcu Billa Plymptona Podvádzanie (Cheatin') získala Cenu poroty. Oba filmy už nebudú mať diváci  šancu uvidieť nikde inde na Slovensku.

 

Podvádzanie resizeNa festivale bude mať československú premiéru dlho očakávaný dokument oceňovaného a rešpektovaného režiséra Michela Gondryho Je vysoký muž šťastný? s podtitulom Animovaný rozhovor s Noamom Chomským (Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky). Gondryho poznajú naši diváci najmä vďaka filmom Večný svit nepoškvrnenej mysle, Náuka o snoch či Pena dní. Ako hovorí programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo: „Gondryho novinka je  dialógom medzi samotným režisérom a známym lingvistom, politickým aktivistom Noamom Chomskym. Pozoruhodné názory a postrehy sa striedajú so spomienkami na neobyčajný život človeka, ktorý sa vo svete stal pojmom. Film je zaujímavý nielen vďaka silným myšlienkam, ale aj vďaka Gondryho animácii, ktorú vytvoril pomocou 16 mm kamery. Prostredníctvom nej premieta Chomského vízie do archaických nevedeckých obrázkov, ktoré spolu tvoria hravú surrealistickú báseň.“

 

Georges Schwizgebel 78 tours resizeNa Fest Anči sa môžu ľudia stretnúť aj so zaujímavými osobnosťami animovaného filmu, napríklad s Maxom Hattlerom, Katarínou Kerekesovou, Rezaom Esmailiim, Olavom Lervikom či majstrom animácie Georgesom Schwizgebelom, ktorý bude mať na festivale aj svoj Masterclass. „Jeho diela možno prirovnať k animovaným maľbám.“ hovorí Maroš Brojo. „Pri ich tvorbe využíval najmä akrylové a temperové farby či pastel. Zároveň sú silne späté s hudbou, ktorá im dodáva štruktúru, buduje tempo a dokonca i príbeh. Povráva sa, že dodnes využíva kameru Mitchell, ktorá vraj patrila Charliemu Chaplinovi. Či je to pravda, to nám snáď Chlapec a svet1 resizeprezradí osobne. Som rád, že premietneme všetkých jeho 19 diel.“

 

Najväčšou festivalovou novinkou je sprievodné podujatie Game Days v Novej Synagóge, na ktorom sa predstavia nové, ako aj pripravované slovenské videohry. Okrem toho sa premietnu dva celovečerné filmy s hernou tematikou. Výnimočným zážitkom bude špeciálne večerné hranie na obrovskom plátne.

 

Fest Anča okrem výborných animákov či videohier prináša aj výbornú hudbu.  Ako jediní slovenskí hudobníci mali tú česť už štyrikrát hrať na najväčšom európskom hudobnom festivale Sziget. Tentoraz príde producentské duo The Global Optimistic do Žiliny. O poriadnu dávku zábavy sa postarajú aj Ventolín, DJ Jimmy Pé, DJ Reverend, Stroon a Dj Emilee.
Viac:  www.festanca.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.