Zomrela Věra Chytilová

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Věra Chytilová resizeVčera  zomrela významná česká filmová režisérka Věra Chytilová (2.2.1929 - 12.3.2014), o ktorej sa právom hovorí ako o prvej dáme českého filmu. Patrila medzi najsilnejšie osobnosti českej novej vlny a presadila sa v silnej mužskej konkurencii.

Pôvodne chcela byť architektkou a dva roky študovala v Brne architektúru. Po odchode z fakulty pracovala ako kreslička, laborantka, dokonca aj ako manekýnka. Pred kamerou sa objavila v malej úlohe vo filme Cisárov pekár a pekárov cisár. V rokoch 1957 až 1962 študovala na FAMU odbor filmová réžia v ročníku Otakara Vávru. Na tento odbor bola prijatá ako jediná žena. Po roku 1968 odmietla emigrovať do Francúzska a radšej bojovala zo všetkých síl s neprajnou dobou, aby presadila svoje filmové projekty. Od začiatku provokovala búraním formálnych klišé, výrazným novátorským rukopisom. Vedľa klasickej tvorby sa venovala aj dokumentárnym filmom. K jej najpozoruhodnejším filmom patria Strop, Pytel blech, Sedmikrásky, Hra o jablko, Kalamita, Panelstory, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Pasti, pasti, pastičky. Jej posledným filmom v cykle České milování bola snímka O láskách týraných (2009).

 

Bojovníčka Chytilová sa nehnevala sa svojich kolegov, ktorí je hovorili „ potížistka“, dokonca bola na to hrdá. Práve vďaka jej nezlomnosti a vlastnosti „ potížistky“ sa jej podarilo nakrútiť aj v nepriaznivých časoch filmy, ktoré sa zlatými literami zapísali do fondu česko – slovenskej kinematografie. Jej tvorba neostala bez ocenení. V roku 1962 dostala Bronzovú medailu na MFF Benátkach za film Pytel blech. O rok neskôr Cenu FICC v Oberhausene za Strop. Potom nasledovali Veľka cena na MFF Mannheim za film O něčem jiném, Veľká cena z MFF Bergamo za Sedmikrásky, Strieborný Hugo na MFF Chicagu za Hru o jablko. V roku 1992 jej udelili francúzske vyznamenanie Rád umenia a literatúry, v 1998 Medailu za zásluhy. Českého leva za dlhoročný umelecký prínos získala v roku 2000 a v tom istom roku aj Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii na MFF v Karlových Varoch. Po roku 1989 učiť na FAMU, v roku 2003 sa stala profesorkou a vedúcou katedry réžie. Až do vlaňajška pôsobila na tejto katedre ako pedagóg.

 

S Věrou Chytilovou odišla silná osobnosť, známa svojou húževnatosťou, ktorá odkrývala kontroverzné spoločenské témy a búrala stereotypy a bola zároveň priekopníčkou ženskej filmovej réžie.
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.