Dejiny slovenského dokumentu v Kine Lumière

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

SFU resizeV sobotu 27. októbra 2012 sa v bratislavskom Kine Lumière uskutoční výnimočný večer. Pri príležitosti Svetového dňaaudiovizuálneho dedičstva budú mať premiéru tri časti nového slovenského dokumentárneho seriálu Celuloid Country, na ktorých sa režisérsky podieľali Martin Šulík a Ivan Ostrochovský. Projekcia sa začne o 19.00 hod. za účasti oboch tvorcov.

Seriál dokumentárnych filmov Celuloid Country – dejiny slovenského dokumentu sa pokúsi prerozprávať históriu dokumentárneho filmu súvisiacu s dnešným územím a kontextom Slovenska. Nepôjde však len o izolované dejiny dokumentárneho filmu, zloženého zo zoznamu tvorcov a diel zasadených do kontextu. Jeho ambíciou je predostrieť určitý koncept audiovizuálnej pamäti nášho priestoru. Podľa slov producenta filmu a zároveň režiséra piatich častí Ivana Ostrochovského „ide o seriál, ktorý sa pokúša načrtnúť obraz Slovenska predovšetkým cez dokumentárne a spravodajské filmy. Pokúša sa odpovedať na otázku, prečo sa v určitej dobe preferoval daný obraz. Či slovenské filmy ukazujú to, akí sme alebo skôr to, akí by sme chceli byť.“ Zároveň dodal, že zámerom tvorcov bolo vytvorenie akejsi dvojexpozície dejín filmu a dejín Slovenska.

 

Celý projekt má deväť dielov. Prvé tri sa zaoberajú obdobím prvopočiatkov zobrazovania územia Slovenska vo vtedajšej rakúsko-uhorskej monarchii až po vyhlásenie vojnovej Slovenskej republiky a spracoval ich Martin Šulík. Ďalšie tri časti, ktoré režíroval Ivan Ostrochovský, zachytávajú obdobie 2. svetovej vojny až po koniec 60. rokov minulého storočia. Jeden diel v réžii Filipa Fabiána zobrazuje obdobie normalizácie a 80. roky a napokon periódu rokov 1989 až 2005 v dvoch záverečných dieloch zachytáva Ivan Ostrochovský. Dramaturgicky sa na seriáli podieľal Marek Leščák, ktorý stojí aj za súčasnými úspešnými dokumentmi, napríklad Až do mesta Aš, Slepé lásky alebo za filmami Jara Vojteka My zdes, Hranica či novinkou Cigáni idú do volieb. „Na sobotňajšej premiére sa budú premietať prvé dva diely, ktoré realizoval Martin Šulík a zaoberajú sa prvopočiatkami kinematografie na Slovensku. Tretí film na premiére spracováva obdobie vojnového Slovenského štátu,“ upresňuje Ivan Ostrochovský. Ide o tituly Nadšení amatéri, Osamelí bežci (r. Martin Šulík) a Nástup (r. Ivan Ostrochovský).

 

Seriál dokumentárnych filmov Celuloid Country – dejiny slovenského dokumentu sa začal realizovať v roku 2011. Získal podporu Audiovizuálneho fondu a do koprodukcie vstúpili RTVS a SFÚ. „Realizácia posledného dielu by mala byť ukončená v decembri 2012. STV bude prvých päť dielov vysielať už v novembri 2012,“ uzavrel Ostrochovský.

 

Podujatie organizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ), Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Punkchart Films. Premiéra je aj pre verejnosť, na projekciu je znížené vstupné ako pri predstaveniach Filmotéky Kina Lumière 3 eurá, pre držiteľov preukazov FK 2 eurá.
Viac: www.aic.sk/kinolumiere, www.navstevnik.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.