Parada - rekonštrukcia belehradskej Pride 2001

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Parada 4 resizeFilm  Parada (2011, 115 min.) vznikol v koprodukcii Srbsko, Nemecko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvátsko. V slovenských kinách ho uvádza od 13.09.2012 spoločnosť Film Europe. Na Slovensku sa premieta s českými titulkami, ale zatiaľ nemá  určený  dátum premiéry v českých kinách.

Začneme netradične - úvodnými a záverečnými titulkami vo filme.
Úvodný titulok: Belehrad 30.jún 2001.
Miesto a dátum prvého Pride v Belehrade (Srbsko).
Záverečné titulky  filmu  uvádzajú fakty o krvavom masakre: 5 600 policajtov zaisťovalo prvý „úspešný“ Pochod hrdosti. 6 000 chuligánov a neonacistov sa k účastníkom Pochodu nedostalo. 207 ľudí bolo zranených. Behom štyroch hodín potyčiek bolo zdemolované centrum Belehradu. V uliciach Belehradu sú aj naďalej  bití ľudia preto, že sú iní...
Na webe sa dozvedáme, že v Belehrade sa konalo od roku 2001 už niekoľko Pride. A v každom ďalšom ročníku mali usporiadatelia problémy. V porovnaní s filmom Parada sú dva slovenské Dúhové pochody „prechádzkou ružovým sadom“.

 

Parada 2 resizeV Srbsku, Čiernej Hore, Bosne-Hercegovine, Macedonsku a Slovinsku, v krajinách bývalej Juhoslávie,  videlo film Parada  565 590 divákov. Náklady na výrobu filmu boli  1,3 milióna eur, zatiaľ film zarobil 4 milióny eur v krajinách bývalej Juhoslávie. Film mal premiéru na tohtoročnom 62.Berlinale 2012, v sekcii Panorama a bol zaradený do 26.súťaže  o medvedíka Teddyho -  gejských a lesbických filmov. Získal Cenu ekumenickej poroty a Cenu mesačníka pre gayov a lesbičky  Siegessäule.

 

Paradu nakrútil režisér  Srdjan  Dragojević podľa vlastného námetu a scenára. Divákom ponúka rekonštrukciu podľa skutočných udalostí, ktorý príbehu uverí lebo scény masakru vyznievajú pravdivo a presvedčivo. Hrdinami sú Radmilo (Miloš Samolov, poznáme ho z filmu  Belehradský fantóm)  a Mirko (Goran Jevtić), mladý a úspešný homosexuálny pár. A boli by šťastným  párom kdekoľvek - okrem Srbska. Snažia sa žiť diskrétne, ale každý deň sú urážaní homofóbiou. Mirko je ešte k tomu aktivistom za práva gayov a jeho snom je zorganizovať  prvý úspešný  pochod  gayov a lesbičiek Pride v Belehrade. To je takmer „nesplniteľná misia“. V roku 2001 končí takýto pokus krvopreliatim. Polícia odmietala  poskytnúť účastníkom Pride ochranu. Aby si Radmilo  udržal svojho priateľa a presadil svoje  zásady, je pripravený podniknúť zúfalé opatrenia. Postavu „Lemona“, ktorý je  organizátorom odporu proti násiliu na gayoch a lesbičkách  stvárňuje Nikola Kojo. Pripomínam, že vo filme nie je jediná scéna ladená eroticky. Odznejú len posmešné vety. Nechýbajú scény s drogami, chodia si ich kupovať za domácimi dílermi aj americkí vojaci. V niektorých kinách bolo premietanie filmu zakázané. Pri putovaní krajinou nechýbajú narážky na spolužitie balkánskych národností žijúcich v bývalej Juhoslávii.

 

Parada resizeAj po desiatich  rokoch od Pride 2001 nie je situácia v Belehrade  lepšia - nacionalistickí a neonacistickí  odporcovia  4% komunity  pripravili násilnícke  zásahy  na ďalších  Pochodoch hrdosti. Takýto prívlastok dostali Pride v Srbsku. V Rusku je situácia najvážnejšia v celosvetovom meradle.  Zakázali  pochody Pride na sto rokov.  
„Sedem statočných“ -  takto sa nazvú organizátori Pride v príbehu Parada -  sa postavia  proti  absolútnej prevahe chuligánov a neonacistov. Pride pomáhajú organizovať aj  bývalí  vojenskí  vyslúžili. V závere filmu  začína krvavá bitka muža proti mužovi a ako zbrane sú  použité hlavne drevené palice. Masaker má  obete aj medzi organizátormi.
Film dýcha autenticitou. Pripomína slávne obdobie juhoslovanskej kinematografie, čiernej série filmov, pravdivých  príbehov o realite. Film nasnímal  Dušan Jaksimović. Hoci ide o dramatický príbeh, nechýbajú ani komediálne scény. Filmu možno azda vyčítať niektoré  až  kašírovane vyznievajúce  scény  pri získavaní podporovateľov Pride.

 

Ak chcete film vidieť, máte šancu. Premietajú ho v KC Dunaj v Bratislave a bude uvedený aj na Filmovom festivale Inakosti v Bratislave  v dňoch 25.-28.10.2012. Potom ho zaradí do programu aj kino Lumière. Film uviedú aj na 13. ročníku Queer Film Festivalu - Mezipatra v Prahe a v Brne, a to 8.-22.11.2012. Bratislavčania si ho môžu pozrieť  v kine Mladosť, kde pravidelne premietajú  všetky filmy distribučnej spoločnosti Film Europe.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.