Nedotknuteľné priateľstvo dvoch mužov

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nedotknuteľní resizeVo Francúzsku pre kiná nakrúcajú ročne takmer sto, v niektorých rokoch aj viac filmov.  Francúzsko je jedna z málo krajín v Európe, možno asi jediná, kde  sú americké filmy na druhom mieste v tabuľkách tržieb a návštevnosti v kinách.
Pozrel som si tabuľky a zistil som, že v rokoch  2006 -2011 sme uviedli v našich kinách 85 francúzskych celovečerných filmov, priemerne ročne 14 filmov, najviac 18 v roku 2006.

Nedotknuteľní  sú 13  francúzskou premiérou v slovenských kinách v roku 2012 a do septembra pribudnú ešte  tri francúzske  filmy  - Nežnosť, Čierna Venuša, Chlapec na bicykli. Pravdepodobne tohto roku ich bude najviac za posledné roky. Francúzske filmy  sa  v minulosti  stali trhákmi v slovenských kinách, hlavne veselohry. Pripomeňme z nich aspoň seriálové hity Fantomas, Angelika, Žadár zo Saint Tropez a výpočet by mohol pokračovať.

 

Vráťme sa však k filmu Nedotknuteľní (Intouchables, 2011, 112 min., distribútor filmu na Slovensku -  Continental film). Názov je efektný. Mnohovravný. Dotýka sa vzťahu hlavných hrdinov - ochrnutého aristokrata Philippa (François Cluzet, nar. 1955, vo filmografii má  92 filmov) a jeho černošského opatrovateľa Drissa (Omar Sy , nar.1978, vo filmografii má 37 filmov), ktorý by mohol byť synom hlavného hrdinu. U nás sú  obaja takmer neznámy. Pri realizácii sa stretla dvojica režisérov - Olivier  Nakache (nar.1973, režisér štyroch filmov) a Eric Toledano (nar.1971,  režisér  ôsmich filmov). Úvodný titulok uvádza, že film bol nakrútený podľa  skutočných  udalostí a záverečné titulky pripomenú, ako  životné osudy hlavných hrdinov príbehu pokračovali. Philippe je životom postihnutý chorý  muž. Bez opatrovateľa, ktorého neustále potrebuje, je nehybný, neprežil by. Je  veľmi bohatý žije  v prepychovom dome, obkolesený rodinou. V úvode sa  hlavní hrdinovia príbehu preháňajú mestom neuveriteľnou rýchlosťou a oklamú policajtov. Medzi vrcholné scény patrí výlet osobným lietadlom do hôr, aby sa pozreli na zem z rogala. Driss sa zahrá na holiča a predvádza divákom rôzne podoby Philippovej tváre - Hitlera a Napoleona.

 

Plagát lákal na  komédiu a film videlo v kinách  vyše 30 miliónov divákov. Snímka skutočne pobaví jemným humorom o postupnom zbližovaní sa dvoch mužov, a divák sa dočká aj netradičného happy endu. Príbeh je posolstvom aj pre dnešného diváka. Peniaze a bohatstvo nie sú všetko a  najdôležitejšie v živote. Bez  priateľstva, lásky , pochopenia okolia, ale aj pomoci, by ani milionári alebo miliardári, neprežili. Malý, skutočne veľký film.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.