Johnny English sa vracia (Johnny English Reborn)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

johnny_english_2bBývalý agent britskej tajnej služby Johnny English sa po fiasku v Mozambiku utiahol – ako každý správny superhrdina – do tibetského kláštora, kde sa oddáva meditáciám, tréningu bojových umení a ...posilňovaniu odolnosti pohlavného ústrojenstva proti bolesti. Rowan Atkinson sa vracia v hlavnej role pokračovania neveľmi úspešnej a kritikou nemilosrdne strhanej bondovskej paródie z roku 2003.

Rowan Sebastian Atkinson (1955, Veľká Británia) je už po viac než tri desaťročia jedným z najpopulárnejších britských komikov. Verných fanúšikov si získal seriálom Čierna zmija (od 1983), no svetovú slávu mu priniesol jeho Mr. Bean (od 1990). V roku 1995 prišiel ako inšpektor Raymon Fowler v seriáli z policajnej stanice The Thin Blue Line. Jeho komika spočíva na excentrickej fyziognómii, mimike, gestikulácii a práci tela. Vystačí si s minimom slov a výdatne ťaží z poetiky nemej grotesky, najmä Bustera Keatona a Harolda Lloyda. Atkinsonov humor je spravidla situačný, často parodický, všeobecne prístupný, zrozumiteľný a nekladie na diváka vysoké nároky. Gagy a komické situácie sa často zakladajú na hrdinovej ťarbavosti, nevhodných reakciách a komických zámenách dvojníkov, ale i absurdných a poetických situáciách. Jeho hrdinovia sú akoby nevinne detinskí, slabí, citliví až neurotickí, ale často zároveň aj záporní a svojrázne „zlí“.

Johnny_English_16Divadelný a televízny komik Atkinson je vynikajúcim predstaviteľom komických vedľajších postáv v hraných celovečerných filmoch ako Štyri svadby a jeden pohreb alebo Láska nebeská. No jeho sólové projekty určené pre kiná stroskotávajú. Ostávajú sledom skečov, chýba im pevnejšia forma, silný, zaujímavo vyrozprávaný príbeh i réžia, schopná udržať film ako vyvážený harmonický celok. Snímky Bean (1997), Johnny English (2003) a Prázdniny pána Beana (2007) sú sledom komických výstupov, navlečených na veľmi chabú dejovú niť a ich dávkovanie i kvalita sú na pôdoryse dlhometrážneho filmu veľmi nevyvážené. Od predchádzajúcich Atkinsonových videofilmov sa líšia bohatšou výpravou a hosťovaním známych hercov vo vedľajších úlohách.

Johnny English z roku 2003 predstavil chaotického agenta tajnej služby MI7, ktorý by chcel kráčať v stopách Jamesa Bonda, no bližšie má k inšpektorovi Clouseauovi. Vtip stál na zámenách dvojníkov i na Englishovej neschopnosti vidieť zjavné súvislosti a rozoznať skutočného protivníka. Johnny English sa vracia (v origináli však skôr Znovuzrodenie Johnnyho Englisha) používa identické motívy, postupy aj celé gagy.

Johnny_English_11Scenárista William Davies (Dvojičky, Spláchnutý, Ako si vycvičiť draka) namiešal typický bondovský koktail akčných i romantických scén, často bez ohľadu na kauzalitu a logiku, s presvedčením, že originalitu im dodá Atkinson. Jeho bondovská paródia je plná klišé, bezzubá a plytká – veď zámerom nie je zosmiešňovať originál, ale dodať Atkinsonovi materiál na jeho skeče. Režisér Oliver Parker (Othello, Ideálny manžel, Je dôležité mať Filipa, Dorian Gray) tiež neprišiel so žiadnymi pôvodnými, výnimočnými nápadmi a sústredil sa skôr na asistovanie, aranžovanie a zaisťovanie priestoru pre Atkinsona ako na tvorbu či novátorstvo. Gillian Anderson, Dominic West, Rosamund Pike a najmä Daniel Kaluuya v role mladého agenta Tuckera Atkinsonovi oddane a s pokorou nahrávajú. A ten, tak ako to všetci očakávame, je opäť stredobodom, bláznivým neurotickým chaotikom akoby z iného vesmíru, ktorý – s nesmiernou dávkou šťastia – napokon napriek všetkému triumfuje. Horšie je, že hoci nás Atkinson neraz rozosmeje, ani on neprichádza s ničím novým a rovnakú zábavu by sme si užili pri sledovaní pôvodného Johnnyho Englisha alebo niektorého z filmov o Beanovi. Pretože English je vlastne iba Bean ... v tajných službách jej veličenstva. Jediným dôvodom, prečo vznikol Johnny English sa vracia je, že staršie filmy nemajú v súčasnej distribúcii šancu. A tak prichádza Johnny English nie znovuzrodený, ale recyklovaný.

Johnny_English_14Johnny English sa vracia nie je film pre fanúšikov Jamesa Bonda, agentských snímok, ani pre tých, ktorí majú radi paródie. Je výlučnou záležitosťou Rowana Atkinsona a obdivovateľov jeho humoru. A tak sú reakcie znechutených kritikov opäť v priamom kontraste s reakciami vcelku spokojných divákov.

Johnny English sa vracia 
Johnny English Reborn
101 minút
USA-Veľká Británia-Francúzsko 2011
 Scenár: William Davies, Hamish McColl. Réžia: Oliver Parker. Kamera: Danny Cohen. Strih: Guy Bensley. Hudba: Ilan Eshkeri. Účinkujú: Rowan Atkinson, Dominic West, Gillian Anderson, Rosamund Pike, Mark Ivanir, Togo Igawa, Richard Schiff, Burn Gorman, Ben Miller, Tim McInnerny, Chris Mansfield, Daniel Kaluuya a ďalší.
Premiéra 13. októbra 2001

Foto: Tatrafilm

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.