DVD edícia Šťastie príde v nedeľu

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

SFU_resizeV piatok 7. októbra 2011 vyjde na DVD druhý titul z edície Slovenský film 40. a 50. rokov, ktorú pripravili na tohtoročnú jeseň Slovenský filmový ústav (SFÚ) a vydavateľstvo Petit Press. Je ním veselohra Jána Lacka Šťastie príde v nedeľu o vášnivých stávkaroch, ktorá je zábavnou karikatúrou túžby po ľahkom zárobku vo vtedajšej spoločnosti.


Filmový režisér Ján Lacko sa ako jediný slovenský filmár dlhší čas venoval komediálnemu žánru. Po predchádzajúcej skúsenosti s dokumentárnym filmom nakrútil v roku 1958 dva dlhometrážne hrané filmy – adaptáciu divadelnej hry Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra pod názvom Statočný zlodej a súdobú komédiu o náruživých športkároch Šťastie príde v nedeľu. Vystupujú v nej traja mladí muži, ktorých privádza spoločné „športkárenie“ do rôznych nepríjemných a často komických situácií. Ich predstavy o rýchlom zbohatnutí sa však čoskoro rozplynú. Film je vtipnou karikatúrou túžby po ľahkom a pohodlnom zárobku prostredníctvom stávky v lotérii.

Stastie_pride_v_nede_N_19_F_resizeV obidvoch prípadoch Lackových hraných filmov bol autorom filmového scenára renomovaný dramatik a scenárista Ivan Bukovčan. Film Šťastie príde v nedeľu sa odohráva v bratislavských exteriéroch a pre dnešného diváka zaznamenáva už neexistujúce bratislavské miesta (trhovisko na Rybnom námestí či Tatra kabaret). Vo filme sa objaví aj dnes už historická električka prototyp T2 ev. č. 6002. Hlavné úlohy stvárnili už v tej dobe známi herci – Ivan Mistrík a Anton Mrvečka. Pre Mariána Kleisa to bola jeho prvá veľká filmová príležitosť. Hlavnú ženskú úlohu stvárnila členka zájazdového Dedinského divadla Renáta Dočolomanská, v postave čašníka sa objavil  jazzový hudobník Juraj Lehotský. Text ústrednej piesne napísal český herec a divadelný režisér Jiří Suchý a naspieval spevák Jozef Kuchár.

Veselohra Šťastie príde v nedeľu sa odohráva počas horúceho leta a aj napriek rôznym peripetiám, ktoré musia protagonisti zvládnuť, z nej sála uvoľnená a bezstarostná atmosféra. A rovnakom duchu si na nakrúcanie filmu spomína aj predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Renáta Dočolomanská-Tesárková. Išlo o jej prvú a zároveň aj poslednú skúsenosť s filmovaním, pretože sa vždy viac venovala divadlu. Keď nakrúcala Šťastie príde v nedeľu, mala dvadsaťdva rokov. Stastie_pride_v_ne_N_2_CB_resizeSpoluprácu s Jánom Lackom opisuje ako príjemnú skúsenosť: „Bolo to nádherné. Aj práca s celým štábom, kameramanmi a maskérmi bola veľmi príjemná. Pre mňa malo filmovanie silnú dovolenkovú atmosféru. Veľa ľudí sa na nás počas nakrúcania chodilo pozerať. Ako to vždy býva pri filmoch, všade nás zvykol obkolesiť dav zvedavcov.“ Nakrúcanie ale brala vážne. „K filmovaniu som musela pristupovať zodpovedne, lebo som vlastne robila svoj vôbec prvý film. A ten sa, samozrejme, nakrúca na preskáčku po jednotlivých záberoch a nie chronologicky. V tom to bolo pre mňa nové. Nemohla som byť kontinuálne zapojená do deja, musela som sa pripravovať zvlášť na každý záber. Mali sme ale všetko dopredu odskúšané, s režisérom sme si svoje úlohy vopred prešli a mohli sme ísť ´ostrú´.“

 

Film Šťastie príde v nedeľu sa nakrúcal počas štyroch mesiacov od júla do novembra 1958 a k divákom sa dostal vo februári roku 1959. Jeho celkový rozpočet dosiahol sumu 3 083 000 Kčs. Filmová kritika film prijala rozpačito a okrem jednoznačne pochvalných názorov sa v dobovej tlači objavili aj jeho kritické hodnotenia.

Informácie sú spracované z časopisu, ktorý je súčasťou vydania DVD

Šťastie príde v nedeľu(1958)
Réžia: Ján Lacko ● Námet: Ivan Bukovčan ● Scenár: Ivan Bukovčan ● Kamera: Vladimír Ješina ● Hudba: Milan Novák ● Strih: Maximilián Remeň ● Zvuk: Václav Škvor ● Architekt: Rudolf Kováč ● Vedúci výroby: Karol Bakoš ● Hrajú: Hrajú: Marián Kleis st., Anton Mrvečka, Ivan Mistrík, Renáta Dočolomanská, František Dibarbora, Štefan Mišovic, Emil Horváth st., Jozef Kuchár, Anna Liďáková, Július Bulla, Ladislav Fecko, Zdeněk Říha, Juraj Šebok, Michal Belák, Magda Gregorová, Jozef Čierny, Juraj Lehotský, Jozef Hanúsek, Josef Křepela, Gejza Sedlák, Adam Matejka, Jozef Kroner, Alexander Loderer, Jindřich Láznička, Eugen Stollmann, Viliam Polónyi, Božena Slabejová a ďalší ● Minutáž: 85 min. ● Distribučná premiéra: 27. 2. 1959
Viac: www.sfu.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.