Nominované filmy na Európske filmové ceny prináša ASFK

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

ASFK_logo_resizeZástupcovia Európskej filmovej akadémie (EFA) zverejnili počas Filmového festivalu európskych filmov v španielskej Seville nominácie na 24. Európske filmové ceny.  Veľké šance na úspech s dovedna ôsmimi nomináciami má najnovšia snímka režiséra Larsa von Triera Melancholia. Bude súťažiť v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepšia kamera, najlepší scenár, najlepší strih a najlepšia výprava. Okrem tohto titulu sa o prestížne filmové ceny v rôznych kategóriách uchádza ďalších šesť filmov, ktoré na Slovensko prináša Asociácia slovenských filmových klubov. Niektoré sú práve v kinách, no na tri z nich sa diváci môžu ešte len tešiť. V SR sa objavia v prvom polroku 2012.

V najvýznamnejšej súťažnej kategórii – Najlepší európsky film roku 2011 sa o víťaznú cenu EFA zo šiestich nominovaných uchádzajú štyri diela z distribúcie ASFK. Dánska dráma režisérky Susanne Bier Lepší svet (2010) mala premiéru v SR 25.8.2011. Na belgicko-francúzsko-taliansky film Chlapec na bicykli (2011) slávnej režisérskej a scenáristickej dvojice Jean-Pierre a Luc Dardenne sa diváci môžu tešiť v roku 2012. V kinách ich bude onedlho čakať aj fínsko-francúzsko-nemecká komediálna dráma Le Havre (2011) kultového fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho (premiéra v SR 2012). A spomínanú dánsko-švédsko-nemecko-francúzsku snímku Melancholia si diváci môžu v kinách  pozrieť práve teraz –  v programe 17. putovnej prehliadky Projekt 100, ktorá potrvá do konca roku.

Z celkového počtu trinásť nominovaných európskych filmov sedem zakúpila do distribúcie ASFK. Tieto filmy si vyslúžili úctyhodných 26 nominácií z celkového počtu 39 vo všetkých kategóriách.

O titul Najlepší európsky režisér roku 2011 budú  bojovať režiséri všetkých vyššie uvedených filmov: Susanne Bier, Jean-Pierre a Luc Dardenneovci, Aki Kaurismäki,  Lars von Trier a v súboji o priazeň kritiky sa s nimi stretne aj jeden z najvýznamnejších súčasných maďarských režisérov Béla Tarr (jeho snímka Turínsky kôň je tiež uvedená v tohtoročnej prehliadke Projekt 100). Turínsky kôň získal aj ďalšie dve nominácie v kategóriách Najlepšia kamera a Najlepšia filmová hudba. Medzi piatimi herečkami nominovanými na najvyššie európske ocenenie Najlepšej ženskej hlavnej úlohy Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg (Melancholia) a Cécile de France (Chlapec na bicykli). O titul Najlepšieho európskeho herca budú zasa súperiť  piati mužsí predstavitelia, medzi nimi aj Mikael Persbrandt, ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme Lepší svet; klasik francúzskeho herectva Michel Piccoli (Habemus Papam, nominovaný aj v kategórii Najlepšia výprava, do distribúcie v SR sa dostane v roku 2012) a André Wilms za postavu Marcela Marxa vo filme Le Havre.

V kategóriách Najlepší scenárista 2011 sú nominovaní: Jean-Pierre a Luc Dardenne (Chlapec na bicykli), Anders Thomas Jensen (Lepší svet), Aki Kaurismäki (Le Havre) a Lars von Trier  (Melancholia). O Cenu Carla Di Palmu pre Najlepšieho európskeho kameramana 2011 sa uchádzajú medzi inými aj Manuel Alberto Claro (Melancholia), Fred Kelemen (Turínsky kôň). Cenu pre Najlepší strih 2011 si tento rok odnesie buď Mathilde Bonnefoy  za film Tri (r. Tom Tykwer, premiéra ASFK 3.11.2011 ) alebo Molly Malene Stensgaard za Melancholiu. Ocenenie za Najlepšiu výpravu 2011 získa možno Paola Bizzarri za scénu vo filme Habemus Papam a možno Jette Lehmann za Melancholiu. A o titul Najlepšieho skladateľa 2011 zabojuje aj tvorca hudby k filmu Turínsky kôň Mihály Vig.

O tom, kto napokon prestížne ocenenia v jednotlivých kategóriách získa bude rozhodovať vyše 2500 členov EFA. Mená víťazov zaznejú na slávnostnom ceremoniáli 3. decembra v Berlíne. V tejto chvíli je však jasné, že ktorýkoľvek z filmov, či tvorcov ocenenie získa, v klubotéke ASFK pribudne ďalší film, ktorý sa bude môcť pýšiť prestížnym európskym “Oscarom”.
Európska filmová akadémia bola založená v roku 1988 s cieľom podporovať európske filmy. Sídli v Berlíne. Jej zakladajúcim prezidentom bol švédsky režisér Ingmar Bergman a jej súčasným prezidentom je nemecký režisér Wim Wenders.

Filmy z distribúcie ASFK, ktoré získali Európske filmové ceny v predchádzajúcich štyroch rokoch v rôznych kategóriách:

2010 – Mr. Nobody (Jaco van Dormael )
2009 – Biela stuha (r. M. Haneke) / Prorok (r. J. Audiard) / Antikrist (L. Von 
Trier) / Svätá tráva (r. A. Wajda)
2008 – Gomora (r. M. Garrone)  / Katyň (r. A. Wajda) / Valčík s Baširom (r. A.
Follman) / Hlad (r.S. McQueen) / René (r. H. Třeštíková)
2007 –  4 mesiace, tri týždne, dva dni (r. C. Mungiu)
_______________________________________________________________

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.