Tbilisi uvedie prehliadku Made in Slovakia

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

50 SFU resizeVo štvrtok 14. novembra sa v Tbilisi, hlavnom meste Gruzínska, začne prehliadka slovenských filmov, ktorá tamojšie publikum zoznámi s našou súčasnou kinematografiou i s dielami staršieho dáta. Prehliadka šiestich dlhometrážnych a štyroch krátkych filmov pod názvom Made in Slovakia potrvá do nedele 17. novembra. Slovenské filmy bude za účasti tvorcov hostiť kino Amirani.

Prehliadku otvorí film Kým sa skončí táto noc z roku 1965 a jeho uvedením si organizátori uctia pamiatku nedávno zosnulého režiséra Petra Solana. Film sa bude premietať v zreštaurovanej digitálnej kópii, ktorá mala premiéru tento rok na MFF Karlove Vary. Do programu je zaradená aj slávna snímka Štefana Uhra Slnko v sieti (1962), Kym sa skonci N 19 CB 2 resizeodpremiérovaná  v zreštaurovanej digitálnej kópii na karlovarskom festivale už vlani. Obe diela reprezentujú to najlepšie z histórie slovenskej kinematografie a gruzínskym divákom priblížia spôsob filmového vyjadrovania našich filmárov v mimoriadne tvorivom období 60. rokov minulého storočia. Pred ich projekciou ich uvedie Viera Ďuricová z Oddelenia filmových podujatí SFÚ.

 

Súčasnú kinematografiu budú v Tbilisi zastupovať štyri celovečerné filmy, úspešné na medzinárodných filmových festivaloch. Za osobnej účasti režiséra gruzínski diváci uvidia film Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, ktorý len nedávno na festivale DOK Leipzig získal Cenu Ekumenickej poroty a Čestné uznanie poroty a na MF dokumentárnych filmov v Jihlave Zvláštne uznanie. Okrem Kirchhoffovho filmu sa bude premietať aj kauza-cervanova-02 resizedokument Exponáty alebo Príbehy z kaštieľa v réžii Paľa Korca a dve hrané snímky Až do mesta Aš režisérky Ivety Grófovej a celovečerný debut režiséra Juraja Krasnohorského Tigre v meste, ktorý svoj film na prehliadke uvedie tiež osobne. V pásme krátkych filmov sa divákom v Gruzínsku predstavia hraný film Momo Teodora Kuhna, dokument Hviezda Andreja Kolenčíka a dve animované snímky Pandy Matúša Vizára a Posledný autobus Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka.

 

Prehliadka Made in Slovakia sa uskutoční na základe bilaterálnej spolupráce a medzivládnych kultúrnych dohôd. Jej organizátormi sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Gruzínske národné filmové centrum a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Prehliadka je recipročným podujatím k minuloročnej prehliadke Dni gruzínskeho filmu, ktorá sa konala v bratislavskom Kine Lumière od 23. do 26. novembra 2012.

Viac: http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/archiv/slovenske-filmy-sa-predstavia-v-gruzinskom-tbilisi.html.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.