Berlinale - centrum filmového sveta

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

62 Berlinale Key Visual web IMG 367V Berlíne sa už 62. raz koná Medzinárodný filmový festival. Prehliadka, ktorá vznikla v rámci kultúrnej povojnovej pomoci s podporou spojencov a dlhé roky predstavovala most, spájajúci východné kinematografie so západnými, si musela po roku 1989 hľadať novú tvár. Ťažko povedať, či ju našla. Stala sa však najrozsiahlejším filmovým festivalom a jedným z najuznávanejších.

Oficiálny program 62. medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa od 9. do 19. februára koná v Berlíne, obsahuje 395 filmov. Dvadsaťdva festivalových kín (mnohé z nich viacsálové) uvedú takmer tisíc predstavení. Z toho na 866 predstavení sú v predaji vstupenky pre verejnosť. Ich ceny sa pohybujú od 3 do 59 eur.

Hlavnú prehliadku tvorí 18 súťažných filmov, všetky vo svetovej premiére, 5 filmov mimo súťaž a dve mimoriadne predstavenia. V súťaži nemajú takmer žiadne zastúpenie tradiční známi filmári, až na dokumentárnu drámu Cesare deve morire (Cézar musí zomrieť) bratov Paola a Vittoria Tavianiovcov a Jayne Mansfield‘s Car v réžii Billyho Boba Thorntona. Stephen Daldry, Tsui Hark, Zhang Yimou aj Steven Soderbergh predstavia svoje nové filmy mimo súťaž.

Česko bolo popri Dánsku, Švédsku a Nemecku koprodukčným partnerom súťažnej snímky dánskeho režiséra Nikolaja Arcela En kongelig affaere (Kráľovská aféra). Berlinale v sekcii Forum uvedie aj film Příliš mladá noc v Prahe žijúceho slovinského režiséra Olma Omerza. Maďarskú kinematografiu v hlavnej súťaži Berlinale reprezentuje maďarsko-francúzsko-nemecká  dráma o vyvraždení rómskej rodiny Csak a szél (Iba vietor), inšpirovaná skutočnými udalosťami, podľa scenára a v réžii 38-ročného maďarského filmára Bence Fliegaufa.

V hlavnej festivalovej porote pod vedením britského filmára Mike Leigha (Happy-Go-Lucky – Strieborný medveď 2008 pre Sally Hawkins) zasadajú holandský fotograf a filmár Anton Corbijn (Control, Američan), iránsky režisér Asghar Farhadi (Odlúčenie Nadera a Simin – jeden Zlatý a dva Strieborné medvede 2011), francúzsko-britská herečka Charlotte Gainsbourg, americký herec Jake Gyllenhaal, alžírsky scenárista Boualem Sansal a nemecká herečka Barbara Sukowa.

Čestného Zlatého medveďa si v utorok 14. februára preberie americká filmová hviezda Meryl Streep. Festival pri tejto príležitosti uvádza malú prehliadku jej najvýznamnejších diel a súčasťou ceremónie bude i predstavenie novinky The Iron lady (Železná lady), kde laurétka stvárnila bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherovú.

Cenu Berlinale kamera festival udelí nemeckému filmárovi Haro Senftovi – aj pri príležitosti storočnice štúdií v Babelsbergua americkému špecialistovi na zvuk a priekopníkovi v tejto oblasti, meno ktorého pozná vari každý – Rayovi Dolbymu.

O cenu za najlepší filmový debut sa naprieč všetkými festivalovými prehliadkami uchádza 26 prvých dlhometrážnych filmov. O svojho Zlatého medveďa súťaží aj 28 krátkych snímok.

Politicky a spoločensky angažované témy tradične ponúka prehliadka Panorama v podobe 53 dlhých snímok z 37 krajín. Medzi nimi aj Cherry Stephena Elliotta, Indignados Tonyho Gatlifa, La mer á l‘aube Volkera Schlöndorffa či Herr Wichmann aus der dritten Reihe Andreasa Dresena.

Diela mladších filmárov, prelomové a priekopnícke snímky tradične uvádza prehliadka Forum, ktorá tohto roku ponúka 63 filmov. Šesť desiatok filmov pre deti a mládež sústreďuje prehliadka Generation. Aktuálnu domácu tvorbu mapuje prehliadka Perspektive Deutsches Kino.

Hlavná retrospektíva Die Rote Traumfabrik ponúka v zrekonštruovanej podobe diela, ktoré vzišli z rusko-nemeckej spolupráce v rokoch 1921-36. Nechýbajú filmy Protozanovove, Pudovkinove, Kulešovove, Vertovove a ďalších ruských klasikov. Dovedna retrospektíva uvedie 44 titulov.

Druhá retrospektívna prehliadka zhrnie storočnú históriu berlínskych filmových štúdií Babelsberg od Sternbergovho Modrého anjela (1929) až po Daldryho Predčitateľku (2008)

Ani tohto roku nechýba sekcia spájajúca filmové zážitky s chuťovými – Kulinarisches Kino, v ktorej známi šéfkuchári varia podľa vybraných filmových diel. Platiaci diváci tohto roku môžu nielen večerať pri filme, ale i diskutovať. Každá večera má svojich hostí, medzi ktorými budú aj Jean Reno, skutočná Erin Brockovichová či riaditeľ festivalu Dieter Kosslick.

Mladí filmári, autori filmovej hudby, filmoví kritici a novinári z celého sveta sa od 11. do 16. februára na pôde festivalu zišli na Talent Campuse, kde môžu nielen sledovať festivalové filmy, ale aj diskutovať s tvorcami – hosťmi festivalu a zúčastňovať sa na tvorivých dielňach pod vedením Juliette Binoche, Wernera Herzoga, Mike Liegha, Andie MacDowell, Keanu Reevesa, Jasmily Žbanič a ďalších.

Spomenúť treba i Európsky filmový trh EFM, na ktorom sa zúčastňuje takmer sedemtisíc filmových profesionálov z 90 krajín a premietnu tu viac filmov ako na festivale, určenom pre verejnosť.

Súčasťou Berlinale je i Co-Production Market, teda koprodukčný trh, kde si autori a projekty z celého sveta hľadajú prostriedky na realizáciu.

Naprieč festivalovými prehliadkami sa tiahne aktivita Fokus Arabischer Frühling, špecializovaná na filmové odozvy aktuálnej série revolúcií v arabských štátoch.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.