Projekt 100 slávnostne otvorí Erotikon

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

ASFK_logo_resizeOd 8. septembra  až do 31. decembra 2011 sa rozkrútia premietačky v 41 filmových kluboch a kinách v 33 mestách po celom Slovensku.  Predstavia ďalšiu desiatku výnimočných filmových diel sedemnásteho ročníka najväčšej putovnej prehliadky, ktorá je jedinečnou oslavou nekomerčnej filmovej kultúry na Slovensku. Projekt 100 – 2011 slávnostne otvorí historicky najstaršia snímka v programe – Československý film režiséra Gustava Machatého z roku 1929 – nemý Erotikon, ktorý bude naživo sprevádzať český hudobný projekt FORMA.



Tohtoročný Projekt 100 prinesie unikátny výber desiatich filmov vysokej umeleckej kvality. Filmoví nadšenci nájdu v programe prehliadky diela, ktoré v posledných dvoch rokoch žali úspech na medzinárodných festivaloch (MFF Cannes, MFF Berlín, MFF Benátky, MFF Moskva, atď). Vďaka Projektu 100 sa do slovenskej distribúcie dostanú naozaj výnimočné filmy, ako napríklad thajské prekvapenie MFF Cannes 2010 Strko_Bnm_2_resize– mystický príbeh Strýko Búnmí (ocenený Zlatou palmou) uznávaného thajského režiséra A. Weerasethakula. Na plátnach kín si však opäť nájde svoje miesto aj geniálne dielo Taliana Luchina Viscontiho Smrť v Benátkach (1971), ktoré bude jedným z najnáročnejších zážitkov tohtoročnej prehliadky.

 

Nové generácie filmových divákov sa pokúsi očariť aj titul, ktorý prehliadku tento rok slávnostne otvorí – nemý Erotikon Gustava Machatého z roku 1929. Škandálmi opradenú, v čase svojho vzniku veľmi erotickú drámu, ktorá mala režisérovi dopomôcť k medzinárodnej sláve, povýšil Machatý vďaka svojmu geniálnemu štýlu a prevratnej kamere Václava Erotikon_5_resizeVícha na majstrovské dielo. Medzinárodné obsadenie, v hlavnej úlohe so slovinskou kráľovnou krásy Itou Rinou len potvrdilo kozmopolitné ambície diela.
Ku klasickým dielam Projektu 100 – 2011 patrí tiež prvý farebný film vynikajúceho francúzskeho komika Pierra Étaixa, fantasticko-groteskný, muzikálovo ladený poetický kúsok Veľká láska (1968).  Na scenári Étaix spolupracoval s J.C. Carrièrom (scenáristom takých velikánov  ako Buñuel, Forman, Wajda, Schlöndorff, Malle či Godard). Pred filmom uvedieme Étaixovu dvanásťminútovú čiernobielu snímku Všetko najlepšie (1961), ktorá získala Oscara a cenu BAFTA.

Početnejšiu časť programu budú tvoriť najnovšie diela už preslávených tvorcov, ale aj podmanivé snímky menej známych režisérov z rokov 2009 – 2011. Diváci vo výbere nájdu nostalgickú tragikomédiu mladého Islanďana Dagura Káriho Dobré srdce, ale aj vynikajúcu situačnú komédiu – Melancholia_resizepoľský objav roku 2009, ocenený viacerými národnými cenami – Druhá strana mince Borisa Lankosza. Ďalšími lákadlami pre divákov budú sfilmovaný japonský bestseller H. Murakamiho Nórske drevo (r. T. A. Hung), posledný avizovaný film maďarského filmového barda Bélu Tarra Turínsky kôň, ktorý na tohtoročnom Berlinale získal Veľkú cenu poroty – Strieborného medveďa; dlho očakávaná Melancholia  Larsa von Triera s hviezdnym obsadením: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård a ďalší... 

Fanúšikovia súčasnej rumunskej „novej vlny“ ocenia civilnú drámu (nominovaná na Zlatú Palmu 2010)  Radu Munteana Utorok po Vianociach, ktorá rozpráva univerzálny, súčasný, možno až dokumentaristicky povedomý príbeh o rodine, vášni a nevere.

(O filmoch Errotikon, Strýko Búnmí sme podrobne písali v rubrike Recenzie – poznámka redakcie)

Viac:www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.