Alvin a Chipmunkovia 3 (Alvin and The Chipmunks: Chip-Wrecked)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 


Alvin_1_resizeUž je tomu 50 rokov čo autor a spevák Ross Bagdasarian st. zložil hit The Chipmunk Song. Na začiatku to bol šibal Alvin, ku ktorému neskôr pribudli Simon a Teodor, a tak vznikli Chipmunkovia.  Spievajúce veveričky debutovali v televízii a mali veľký úspech. Keďže sa ich ľudia nevedeli nasýtiť, pesničky sa spievali, získali mnoho cien v roku 2007 vznikol film Alvin a Chipmunkovia, ktorý zarobil viac ako 350 miliónov dolárov, čoskoro nasledovalo druhé pokračovanie a do tretice prichádza do kín snímka Alvin a Chipmunkovia 3 v réžii Mika Mitchella.

Bagdasarian st. nazval svojich Chipmunkov podľa svojich zamestnancov spoločnosti Liberty a pesničky začal nahrávať pod pseudonymom David Seville a pod týmto menom sa dostal do sveta animovaného filmu Dave Seville, ktorého v treťom pokračovaní hrá Jason Lee. Dave, ochranca Chipmunkov, v druhom pokračovaní už aj tria Chipettiek ( Žanetka, Eleanor a Brittany), má so svojimi miláčikmi veľa problémov, najmä s Alvin_3_resizeneposlušným Alvinom. Dave robí čo je v jeho silách a nehľadí ani na to, že mu predtým spievajúce veveričky zdevastovali dom, zničili kariéru. Spravil síce z Alvina, Simona a Teodora popové hviezdy, ale veľa vďaky sa mu nedostalo. Napriek tomu sa rozhodne vziať svojich miláčikov, vrátane Žanetky, Eleanor a Brittany,  na výlet luxusnou loďou. No neboli by to Chipmunkovia a Chipettky, keby vydržali na jednom mieste a poslúchali. Pochopiteľne obrátia luxusnú loď hore nohami, ale hovorí sa, že dovtedy sa chodí s krčahom na vodu kým sa nerozbije, a to sa našim hrdinom aj stalo. Vyvádzali a šantili na palube, až kým ich sa papierový šarkan neodtrhol a naši šiesti nezbedníci sa neocitli na sopečnom ostrove. Alvin_5_resizeA teraz stoja pred neľahkou otázkou, ako sa dostať domov. Čo všetko by dali za to keby sa zrazu objavil Dave a vzal ich domov, lenže neprichádza. Svojrázne veveričky však  netušia, že ani ostrov nie je tak opustený, ako sa zdá a tiež, že Dave ich nikdy neopustí riskujúc aj to, že ich hľadá s nepriateľom, neúspešným hudobným producentom v pätách. Vzájomne blúdia po ostrove a hľadajú sa. Medzitým sa trasie zem, zoznámia sa so stroskotankyňou Zoe (Jenny Slate), ktorá keď ich zbadá si myslí, že blúzni, zažijú tropické dažde, spia pod palmovými listami, Simona uštipne pavúk, prosto zažívajú strasti a slastí stroskotancov. No a tancujú, spievajú, tešia sa zo života. O to väčšie starosti má o nich Dave a verí v zázrak. Neprezradím viac, ale jedno je isté, že všetko nakoniec dobre dopadne.

Tak ako v predošlých filmoch o veveričkách je obdivuhodná kombinácia hraného filmu a animovaného. Animované postavičky organicky splynú s realistickým prostredím i hercami  a ilúzia, že možno existujú aj takéto živé a horiace potvorky, je dokonalá. Ich symbióza a splynutie s reálnym svetom, vďaka počítačovej grafike, je dovedené do maximálnej presnosti a precíznosti. K hudbe, ktorá hrá vždy dominantnú úlohu vo filme o Chipmunkoch, sa v treťom pokračovaní pridalo aj prostredie, v ktorom sa dej odohráva. Najviac sa nakrúcalo na Havaji (scény z ostrova) a tiež na Floride, odkiaľ vyplávali na luxusnej lodi. V Kanade sa nakrúcali interiéry lode, salóniky, luxusné kajuty a kasíno. Štáb zavítal aj do Alvin_9_resizeVancouvru a Britskej Kolumbii, nič však neohúrilo viac ako krásy Havajského ostrova. V treťom pokračovaní o veveričkách odznejú populárne hity, napríklad z tých starších je to pesnička Vocation od skupiny The Go-Go´s,  zo súčasných zasa S.O.S, ktorý spieva Rihanna a tiež pesnička od Lady Gaga Bad Romance. Možno sa soundtracku k tomuto filmu dostane taká pozornosť ako predošlým. Prvému soundtracku z roku 2007 udelila RIAA platinovú platňu,  druhému z roku 2009 zlatú platňu  a zaradil sa medzi najlepších v rebríčku Bilboard 200.

Ideiou snímky Alvin a Chipmunkovia 3 je predovšetkým dôraz na ich dospievanie. Dôraz na to, že detstvo pomaly odchádza a už by sa mali okrem hier naučiť aj niesť zodpovednosť za svoje činy, Alvin_12_resizeuvažovať o svojom živote, ale najmä o svojich činoch, ktoré sú neraz, najmä v prípade Alvina síce zábavné, hravé a detské,  ale v konečnom dôsledku nerozvážne, navyše vyplývajúce z neustáleho vzdoru  a neschopnosti prispôsobiť sa. Vypočujme si režiséra, čo hovorí na túto tému: „ Kľúčovou témou je dospievanie Chipmunkov a to, aké je ťažké pre rodičov, v tomto prípade Dava, nechať svoje deti, aby sa stali nezávislými.  Tento príbeh sa môže týkať každého, hoci je to film o spievajúcich, tancujúcich a dobrodružstvo hľadajúcich Chipmunkoch.“ (Kto nesledoval tieto príbehy Dave – otec je človek z mäsa a krvi, Chipmunkovia a Chipettky – deti digitálne animované veveričky).

Od vzniku pesničky o veveričkách a o tých čo po nej nasledovali by sme mohli veľa popísať. Preto len krátko: pesničky sa môžu pochváliť mnohými cenami Grammy a platinovými platňami. Za zmienku hádam stojí, že prvý animovaný film o Chipmunkoch vznikol v roku 1981, v roku 1983 triumfovala animovaná televízna show a v tom roku sa „narodili“ aj Chipettky. Animovaných filmov o Alvinovi a jeho priateľoch vzniklo niekoľko a boli neraz nominované na cenu Emmy, prelom však nastal v roku 2007, keď uzrel svetlo sveta prvý Alvin a Chipmunkovia spracovaný už spomínanou počítačovou grafikou. Druhý zarobil už vyše 440 miliónov dolárov. Tretí na celkovú bilanciu ešte čaká.

Alvin_13_resizeAlvin a Chipmunkovia 3 je však film predovšetkým pre deti a bude rozhodne prínosom najmä preto, že okrem krásnej prírody a vynachádzavých trikov, pridáva do určitej miery aj výchovný aspekt, a to spôsobom didakticky sa nevnucujúcim, len tak akoby pomimo. Film je dabovaný česko – slovenský: Chipmunkov hovoria českí herci a Chipettky slovenské herečky. Nápad originálny, ale nie bez úskalia.  Malí hrdinovia hovoria šišlavo - brebtajúc detsky a prechod z jednej reči do druhej sťažuje orientáciu. Zrozumiteľnejšie vyznejú česky hovoriace veveričky, Chipettkám neraz nerozumieť. Treba len dúfať, že deti zaujme viac videné, ako počuté.

Alvin_2_resizeAlvin a Chipmunkovia 3 ( Alvin and The Chipmunks: Chip-Wrecked), USA, 2011
Réžia: Mike Mitchell
Scenár: Jonathan Aibel, Glenn Berger
Kamera: Thomas E. Ackerman
Hudba: Mark Mothersbaugh
Producenti: Ross Bagdasarian Jr, Janice Karman, Neil A. Machlis
Hrajú: Jason Lee, David Cross, Jenny Slate
Chimmunkov a Chipettky dabujú: Zbyšek Pantuček, Martin Stránský, Jan Maxián, Tomáš Juřička, Ivo Hrbáč, Zuzana Norrisová, Vanda Károlyi – Konečná, Zuzana Ďurdinová, Kateřina Lojdová
Foto: Bontonfilm

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.