Silvestrovská noc (New Year's Eve)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Silvester_3_resizePri mene majstra americkej romantickej komédie Garryho Marshalla si okamžite  spomenieme na jeho najúspešnejší film Pretty Woman, ktorý ho katapultoval na špicu v tomto žánri. Preslávil nielen jeho, ale aj Juliu Roberts a Richarda Gera. V týchto dňoch prichádza do našich kín jeho najnovšia (akože inak)  romantická komédia pod názvom Silvestrovská noc.

Newyorský rodák Garry Marshall (1934), vlastným menom Gary Marsciarelli, vyštudoval žurnalistiku, bol reportérom New Daily News, ale tiež bubeník v džezovej kapele. V rodine nie je sám, kto sa venuje  filmu. Jeho mladšia sestra Penny Marshall je úspešná herečka,  producentka i režisérka.  Garry začínal ako scenárista, jeho celovečerným debutom je snímka Young Doctor in Love (1982),  po ktorom nasledoval film Cez Silvestrovk_noc_7_resizepalubu (1987) s Goldie Hawn a Kurtom Russellom v hlavných úlohách, ale na výslnie ho vyniesol až spomínaný film Pretty Woman (1990). K jeho najpozoruhodnejším filmom patria Frankie a Johnny (1991), ktorom dostali príležitosť Al Pacino a Michelle Pfeiffer, v  Božskej lsti (1996) zasa Greg Kinnear a Maria Pitillo. V Neveste na úteku (1999) sa opäť stretli  osvedčení partneri Julia Roberts a Richard Gere. Za zmienku stoja aj snímky Valentín (2010), Denník princeznej (2001), Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození (2004). Vo filme Život s Helenou (2004) si zahrala hlavnú úlohu Kate Hudson a v  snímke Vlastné pravidlá (2007) Jane Fonda.  Podrobnejšie spomínam herecké obsadenie preto, lebo Marshall si na ňom dá veľmi záležať a práve jeho cit pre výber Silvestrovsk_noc_4_resizehercov mu zaručuje kasový úspech. Vo filme Silvestrovká noc sa mihol azda každý, kto v súčasnosti v  Hollywoode niečo znamená. Hádam ani v jednom jeho filme sa tak nehemží toľkými veľkými menami. Napríklad Hilary Swank, Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Sarah Jessica Parker, Jesica Biel, Robert De Niro, Jon Bon Jovi, Zac Efron, Aston Kutcher, a to som spomenula len tých najznámejších. No a zabudla som ešte na jeho obľúbenca Hectora Elizonda, ktorý hrá vo všetkých jeho filmoch, teda ani v tomto nemohol chýbať. S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že Silvestrovská noc je zároveň prehliadkou hollywoodskej smotánky.

Silvestrovsk_noc_3_resizePo vyčerpávajúcom vianočnom maratóne prichádza posledný veľký sviatok v roku - Silvester. Niektorí ho milujú, tešia sa na zábavu, no sú aj takí, ktorí ho z hĺbke duše nenávidia. Dôvody sú rôzne. A zo zmesi tešiacich sa a nenávidiacich uplietli scenáristka Katherine Fugate a Garry Marshall mozaiku príbehov, ktoré  vrcholia pred úderom polnoci na Times Square v New York City. Najväčšie starosti má mladá žena poverená ceremoniálom odbíjaná starého roku, lebo svetoznáma veľká guľa sa zasekla. Nikto si nedokáže ani predstaviť, čo by sa stalo keby sa mechanizmus nedal opraviť. Manželské páry súťažia o finančnú odmenu za narodenie prvého dieťaťa roku, mladý muž čaká rok na Silvester_2_resizestretnutie so svojou vysnívanou láskou, ale má nehodu a nevie či na miesto stretnutia dorazí, zakomplexovaná a nesmelá úradníčka dá výpoveď, lebo sa rozhodla žiť podľa vlastných predstáv. Známy spevák zbabelo vycúval zo sľubu manželstva, no teraz to ľutuje a chce si svoju vyvolenú udobriť, matka má problémy s pubertiačkou, ktorá chce stoj čo stoj osláviť Silvestra  na Times Square so svojou láskou i partiou. A takto by sme mohli pokračovať ďalej. A tieto osudy sa navzájom prepletajú a rozpletajú. Spoločným menovateľom filmu poskladanom z epizód je, že táto noc je magická, čas na bilancovanie, prijímanie predsavzatí (väčšinou sa neplnia) a obzretím sa za uplynulým rokom. A tiež konštatovaním, že v túto noc byť sám je veľmi bolestivé.

Silvestrovk_noc_12_resizeAk čakáme od filmu len zábavu, trochu rozveselenia tak Silvestrovská noc je ideálnym príspevkom na chvíľkové rozptýlenie. Garry Marshall  sa však tentoraz dosť vzdialil od svojich úspešných filmov. Pre jeho fanúšikov bude snímka do istej miery sklamaním, obsahovo príliš vykráda už dávno povedané a videné, epizódy sú predvídatelné, hemží sa to klišém, často aj istou dávkou naivity a podcenenia diváka. Našťastie, keď sa už všetko rúti niekam do dávno prebádaných končín, tvorca zatiahne záchrannú brzdu a vyhne sa karambolu. Režisér je skúsený borec, realizačne neklesne pod priemer a miestami vtipné dialógy z úst osvedčených hereckých osobností veľa zachránia. Nejako im to uveríme a ani dlho nad vyrieknutými  sentenciami neuvažujeme. Podarilo sa mu však predsa len niečím prekvapiť – do poslednej chvíle v istých rozuzleniach (nie vo všetkých) nevieme, kto s kým nakoniec ostane a,  kto ku komu bude patriť. Žiaľ, len v niektorých prípadoch, ale aj  za to vďaka.

Silvestrovsk_noc_2_resizeNedávno sa môj kolega pri inej romantickej komédii čudoval nad mojimi výhradami zo slovami: A čo od romantickej komédie očakávaš ? A hneď si aj odpovedal, že zábavu a dosť. Možno v podstate súhlasiť, ale aj v tomto žánri sú špičkové diela, priemerné i nepodarky. Silvestrovská noc nie je ani nepodarok, ani nadčasové, ani objavné dielo, len taký slušný priemer, pri ktorom si účastníci možno  účastníci užili viac zábavy, ako divák v kine. Na obranu filmu sa žiada povedať, že komédia sa robí oveľa ťažšie ako srdcervúca dráma. No a keď je navyše o postihnutých alebo ľuďoch týraných, zneužívaných a nespravodlivo prenasledovaných, má Oscara takmer istého. Samozrejme, precízna realizácia všetkých zložiek je hlavnou  podmienkou. Komédia ako taká, romantickú komédiu nevynímajúc, má málokedy takú šancu, môže byť akokoľvek dokonale spracovaná a navyše dosiahnuť milióny prekračujúci kasový úspech, nemá také šance na ocenenie. Je to, žiaľ, realita.

Silvestrovsk_noc_5_resizeBolo by však nespravodlivé obísť bez povšimnutia niektoré evidentné klady filmu, napríklad protagonistov Silvestrovskej noci. Herecké výkony, veľmi presne a precízne zvolených hercov, možno hodnotiť ako dokonalú súhru tímovej práce. Všetci hrali dobre, ale scenár nikomu nadpriemer nedoprial. Kamera Charlesa Minského  sugestívne zdôraznila, najmä vizuálnu stránku a atmosféru mesta, ale aj jednotlivé herecké kreácie. Osobne by som vyzdvihla hudbu Marca Beltramiho (aj evergreeny), ktorá výstižne podfarbila atmosféru a hemženie silvestrovskej noci v New York City. Celkove pre dobrú profesionálnu prácu, ničím  neurážajúcu vkus diváka, bude Silvestrovská noc Garryho Marshalla oživením repertoáru našich kín.

Silvester_resizeSilvestrovská noc (New Year´s Eve), USA, 2011
Réžia Garry Marshall
Scenár: Katherine Fugate
Kamera: Charles Minsky
Strih: Michael Tronick
Hudba: John Debney
Hrajú: Halle Berry, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Abigail Breslin, Chris „Ludacris“ Bridges, Robert De Niro, Josh Duhamel, Zac Efron, Hector Elizondo, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Seth Meyers. Lea Michele, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Til Schweiger, Hillary Swank, Sofia Vegara a ďalší
Foto: Continental film

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.