Dni nórskeho filmu

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

SFU resizeV piatok 11. mája 2012 sa v Bratislave začne výnimočná prehliadka Dni nórskeho filmu. Počas troch dní ponúkne výber zo súčasnej i archívnej nórskej celovečernej a krátkej tvorby a predstaví to najlepšie, s čím nórska kinematografia zaujala na mnohých prestížnych medzinárodných festivaloch. Prehliadka sa koná v bratislavskom Kine Lumière a trvá do nedele 13. mája 2012.

Prehliadka Dni nórskeho filmu sa koná ako sprievodné podujatie slávnostného odhalenia pamätnej tabule nórskeho prozaika, dramatika, básnika, publicistu a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Bjørnstjerna Bjørnsona, ktoré sa uskutoční v predvečer prehliadky dňa 10. mája 2012 na nádvorí Reduty. So spisovateľovým menom sa spája aj otvárací film prehliadky, ktorým bude adaptácia Bjørnsonovho románu Synnøve zo Solbakkenu od švédskeho režiséra Johna W. Bruniusa z roku 1919. Film bol do prehliadky zaradený na základe výberu Edvarda Hoema, jedného z najvýznamnejších nórskych spisovateľov a filozofov súčasnosti, ktorý je na Slovensku na prednáškovom turné po univerzitách a zároveň bude čestným hosťom na nádvorí Slovenskej filharmónie pri odhaľovaní pamätnej tabule, venovanej Bjørnsonovi, o ktorého živote a diele napísal rozsiahle dielo.

 

Snímka Synnøve zo Solbakkenu je jedným z dvoch archívnych titulov podujatia, druhým bude film Svadobná hostina v Hardangeri režiséra Rasmusa Breisteina z roku 1926. Film, ktorý vychádza z jedného z najslávnejších nórskych Surodenci Upperdog Sara Johnsen 2009 resizeobrazov Svadobná cesta v Hardangerskom fjorde z roku 1848, bol vyvrcholením režisérovej národnej romantickej tvorby a zároveň je jedným z najlepších filmov z obdobia rozmachu nórskeho filmu v 20. rokoch minulého storočia. Program prehliadky ďalej dopĺňajú súčasné tituly, ktoré zaznamenali úspechy na početných medzinárodných filmových festivaloch, kde viaceré z nich aj získali významné ocenenia. Premietať sa bude snímka Súrodenci (2009) režisérky Sary Johnsen o dvoch nevlastných súrodencoch, ktorých si adoptujú v Nórsku a po ich príchode do krajiny ich natrvalo rozdelia. Slovenským divákom je Sara Johnsen známa z roku 2005, kedy sa na MFF Bratislava premietal v jeho súťažnej sekcii režisérkin prechádzajúci film Zimný bozk. Do prehliadky je zaradený aj film Vegas (2009) o rodine, priateľoch a ceste Ako sa Kurt nastval Kurt blir grusom R Sivertsen 2008 resizelásky, nenávisti a dôvery režiséra Gunnara Vikeneho, ktorý sa v Bratislave predstavil zasa v roku 2003 so svojím debutom Padajúce nebo. Posledným titulom z celovečerných filmov prehliadky Dni nórskeho filmu je animovaná snímka Ako sa Kurt naštval (2008) režiséra Rasmusa Sivertsena o chlapíkovi, ktorý sa rozhodne stať dôležitým človekom. Súčasťou programu bude aj pásmo siedmich súčasných krátkych hraných, animovaných i experimentálnych filmov od roku 2009.

Viac:www.aic.sk, www.norway.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.