O prehliadke Kino na hranici

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ja milujem ty  milujes resizeNa prehliadke Kino na hranici je slovenská kinematografia každoročne vítaná. Jej aktuálny 16. ročník sa začne už v utorok 29. apríla a zo slovenskej kinematografie divákom predstaví až tridsať filmov. Sú medzi nimi zastúpené archívne diela zo Zlatého fondu slovenskej kinematografie aj najnovšie slovenské filmy, ktoré reprezentujú našu kinematografiu na významných festivaloch v zahraničí. Prehliadka v hraničnom meste Český Těšín a Cieszyn potrvá do 4. mája.

Slovenské filmy budú na prehliadke uvedené v troch programových sekciách. Najvýraznejšou je retrospektívna sekcia s tvorbou Dušana Hanáka, v ktorej sa premietne až trinásť titulov. Diváci uvidia najzásadnejšie a ešte aj dnes aktuálne Hanákove filmy, vrátane jeho ranej krátkometrážnej tvorby. Tú reprezentujú filmy Výzva do ticha (1965), Učenie (1965), Prišiel k nám Old Shatterhand (1966), Omša (1967) a Deň radosti (1972). V programe retrospektívy je tiež Hanákov debut 322 z roku 1969, ďalej Obrazy starého sveta (1972), jeden z najžiadanejších archívnych filmov v zahraničí, a snímky Ružové sny (1976), Ja milujem, ty miluješ (1980), Tichá radosť (1985), Súkromné životy (1990) a Papierové hlavy (1995). Súčasťou retrospektívy bude aj dokumentárny film z cyklu Zlatá šedesátá: Dušan Hanák, ktorý o našom významnom režisérovi v roku 2009 nakrútil Martin Šulík. Retrospektíva sa uskutoční za osobnej účasti Dušana Hanáka a na prehliadke sa bude konať aj výstava jeho fotografií.

 

Styridsatstyri resizeZo starších filmov prehliadka ponúkne aj slovenské diela zaradené v tematickej sekcii Veľká vojna. Pri tejto príležitosti sa bude premietať šesť filmov, ktorých spoločnou výpoveďou je svedectvo o nezmyselnosti vojny. Ako najstarší z titulov na túto tému bude uvedený film Paľa Bielika Štyridsaťštyri (1957), premietať sa bude aj prvá poviedka z filmu Juraja Jakubiska Zbehovia a pútnici (1968). Do programu sú ďalej zaradené filmy Ľalie poľné (1972) Ela Havettu, Len lístok poľnej pošty (1977) Petra Solana, Signum Laudis (1980) Martina Hollého a Anjel milosrdenstva (1993) Miloslava Luthera.

 

zamatovi teroristi resizePravidelnou súčasťou podujatia, ktoré je jedinečnou príležitosťou spoznávania filmovej kultúry a audiovizuálnej tvorby troch susedných krajín Poľsko, Česko a Slovensko, je sekcia so súdobou kinematografiou. Súčasnú tvorbu pod názvom Nové slovenské filmy bude zastupovať spolu jedenásť hraných, dokumentárnych i animovaných filmov z obdobia posledných dvoch rokov. Vo výbere sú hrané filmy Zázrak Juraja Lehotského a Kandidát Jonáša Karáska, ďalej dokumentárne snímky Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, Nový život Adama Oľhu, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Paľa Korca, Hodina dejepisu Dušana Trančíka a Stopy na hrebeni Pavla Barabáša, z animovaných filmov Pandy Matúša Vizára, Sneh Ivany Šebestovej a Fongopolis Joanny Kożuch. Viacero z nich uvedú tvorcovia osobne, medzi nimi Peter Kerekes, Joanna Kożuch a ďalší. Prehliadky sa zúčastní aj estetik, filmový teoretik a jeden z autorov aktuálne vydanej publikácie z edičného oddelenia SFÚ Rozprava o westerne Peter Michalovič a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

Viac: www.kinonahranici.cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.